Opt organizații cer ministrului Culturii să nu semneze avizul pentru mutarea Halei Matache

Opt organizații cer ministrului Culturii să nu semneze avizul pentru mutarea Halei Matache
Publicat: 01/02/2013, 19:16
Actualizat: 25/06/2013, 15:08

Opt organizații solicită ministrului Culturii, Daniel Barbu, să nu semneze avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice pentru mutarea Halei Matache de pe actualul amplasament din București, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

ActiveWatch, Asociația pentru Documentarea și Protecția Patrimoniului Pro.Do.Mo, Centrul de Resurse pentru participare publică CeRe, Asociația Salvați Bucureștiul, ViitorPlus-Asociația pentru dezvoltare durabilă, Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie, Asociația pentru Tranziție Urbană și Grupul pentru Patrimoniu și Acțiune Civică consideră că decizia Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice de joi, prin care Primăria Generală a Municipiului București va putea muta Hala Matache, contravine documentelor de urbanism emise, precum și principiilor dezvoltării durabile și interesului public.

„Având în vedere controversele din jurul acestui caz, organizațiile semnatare consideră că procesul prin care s-a ajuns la această decizie a fost lipsit de transparență. Pe ordinea de zi a Comisiei nu a figurat discutarea acestui aviz. Mai mult, premergător emiterii avizului, Comisia a dezbătut exclusiv asupra a trei variante de mutare a Halei, fără a lua în calcul opțiunea menținerii acesteia pe actualul amplasament, așa cum se prevede în documentația de urbanism existentă. Solicităm Ministrului Culturii să dea dovadă de transparență și să demareze o procedură de consultare publică pe această temă. Timp de peste doi ani, coaliția Platforma pentru București a adus argumente pertinente pentru menținerea Halei pe amplasamentul său actual”, spun organizațiile semnatare în comunicat.

Organizațiile reamintesc „angajamentul primarului Sorin Oprescu de a menține Hala Matache pe poziția sa actuală, de a o conserva și, ulterior, restaura (în cadrul conferinței de presă din 15 iulie 2011)”.

„Deși au existat avize de construcție pentru modificarea infrastructurii în perimetrul Halei Matache pe actualul amplasament, Primăria Generală nu a demarat lucrările în zonă. Organizațiile semnatare consideră că este o dovadă de rea-credință din partea primarului general și solicită Ministrului Culturii să se asigure de respectarea documentației existente și, în general, a literei și spiritului legislației în vigoare”, spun organizațiile.

Acestea consideră că avizul eliberat de Comisia Națională a Monumentelor Istorice „contravine misiunii instituției”. „Apelăm cu încredere la noul ministru, domnul Daniel Barbu, solicitându-i să intervină în această situație care atentează la integritatea patrimoniului construit, pe care are, de fapt, menirea să îl protejeze”, mai spun organizațiile în comunicatul remis MEDIAFAX.

Pe de altă parte, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că nu a luat încă nicio decizie cu privire la mutarea Halei Matache.

„Vreau să văd și eu avizul Comisiei, motivarea și o să iau o decizie după aceea (…) Este un aviz al Comisiei, iar eu trebuie să reacționez într-un fel sau altul la acesta”, a spus Daniel Barbu.

El a precizat că de doi ani „tot există consultări publice pe această temă”. „Nu ne putem consulta la nesfârșit. O decizie trebuie luată înt-un fel sau în altul. Trebuie să văd avizul Comisiei, cum l-au motivat, o să-i ascult și pe ei. Mă întâlnesc cu o parte din ei luni”, a spus Barbu.

Întrebat dacă are un punct de vedere personal cu privire la acest subiect, Daniel Barbu a spus: „Nu am absolut niciun punct de vedere. Eu vreau să mă uit cât de bine sunt argumentate diversele poziții”.

Pe de altă parte, fostul ministru al Culturii, Puiu Hașotti, a declarat pe 29 octombrie 2012, într-o conferință de presă, că, din punctul lui de vedere, Hala Matache este „o ruină”, care trebuie mutată și reconstruită folosindu-se elementele sale originale, astfel încât să nu „impieteze asupra urbanismului și circulației în București”.

Pe 26 octombrie 2012, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că îi face o curte acerbă ministrului Culturii, Puiu Hașotti, având nevoie de avizul acestuia pentru mutarea Halei Matache, la construirea Diametralei Buzești – Berzei.

Întrebat despre Hala Matache, Oprescu a răspuns: „E un subiect drag mie. (…) De trei ani și jumătate, lipsind sângele în instalația unor factori de decizie, am înghițit numai promisiuni. S-a trecut de comisia tehnică, s-a trecut de comisia Ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului, avem și avizul dânșilor, urmează să avem și avizul Ministerului Culturii”.

„Îi fac o curte accerbă ministrului Culturii pentru a da voie cetățenilor din zonă să ne luăm jucăriile de acolo, să dăm drumul la primele două părți ale diametralei Buzești – Berzei”, a mai declarat Oprescu.

Primarul a precizat că soluția rămâne cea anunțată, respectiv a mutării, pentru că nu are alte variante din punct de vedere tehnic. „Nu pot să curbez atâta linia de tramvai, ca să expropriez pe stânga m-ar costa 50 de miioane de euro”, a mai spus edilul.

Primarul general declara, pe 20 septembrie, că trebuie lămurită situația cu Hala Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzești – Berzei sunt cheltuieli fantastice, precizând că hala va fi mutată „exact cu 37 de metri și 20 de centimetri mai încolo”, pentru construcția drumului.

Pentru aceasta, Primăria Capitalei trebuie să aibă însă avizul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), precum și pe cel al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național (MCPN), Hala Matache fiind un monument istoric.

„S-a propus o comisie interplanetară care să discute, care n-are niciun fundament legislativ”, a mai spus Oprescu, pe 26 octombrie, după ce a anunțat că a obținut deja avizul MDRT.

ONG-urile din Platforma pentru București care se opun mutării Halei Matache anunțaseră, după o discuție cu un secretar de stat de la MDRT, pe 24 septembrie, că acest subiect va fi discutat într-o ședința comună a Comisiei Tehnice de Urbanism din Ministerul Dezvoltării și a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice (CNMI) din Ministerul Culturii, în condițiile în care comisia responsabilă din MDRT nu dăduse încă avizul.

Pe de altă parte, peste 20 de persoane care au protestat, pe 6 octombrie, în apropierea Halei Matache din Capitală față de intenția de mutare a acestei construcții au fost ridicate de jandarmi și duse la Secția 3 Poliție, unde au primit avertismente, întrucât acțiunea nu era autorizată.

Manifestanții au mers în grup pe lângă imobil, fără a scanda vreun mesaj, și au afișat câteva cartoane cu texte precum „Hala Matache e o valoare. Dacă se demolează, e irecuperabilă”, „Hala Matache nu e o clădire, e Bucureștiul!”, „Dacă hala e demolată, noi pierdem bani”, „Respectați legea! Organizați concurs!”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Regula OBLIGATORIE pentru toți românii! S-a anunțat astăzi, 3 Mai
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Carmen Tănase povestește cum se simte, la propriu, ÎNVIEREA | Altceva cu Adrian Artene