OMV dă în judecată statul român și cere rambursarea unor cheltuieli de zeci de milioane de euro

OMV dă în judecată statul român și cere rambursarea unor cheltuieli de zeci de milioane de euro
Publicat: 25/04/2017, 08:27

„Până în acest moment, în baza Anexei P la Contractul de privatizare Petrom, OMV AG a solicitat statului român rambursarea către OMV Petrom a cheltuielilor suportate de acesta din urmă în legătură cu decontaminarea unor situri poluate istoric înainte de privatizarea Petrom și cu abandonarea unor categorii de sonde, în valoare de aproximativ 86 de milioane de euro. Începând cu anul 2009, OMV AG a solicitat în nenumărate rânduri rambursarea acestor cheltuieli, însă, până la acest moment, statul român a rambursat aproximativ 18 milioane de euro”, se arată într-un document de poziție transmis luni de OMV, la solicitarea MEDIAFAX.

„Având în vedere că pentru anumite cereri de rambursare în valoare de 34 de milioane de euro (153 de milioane de lei) nu au fost identificate soluții în baza Contractului de privatizare Petrom, OMV AG a depus o notificare de dispută (notice of dispute). De la momentul depunerii acestei notificări, conform Contractului de privatizare Petrom, OMV AG și Statul român au avut la dispoziție 180 de zile pentru a soluționa pe cale amiabilă acest diferend. În ciuda eforturilor, nu a fost identificată o soluție amiabilă; drept urmare, o cerere de arbitraj a fost depusă la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris”, a mai comunicat OMV.

În Raportul pe 2016 al grupului austriac se mai arată: „Alte creanțe includ o cerere care ajunge la 542 de milioane de euro (568 de milioane de euro în 2015) împotriva statului român legată de obligații pentru costuri care vizează dezafectarea unor sonde și de refacere a mediului în OMV Petrom SA. Creanțele constau în 72 de milioane de euro pentru costuri legate de curățarea și refacerea mediului și costuri în valoare de 469 de milioane de euro (515 milioane de euro în 2015) pentru dezafectarea sondelor. În aprilie 2016, OMV a notificat statul român cu privire la o serie de creanțe neplătite de partea română în legătură cu anumite obligații care vizează dezafectarea unor sonde și de refacere a mediului, în valoare de aproximativ 34 de milioane de euro. Începând cu data trimiterii notificării, elaborată în baza clauzelor acordului de privatizare, OMV și statul român au avut la dispoziție 180 de zile pentru a rezolva în mod amiabil neînțelegerea. Acest termen a expirat în 19 octombrie 2016, iar pe 7 martie 2017 OMV a inițiat procedurile de arbitraj împotriva statului român, în concordanță cu regulamentele Camerei Internaționale de Comerț de la Paris”.

Potrivit OMV, suma de aproximativ 2,46 miliarde de lei (aproximativ 542 de milioane de euro) din situațiile financiare reprezintă „valoarea estimată prezentă a întregii creanțe asupra statului român (inclusiv cererile nerambursate încă)”. Această valoare include și lucrările viitoare care urmează să fie efectuate de către companie și care trebuie rambursate conform prevederilor contractului de privatizare, unele dintre ele până în anul 2034. „Rambursarea acestor cheltuieli se va solicita statului român progresiv, pe măsură ce lucrările vor fi finalizate”, precizează Grupul OMV.

Potrivit Anexei P la Contractul de privatizare Petrom, precum și principiilor europene conform cărora poluatorul plătește, costurile remedierii poluării cauzate înainte de privatizare (poluarea istorică) vor fi rambursate de către statul român, în condițiile îndeplinirii anumitor cerințe. Motivația constă în faptul că statul roman, prin companiile deținute, a exploatat zăcăminte petroliere timp de peste 50 de ani.

„Practic, OMV Petrom acționează ca un agent de decontaminare în numele Statului român, plătind pentru operațiunile de decontaminare, valoarea acestor costuri urmând să fie recuperată de la statul român”, precizează compania petrolieră.

Grupul austriac OMV a mai deschis și în anul 2012 o acțiune împotriva Guvernului la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris, solicitând rambursarea a 91,6 milioane de lei pentru lucrări de ecologizare efectuate în perioada 2009-2010 și pentru care nu primise banii de la buget. În acel moment, România era reprezentată în procesul de la Paris de Ministerul Mediului și Pădurilor, care a solicitat Guvernului să aprobe suplimentarea cu 820.000 lei a bugetului pentru anul în curs pentru plata arbitrilor.

Grupul austriac OMV a achiziționat participația majoritară la Petrom în anul 2004, printr-o tranzacție de 1,5 miliarde de euro, sub formă de achiziție directă de acțiuni (668 de milioane de euro) și majorare de capital (832 de milioane de euro).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață