GALERIE FOTO | ONG-ul Agent Green trage un semnal de alarmă: „Distrugerea pădurilor din România este o problemă sistemică uriașă” / Cerințele activiștilor pentru Guvernul României

Publicat: 12/02/2020, 16:40
Actualizat: 12/02/2020, 17:00

Activiștii pentru mediu Agent Green, Client Earth și EuroNatur  trag un semnal de alarmă privind tăierile ilegale de păduri din România și salută decizia Comisiei Europene de a impune țării noastre infrigement. „Purtăm 56 de procese cu Ministerul Mediului, Romsilva și alte autorități din România doar pentru a avea access la unele informații de mediu secretizate în mod abuziv”, a declarat Cătălina Rădulescu, avocatul Agent Green. 

Activiștii de mediu salută infringementul demarat de Comisia Europeană împotriva autorităților din România pe care îl consideră drept o speranță pentru a proteja pădurile naturale ale României.

„Distrugerea pădurilor din România este o problemă sistemică uriașă peste scara tăierilor ilegale din Parcul Național Bialowieza care au stat la baza acțiunilor noastre de acum 3 ani, a infringementului demarat și a intervenției Curții Europene de Justiție”, a susținut avocatul Ewelina Tylec-Bakalarz. 

De asemenea, avocatul Agent Green Cătălina Rădulescu susține că în prezent asociația poartă „56 de procese cu Ministerul Mediului, Romsilva și alte autorități din România doar pentru a avea access la unele informații de mediu secretizate în mod abuziv, ca amenajamentele silvice care ascund milioanele de metri cubi tăiate illegal și procese pentru a opri tăieri ilegale aprobate de oficiali cu încălcarea directivelor pentru protejarea naturii”.

În plus, președintele Agent Green Gabriel Păun prezintă situația dramatică din situl Natura 2000 Munții Maramureșului, regiune în care a fost ucis recent pădurarul Liviu Pop:

„Acești munți arată ca un teren de luptă pustiit mai mare decât întreaga capitală europeană – orașul Bruxelles. Am documentat mai bine de 10.000 de hectare tăiate la ras în această arie protejată, inclusiv habitate prioritare strict protejate cu frasin și arin. Aceste păduri erau habitat-cheie pentru multe specii de animale sălbatice”.

„Doar din această zonă a țării a dispărut lemn în valoare de cel puțin 250 de milioane de euro. Infingementul a fost demarat și pentru tăieri ilegale în alte arii protejate din România, cum ar fi Munții Făgăraș – cei mai semeți munții ai României . Tăierile ilegale s-au produs deopotrivăîn păduri de stat și private. Situația este complet scăpată de sub control. Începând de astăzi,autoritățile din România nu mai au de ales și trebuie să facă ce este bine pentru păduri; altfel vor plăti bani grei”, a continuat Gabriel Păun. 

Cerințele pentru Guvernul României

Activiștii de mediu au și câteva cerințe pentru Guvernul României: 

„Să se conformeze imediat cu directivele europene pentru natură și cu regulamentul EU TR pentru trasabilitate și pentru prevenirea circulației de lemn ilegal

Să protejeze strict toate pădurile primare și seculare din ariile protejate Natura 2000 și din afara lor care se suprapun cu inventarul PRIMOFARO

Să crească suprafața cu arii naturale protejate Natura 2000 la 30% din suprafața țării șicea strict protejată la 10% din suprafața țării. Tăierile în cele 13 parcuri naționale să fie strict interzise și să seînființeze noi parcuri naționale în munții Ciucaș, Țarcu, Făgăraș, Parâng, Giumalău – Rarău.

Să publice toate planurile de management ale ariilor naturale protejate, inclsuiv hărțile de distribuție ale speciilor – la cea mai mare rezoluție disponibilă – și datele de interes public din amenajamentele silvice, inclusivdescrierile parcelare, hărțile și tăierile planificate”, potrivit unui comunicat de presă. 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere