Oprescu, despre proiectul stației de epurare Glina: Este o ambiție, o provocare, poluarea se reduce

Oprescu, despre proiectul stației de epurare Glina: Este o ambiție, o provocare, poluarea se reduce
Publicat: 22/11/2013, 14:44
Actualizat: 01/10/2018, 17:13

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri că proiectul stației de la Glina este o ambiție și o provocare, prin construcția incineratorului pentru nămolul rezultat din procesul de epurare a apelor uzate urmând să fie redusă poluarea pe râul Dâmbovița, dar și pe Dunăre și Marea Neagră.

„Este o ambiție și o provocare, pentru că proiectul a început pentru prima fază în 1987, a continuat, s-a oprit, a fost reînceput, iar în urmă cu doi ani de zile a fost terminată prima etapă. Astfel a întărit și încrederea Comisiei Europene, care a acordat cele peste 360 de milioane de euro. Cea mai mare stație de epurare înseamnă mărirea de la 10 la 12 metri cubi pe secundă a epurării apelor uzate, poluare redusă atât pentru râul Dâmbovița, cât și pentru Dunăre și Marea Neagră”, a spus primarul general Sorin Oprescu, la conferința de lansare a proiectului privind finalizarea stației de epurare de la Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița (Caseta).

Potrivit primarului general, în proiect intră executarea lucrărilor de extindere a Stației de Epurare a Apelor Uzate Glina, construcția unui incinerator pentru nămolul rezultat din procesul de epurare a apelor uzate, precum și „conexiunile”, respectiv canalele de drenaj ale Capitalei.

Durata proiectului este de 63 de luni, în 2015 urmând să fie finalizate lucrările pentru extinderea stația de epurare, iar în 2016 celelalte obiective.

În 7 octombrie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, și primarul Capitalei, Sorin Oprescu, au semnat un contract de 258.352.050 de euro, pentru finanțarea proiectului privind stația de epurare de la Glina, în valoare totală de peste 416 milioane de euro.

Primarul Sorin Oprescu spunea atunci că proiectul are ca beneficiari direcți atât cetățenii Capitalei și ai altor 11 localități din vecinătatea Bucureștiului, cât și ceilalți cetățeni ai României.

Potrivit primarului general, pentru prima fază a proiectului au fost cheltuiți 108,3 milioane de euro, din care 65 la sută au fost fonduri europene, în contextul în care finalizarea fazei I a stației de epurare de la Glina a reprezentat o condiție de mediu pentru aderarea României la Uniunea Europeană.

Actuala fază a proiectului, în valoare de 416.519.607 euro, inclusiv TVA, vizează extinderea stației de epurare a apelor uzate și construcția incineratorului pentru eliminarea nămolului, reabilitarea și extinderea sistemului de drenare și lucrări de reducere a infiltrațiilor, prin reabilitarea sistemelor de drenaj în zonele Tineretului, Titan și Lacul Carol, și reabilitarea colectoarelor principale.

Pentru această fază a fost alocată suma de 258.352.050 de euro, din perioada de programare 2007 – 2013, urmând ca restul de aproximativ 158 de milioane de euro să fie alocați în cadrul programului financiar multianual 2014 – 2020.

Finanțarea este asigurată în proporție de 62,63 la sută din fonduri prin Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu, 7,70 la sută de la bugetul de stat, 0,71 la sută, în afara TVA-ului pentru proiect, de la bugetul local, iar 28,6 la sută în urma unui împrumut extern ce urmează să fie contractat de către municipalitate.

Din finanțarea de 258.352.050 de euro, suma de 130 de milioane de euro a fost alocată din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă. Ce se întâmplă cu marele actor în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Informație de ultimă oră despre FLORIN PIERSIC. Anunțul venit direct de la SPITAL
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce sărbătorim de 1 Mai?