Omul de afaceri Dan Adamescu a fost REȚINUT

Omul de afaceri Dan Adamescu a fost REȚINUT
Publicat: 05/06/2014, 14:55
Actualizat: 03/02/2019, 14:28

Procurorii DNA l-au reținut astăzi pentru 24 de ore pe omul de afaceri Dan Grigore Adamescu, patronul ASTRA Asigurări și al mai multor firme, printre care și cotidianul România Liberă. El este acuzat de două fapte de dare de mită, conform unui comunicat de presă DNA.

Procurorii susțin că în luna decembrie 2013, Adamescu ar fi trimis prin intermediari sumele de 15.000 de euro, respectiv 5.000 de euro, judecătorilor Ion Stanciu și Elena Rovența, de la Tribunalul București, secția a VII-a Civilă, pentru ca în schimb, magistrații să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era Adamescu.

Banii au fost trimiși de Adamescu prin intermediul unui avocat, care la rândul său a trimis banii unui alt intermediar de la una dintre firmele din grup, prin virament bancar, mai susțin procurorii.

„Pentru a justifica scoaterea banilor din societate, Adamescu Grigore Dan a stabilit ca avocatul să emită o factură pentru „servicii juridice”. Ulterior avocatul a transferat suma din contul cabinetului său de avocatură în contul personal, și în aceeași zi banii au fost ajuns în contul soției intermediarului (persoană fizică) cu titlu de acordare împrumut. Intermediarul a ridicat ulterior, din contul soției, suma de bani”, susțin procurorii.

Intermediarul, practician în insolvență, a trimis suma de 15.000 euro judecătorului Ion Stanciu, imediat după deschiderea procedurii insolvenței S.C. BAUMEISTER S.A., coordonată de Dan Grigore Adamescu.

Același intermediar a trimis suma de 5.000 euro judecătoarei Elena Rovența, în vederea pronunțării unei soluții favorabile, respectiv în sensul respingerii contestațiilor celorlalți creditori, soluția având ca efect imediat și desemnarea unui alt lichidator judiciar „agreat”, mai arată procurorii.

Procurorii DNA urmează să ceară Curții de Apel București arestarea preventivă a lui Dan Adamescu, pentru 30 de zile.

Avocatul lui Dan Adamescu, George Claudiu Dumitru, a furnizat DNA, în dosarul celor patru judecători acuzați de fapte de corupție, o copie a unui extras de cont, prin care se atestă viramentul mitei date acestora pentru a soluționa favorabil dosare privind insolvența unor firme ale lui Adamescu.

Avocatul George Claudiu Dumitru s-a sinucis în mai, aruncându-se în fața metroului la stația Universitate, la câteva ore după ce judecătorii de la Tribunalul București care ar fi luat mită de la Dan Adamescu au fost ridicați și duși la Direcția Națională Anticorupție, ulterior aceștia fiind arestați.

Adamescu, adus la DNA cu duba, de către mascați

Omul de afaceri Dan Adamescu a fost adus, joi, la DNA, fiind escortat de trupele speciale, după ce pe numele său a fost emis un mandat de aducere, pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat că le-ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu și Elena Rovența.

Dan Adamescu nu a făcut nicio declarație la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție, unde a fost adus cu o dubă.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că Dan Adamescu a fost adus la Direcția Națională Anticorupție în baza unui mandat de aducere.

Potrivit surselor citate, procurorii anticorupție au pus în mișcare acțiunea penală pe numele omului de afaceri Dan Adamescu, pentru fapte de corupție, după ce au obținut probe noi în acuzarea acestuia.

Omul de afaceri Dan Grigore Adamescu este urmărit penal pentru două infracțiuni de dare de mită. Adamescu a fost în 22 mai la DNA, pentru a-i fi aduse la cunoștință calitatea procesuală de suspect și acuzațiile. În aceeași zi, procurorii au făcut percheziții la locuința lui Dan Adamescu și la firmele deținute de acesta, în dosarul în care judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovența și Ciprian Sorin Viziru, toți de la Tribunalul București – Secția a VII-a civilă, sunt acuzați că ar fi luat mită pentru intervenții în dosare de insolvență.

Potrivit procurorilor, Dan Adamescu ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu și Elena Rovența, pentru ca aceștia să dispună în dosare de insolvență soluții favorabile unor firme la care omul de afaceri este acționar.

„În cauză, există date și aspecte din care rezultă indicii rezonabile că, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Adamescu Grigore Ioan a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro inculpaților Stanciu Ion și Rovența Elena, judecători la Tribunalul București – Secția VII Civilă, pentru ca în schimb, magistrații să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era suspectul Adamescu Grigore Ioan”, au arătat procurorii în ordonanța de efectuare a urmăririi penale.

Dan Adamescu deține, printre altele, compania Astra Asigurări, Unirea Shopping Center și clubul de fotbal din Liga I Oțelul Galați.

Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovența și Ciprian Sorin Viziru, toți de la Tribunalul București – Secția a VII-a civilă, acuzați că primeau bani și bunuri pentru intervenții în dosare de insolvență, sunt arestați preventiv.

Potrivit procurorilor, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins și primit de la practicieni în insolvență, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, sume de bani, bunuri sau servicii.

Magistrații ar fi cerut bani sau bunuri pentru a îndeplini sau a nu îndeplini ori a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestațiile la tabelul preliminar al creanțelor, pentru a decide privind modalitățile de înscriere la masa credală cu privire la creanțele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferențial administratori judiciari, pentru a atribui preferențial dosare de insolvență sau pentru a-și exercita influența pe lângă judecători de la diverse instanțe din București și din țară, folosind informații deținute prin prisma atribuțiilor de judecător, au arătat procurorii în referatul cu propunerea de arestare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...