Operațiune în forță în această dimineață. 256 de percheziții în toată țara. Senatorul Cezar Măgureanu, fiica și ginerele său, implicați în Rețeaua Clanului Butoane

Operațiune în forță în această dimineață. 256 de percheziții în toată țara. Senatorul Cezar Măgureanu, fiica și ginerele său, implicați în Rețeaua Clanului Butoane
Publicat: 24/07/2012, 12:56
Actualizat: 27/07/2012, 09:35

Senatorul de Giurgiu Cezar Măgureanu, fiica și ginerele său sunt implicați într-o rețea de evazioniști, alături de Octavian Grecu, zis „Butoane”, de șefi din ANAF, de comisari ai Gărzii Financiare Centrale și din Giurgiu și ai Direcției Finanțelor Publice Giurgiu, în acest caz DIICOT făcând, marți dimineață, 256 de percheziții în București și în zece județe.

AFLĂ MAI JOS CINE ESTE SENATORUL CEZAR MĂGUREANU:

FLORIN SALAM ÎI DEDICĂ O MANEA LUI CEZAR MĂGUREANU, LA ZIUA LUI OCTAVIAN GRECU, ZIS BUTOANE:

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din Direcția de Combatere a Criminalității Organziate și Poliția de Frontieră, au destructurat un grup infracțional organizat cu legături transfrontaliere, specializat în obținerea unor importante beneficii financiare, ca urmare a derulării unor operațiuni de import, achiziții sau livrări intracomunitare de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a operațiunilor realizate și înregistrarea de operațiuni nereale, în scopul obținerii rambursării ilegale de TVA.

Senatorul Cezar Măgureanu: Nu am niciun amestec, e rușinos ce se întâmplă, mă voi apăra în fața legii

În acest caz, anchetatorii fac, marți dimineață, 256 de percheziții domiciliare în București și județele Giurgiu, Argeș, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiș, Bihor, Constanța și Vâlcea.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2012, gruparea infracțională a produs un prejudiciu bugetului de stat de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Activitatea grupului infracțional a vizat tranzacțiile comerciale intracomunitare cu zahăr și a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA București – reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA București – reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov – reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu – reprezentată de Sorin Adrian Găzdac și Livia Ioana Găzdac (ginerele și fiica senatorului Măgureanu), se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Procurorii DIICOT spun că activitatea infracțională a acestora, toți învinuiți în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicușor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziții în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiță Penciu, toți comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infracțională realizată în județul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis „Butoane”, învinuit în dosar, au precizat procurorii.

La activitatea infracțională a soților Sorin Adrian și Raluca Livia Ioana Găzdac a contribuit și senatorul Cezar Mircea Măgureanu, socrul și, respectiv, tatăl acestora. Procurorii au precizat că, dată fiind calitatea acestuia de senator, contribuția lui va fi analizată într-o cauză penală separată.

La sediul DIICOT – Structura Centrală urmează să fie duse la audieri aproximativ 125 de persoane în cazul cărora a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor.

Suportul informativ al operațiunii a fost asigurat de Serviciul Român de Informații și SIPI Giurgiu. Activitatea investigativă a procurorilor a fost sprijinită de conducerile de la ANAF și Garda Financiară – Comisariatul General. La realizarea acțiunii au participat jandarmi de la Gruparea Mobilă „Vlad Țepeș”.

Cine este senatorul Cezar Măgureanu

Cezar Măgureanu a fost ales în Colegiul uninominal 1 din Circumscripția electorală 19 Giurgiu, candidând din partea PDL. Senatorul a activat în grupul UNPR și apoi ca independent, iar la începutul lunii mai a anunțat că intră în grupul parlamentar al PSD.

Agenția MEDIAFAX relata, în octombrie 2011, că Octavian Grecu, cunoscut sub numele de „Butoane”, apare ca girant într-un contract de împrumut între firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Măgureanu și o instituție bancară, în același contract fiind girant și fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le deține în proprietate.

Danubius Food Trading SRL, firma lui Sorin Adrian Găzdac, ginerele deputatului Cezar Măgureanu, a contractat, în decembrie 2008, un credit de 300.000 de euro la Emporiki Bank Romania, girând cu sumele din conturile curente. Contractul expiră în decembrie 2013.

Ulterior, contractul a suferit modificări și extinderi atât în ceea ce privește giranții, cât și bunurile înscrise ca gaj. Într-o înscriere din 7 octombrie 2009, pe lângă depozite bancare ale Danubius Food Trading, figurează drept garanție și cesionarea unor polițe de asigurare pe numele lui Octavian Grecu pentru trei vile P+1, situate în Giurgiu, pe strada Neajlovului. Polițele au valori de 121.000 de euro, 165.000 de euro și 167.000 de euro.

Astfel, Grecu a garantat rambursarea împrumutului angajat de Danubius Food Trading cu cele trei vile și a cesionat în favoarea băncii polițele de asigurare ale acestor imobile.

De asemenea, la aceeași dată se regăsesc ca giranți Sorin Adrian Găzdac, care garantează cu toate bunurile sale mobile și imobile, prezente și viitoare, precum și „Găzdac (fostă Măgureanu) Raluca Livia Ioana”, care garantează în aceleași condiții restituirea la timp a creditului acordat de Emporiki.

O ultimă mențiune referitoare la acest credit, o extindere de fapt a contractului, datează din 1 aprilie 2011 și menționează drept „debitori persoane juridice” Danubius Food Trading și SC Vega Prod Logistics, aceasta din urmă fiind tot o firmă a lui Sorin Adrian Gazdac.

Ca debitori persoane fizice, în acest ultim contract se regăsesc Sorin Adrian Găzdac și Raluca Livia Ioana Găzdac, precum și Octavian Grecu și Monica Grecu.

Cele trei vile și polițele de asigurare figurează și după această mențiune pe lista garanțiilor depuse pentru rambursarea împrumutului.

Senatorul Cezar Măgureanu declara atunci, pentru gândul, referindu-se la creditul luat de firma ginerelui său, girat atât de Octavian Grecu, zis „Butoane”, cât și de fiica parlamentarului, că nu știe ce afaceri are fiica sa, că aceasta are 30 de ani, refuzând alte comentarii.

Cezar Măgureanu a invitat presa să caute în altă parte dacă el are relații cu Octavian Grecu, admițând la un moment dat că „poate” nu mai știe ce s-a întâmplat.

Numele lui Octavian Grecu, cunoscut sub numele de „Butoane” a revenit în atenția presei în contextul agresiunii căreia i-a căzut victimă baschetbalistul american Chauncey Hardy, într-un bar din Giurgiu, agresiune soldată cu moartea sportivului.

Ulterior, presa a difuzat înregistrări din 2009 în care senatorul Cezar Măgureanu, la acea vreme membru PDL, apărea la o petrecere cu maneliști care îl avea ca protagonist pe Grecu.

Măgureanu declara, referindu-se la aceste imagini, că „există prezumția de nevinovăție”, menționând că el este foarte popular și merge des la petreceri în Giurgiu, pentru a socializa cu oamenii. El a ținut să menționeze că nu poate spune că există „un clan Butoane”, dar membrii acestei familii sunt locuitori ai municipiului Giurgiu, iar el îi respectă la fel ca pe toți giurgiuvenii.

„Există prezumția de nevinovăție. Eu nu știu o instanță să fi dat că el e cămătar, că a făcut crimă, că a făcut lucruri care contravin legilor țării… Se vorbește, gura lumii nu poți s-o închizi. Eu ce să fac acum? Să-mi dau demisia din Senat? Să-mi dau demisia din partid? Mai grav e ceea ce s-a întâmplat în momentele acestea grave pentru țară, mai ales pentru municipiul Giurgiu”, spunea atunci Măgureanu.

Întrebat dacă nu este deranjat de faptul că există înregistrări video, difuzate de televiziuni de știri, cu el primind dedicații la o petrecere cu manele organizată de „clanul Butoane”, senatorul a răspuns: „Mie nici nu-mi plac manelele. Nu poți însă să-i oprești să-și facă mendrele”.

„Acea locație era în afara orașului Giurgiu, pe ruta București-Giurgiu. Nu era nicio nuntă a lui Grecu, era ziua lui de naștere. Am fost invitat telefonic, nu am vrut să mă duc, dar am oprit la benzinărie să alimentez mașina și câțiva din anturajul lui au venit la mine: domnul senator, haideți că e ziua lui Grecu Octavian, haideți să ne faceți și nouă fală. Așa zic țiganii. Ce să mai zic? Când am intrat înăuntru nu-mi venea să cred – ce muzică era… că mie nu-mi plac manelele. Dacă a zis și pentru domnul senator… Am zis eu «Cântă-mi pentru mine?» Poți să-i oprești pe ei să-și facă mendrele?”, mai spunea atunci senatorul Cezar Măgureanu.

El menționa că dacă nu ar fi existat cazul legat de baschetbalistul american, nimeni nu ar fi vorbit despre „clanul Butoane”.

Măgureanu mai spunea că el participă la multe petreceri în Giurgiu, pentru a fi în mijlocul oamenilor. „Acest Grecu Octavian, zis Butoane, e giurgiuvean… Suntem aproape cam de o seamă. Am copilărit, îi cunosc. Giurgiu e un oraș mic, toată lumea mă cunoaște. Dar eu nu mă disculp, ce am căutat acolo. Eu sunt ales de către cetățenii Giurgiului. Eu nu m-am dus în altă localitate să fac un chef sau să fiu invitat de lumea interlopă. Îl cunosc de foarte mult timp, de copil îl cunosc pe Grecu Octavian. Nu vin să mă disculp acum, să spun ce am căutat acolo”, mai declara el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (I)
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?