Optsprezece persoane din Iași au fost trimise în judecată pentru fraude cu fonduri europene

Optsprezece persoane din Iași au fost trimise în judecată pentru fraude cu fonduri europene
Publicat: 12/12/2014, 12:18

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 18 persoane și două societăți comerciale.

Printre persoanele trimise în judecată se numără primarul comunei ieșene Mironeasa, Elena Curcudel, acuzată de instigare la fals intelectual, fals intelectual și folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

De asemenea, au fost trimiși în judecată și un fost director de la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Iași și consilier județean, Liviu Gabriel Bulgaru, patru angajați din aceeași structură, dar și un expert de la Inspectoratul Județean în Construcții Iași. Aceștia sunt acuzați de fals intelectual, instigare la fals intelectual sau complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în 28 martie 2008, comuna Mironeasa, prin reprezentantul său legal, a depus la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit lași, o cerere de finanțare, pentru implementarea proiectului „Modernizare drum comunal DC 49, Schit Hadâmbu – Urșița – Mironeasa și achiziționare de utilaje și echipamente pentru servicii publice”. Proiectul avea ca obiective modernizarea DC 49, format din patru tronsoane cu o lungime totală de 9,88 kilometri și achiziționarea următoarelor utilaje: un autogreder complet echipat, un tractor, o remorcă basculabilă și o cisternă.

Potrivit cererii de finanțare, valoarea totală a proiectului a fost estimată la 10.596.474 lei, din care valoarea cheltuielilor eligibile a fost de 8.904.600 lei, iar suma cheltuielilor neeligibile a fost de 1.691.874 lei.

În 11 septembrie 2008 a fost încheiat contractul pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condițiile Programului Național pentru Dezvoltare Rurală, între Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit și comuna Mironeasa, în calitate de beneficiar.

Ulterior, în 25 octombrie 2011, contractul pentru acest proiect a fost atribuit firmei SC Contebas SRL Vaslui, pentru suma de 4.336.773,04 lei.

„Observând că lucrările de modernizare a drumului nu vor fi finalizate de către inculpata SC Contebas SRL Vaslui până la data expirării termenului de implementare a proiectului, respectiv 11 iunie 2012, fiind inevitabilă (în mod legal) rezilierea contractului și recuperarea finanțării, inculpata Elena Curcudel, primar al comunei Mironeasa, a determinat recepționarea lucrărilor, fără ca acestea să fie executate integral. În acest sens, Curcudel a întocmit, respectiv a determinat întocmirea mai multor înscrisuri false”, au precizat procurorii.

Astfel, este vorba despre procesul-verbal întocmit de comisia de recepție la terminarea lucrărilor de construcții (compusă din Liliana Rașcovici, Leonard-Florin Trufanda, Gabriel Balan, Maricela Coneac, Mariana Berheci, Florin Melniciuc și Adrian-Dan Cotigă), în cuprinsul căruia se atesta în mod mincinos că lucrările erau executate integral, dar și despre procesul-verbal de control al calității lucrărilor de construcții în faze determinante, în care Carmen Maria Mușat, inspector la Direcția Regională în Construcții Nord – Est Iași, a atestat o situație necorespunzătoare realității, deși această porțiune a drumului era, la vremea respectivă, încă la stadiul de piatră spartă.

În 15 iunie 2012, Dumitru Uzuru, inspector al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Iași, a vizitat locul lucrărilor și, deși a văzut că acestea nu au fost finalizate, i-a informat pe reprezentanții structurii, inclusiv pe Liviu Gabriel Bulgaru, de acesta fapt, fără ca unul dintre ei să semnaleze suspiciunea de fraudă.

„Ulterior, deși reprezentanții beneficiarului finanțării europene au depus alte documente, care atestau că lucrările de reabilitare a drumului fuseseră finalizate după expirarea termenului de implementare a proiectului, aceștia, împreună cu inculpatul Boca Doroftei (expert la ARPDR Iași), au întocmit documente în care erau atestate mențiuni necorespunzătoare referitoare la stadiul proiectului, omițând să menționeze că proiectul nu fusese integral realizat în termenul contractual, că beneficiarul depusese documente false pentru a ascunde acest lucru și pentru a obține fără drept ultima tranșă a finanțării. De asemenea, aceștia nu au luat nicio măsură pentru semnalarea fraudei, înlesnind, cu știință, obținerea fără drept a ultimei tranșe a finanțării nerambursabile”, arată procurorii.

Ca urmare a acestor acțiuni, comuna Mironeasca a încasat, fără drept, suma de 1.810.179,81 lei, din care 1.448.143,69 lei din bugetul UE și 362.035,92 lei din bugetul de stat.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri ale inculpaților, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Cele mai aspectuoase aperitive pentru masa de Paști. Se prepară în 20 de minute
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Oameni buni, grijă mare la suflet, grijă mare la oameni". Sfârșit tragic pentru Teodor Popescu....
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Parola prea ușoară care a fost interzisă de Guvernul Marii Britanii