Opoziția LABURISTĂ britanică cere un nou REFERENDUM privind BREXIT: Vrem împiedicarea planului CONSERVATOR de ieșire din UE

Publicat: 28/02/2019, 10:23

Partidul Laburist va propune sau va susține convocarea unui nou referendum pe tema apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană, a anunțat miercuri seară formațiunea de opoziție.

„Suntem dezamăgiți că Guvernul a respins proiectul alternativ Brexit propus de Partidul Laburist”, a declarat Keir Starmer, purtătorul de cuvânt al formațiunii de centru-stânga.

„De aceea, Partidul Laburist va prezenta sau va susține un amendament în favoarea unui nou vot public pentru a împiedica planul conservator de ieșire din UE care va avea efecte negative”, a precizat Keir Starmer.

„Vom susține organizarea unui vot public pentru a bloca planul conservator de ieșire din UE, care ar avea efecte negative, sau ieșirea dezastruoasă fără acord. De asemenea, vom continua să insistăm pentru alte opțiuni disponibile, inclusiv pentru o relație economică strânsă axată pe planul nostru alternativ credibil, sau pentru alegeri anticipate”, a declarat Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist.

Uniunea Europeană ar fi de acord să aprobe o amânare scurtă a ieșirii Marii Britanii din organizație dacă Guvernul de la Londra va cere acest lucru, au declarat marți oficiali europeni. Premierul Theresa May a spus că va propune amânarea pentru scurt timp a ieșirii țării din UE în cazul în care Camera Comunelor nu va opta pentru aprobarea Acordului sau pentru producerea Brexit-ului fără acord.

„Dacă va fi prezentată o solicitare pentru amânarea Brexit, va fi analizată în sens favorabil. Nu am primit nicio solicitare, dar o prelungire cu câteva luni a negocierilor ar fi relativ automată”, a declarat un oficial european de rang înalt.

„Este bine că auzim argumente raționale în Marea Britanie”, a comentat un alt oficial european.

Un alt funcționar UE a afirmat că o eventuală cerere de amânare a ieșirii Marii Britanii din UE ar fi „în conformitate” cu modul european de gândire pentru a obține un acord Brexit.

TheresaMay ia în calcul posibilitatea amânării pentru scurt timp a ieșirii Marii Britanii din UE

Premierul Marii Britanii, TheresaMay, va propune amânarea pentru scurt timp a ieșirii țării din Uniunea Europeană în cazul în care Camera Comunelor nu va opta pentru aprobarea Acordului sau pentru producerea Brexit fără acord.

TheresaMaya declarat marți în Camera Comunelor că a înregistrat „progrese” în discuțiile cu liderii UE din stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh.

„Știu că unii membri ai Camerei Comunelor sunt preocupați că timpul se scurge, că există o stare de incertitudine pentru companii”, a afirmat TheresaMay, potrivitSky News.

Premierul a precizat că va propune un nou vot parlamentar pe tema Acordului Brexit până pe 12 martie. Dacă textul va fi respins din nou, pe 13 martie va adresa Camerei Comunelor întrebarea dacă preferă ieșirea Marii Britanii din UE fără niciun acord.

Dacă deputații resping și un Brexit fără acord, atunci pe 14 martie se va desfășura un alt vot pentru o „extindere scurtă, limitată” a perioadei de negociere prevăzute de articolului 50 din Tratatul UE dincolo de data de 29 martie.

Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, dar Guvernul condus de Maysperă să obțină concesii suplimentare din partea Bruxellesului pentru a putea evita producerea unui Brexit fără acord.

Camera Comunelor a respins Acordul Brexit negociat de TheresaMaycu Bruxellesul și a votat o serie de amendamente. Problema este că noua formă a Acordului care ar fi aprobat de parlamentarii britanici trebuie prezentată și Uniunii Europene, care a avertizat că proiectul de tratat nu va fi renegociat.

TheresaMayvrea renegocierea situației frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al UE. Prevederea este contestată de numeroși parlamentari britanici. Garanțiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în „serii de negocieri repetate” în următorii ani, se arată în raportul guvernamental de evaluare juridică.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul TheresaMayși Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale.

Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă. Ce se întâmplă cu marele actor în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Ungaria A RECUNOSCUT, în sfârșit. Vestea cea mare a venit direct de la Budapesta: DIN...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă