Omul de afaceri care i-a dat mită șefului DNA Slobozia un Audi a fost condamnat

Omul de afaceri care i-a dat mită șefului DNA Slobozia un Audi a fost condamnat
Omul de afaceri Daniel Vasile Taifas, trimis în judecată după ce i-a dat mită șefului DNA Slobozia un Audi A4, două mașini de piatră și 10 arbori tuia, a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) la doi ani de închisoare cu suspendare, decizia nefiind definitivă.
Publicat: 05/09/2013, 18:12
Actualizat: 09/02/2019, 12:58

Omul de afaceri Daniel Vasile Taifas, trimis în judecată după ce i-a dat mită șefului DNA Slobozia un Audi A4, două mașini de piatră și 10 arbori tuia, a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) la doi ani de închisoare cu suspendare, decizia nefiind definitivă.

Taifas a fost condamnat pentru dare de mită în formă continuată (două acte materiale) și favorizarea infractorului. Alături de el, a instanța supremă a condamnat-o și pe Monica Andronache, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită și favorizarea infractorului.

În fața instanței, cei doi au recunoscut faptele și au dorit să fie judecați în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, conform prevederilor 320 indice 1 Codul de procedură penală. Astfel, conform legii, ei pot beneficia de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii.

Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la competul de cinci judecători al ICCJ.

În cazul fostului șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Slobozia, Dumitru Cristudor, judecătorii vor continua procesul și au dat un nou termen pe 4 octombrie.

La 4 iulie, Cristudor, șeful DNA Slobozia, suspendat din funcție, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, în arest preventiv, pentru două infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată, precum și pentru favorizarea infractorului.

În același dosar, procurorii l-au acuzat și pe omul de afaceri Daniel Vasile Taifas pentru dare de mită în formă continuată (două acte materiale) și favorizarea infractorului, precum și pe Monica Andronache, pentru complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită și favorizarea infractorului.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 22-23 mai și 1 iunie, șeful DNA Slobozia, nu a luat „măsuri de protecție minimale” pentru a asigura conspirativitatea percheziției ce urma să fie făcută de autoritățile judiciare germane în Slobozia, primind în schimb de la omul de afaceri Daniel Taifas, direct și prin intermediul lui Andronache, materiale de construcție și amenajarea spațiului, în valoare totală de 6.144 de lei.

Cristudor ar fi primit două mașini de piatră pentru amenajarea grădinii și zece pomi tuia. Anchetatorii susțin că bunuri au fost folosite pentru amenajarea unui imobil aparținând unei societăți comerciale la care asociat este fiul magistratului.

Perchezițiile fuseseră planificate în perioada 3-5 iunie, la domiciliile a trei persoane din anturajul omului de afaceri Daniel Taifas Daniel, cercetate pentru evaziune fiscală într-un dosar aflat pe rolul autorităților din Germania.

„În perioada februarie – iunie 2013, cei trei au fost avertizați de magistratul Cristudor Dumitru, prin intermediul lui Taifas Daniel Vasile și Andronache Monica, că domiciliile le vor fi percheziționate, asigurându-le astfel timpul necesar pentru a distruge și ascunde documente sau alte bunuri compromițătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, ori pentru a putea părăsi teritoriul țării, zădărnicind astfel urmărirea penală efectuată de autoritățile germane”, susțin procurorii în rechizitoriu.

De asemenea, în septembrie – noiembrie 2012, șeful DNA Slobozia a primit de la Taifas un Audi A4 în valoare de 16.300 de euro, „în schimbul asigurării unei protecții necondiționate, prin neadoptarea măsurilor legale ori prin furnizarea de informații confidențiale, în situația în care împotriva lui Taifas Daniel Vasile ar fi fost inițiate proceduri judiciare de organele judiciare române ori, prin intermediul acestora, de organe judiciare din afara României”.

Anchetatorii au precizat că autoturismul a fost înmatriculat pe numele soacrei lui Cristudor, pentru a ascunde că magistratul este adevăratul proprietar.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe bunurilor lui Cristudor, până la concurența sumei ce reprezintă obiectul celor două infracțiuni de luare de mită.

Dumitru Cristudor a fost reținut de procurorii DNA pe 13 iunie, iar o zi mai târziu, un complet de trei judecători al instanței supreme a dispus arestarea preventivă a magistratului.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat, pe 13 iunie, reținerea și arestarea preventivă a șefului DNA Slobozia, iar pe 14 iunie a dispus suspendarea lui din funcție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Monica Tatoiu, diagnosticată cu cancer. Medicii au avertizat-o: „Am o hemoragie cumplită”
"Unul era foarte grav". Filmul accidentului din Timiş în care 6 pompieri au ajuns la...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
Marea lovitură pentru Traian BĂSESCU. Abia acum s-a aflat ce s-a întâmplat: I-AU ATACAT familia
Toată Planeta îl plânge. Celebrul compozitor ne-a părăsit
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Celine Dion spune că a știut înainte de diagnostic că ceva nu era în regulă...
×