Ora de religie în școlile catolice din București: Biserica anunță că peste 99% din elevi s-au înscris deja

Ora de religie în școlile catolice din București: Biserica anunță că peste 99% din elevi s-au înscris deja
Publicat: 05/03/2015, 18:49
Actualizat: 18/03/2015, 16:54

Reprezentanții Bisericii Catolice au afirmat, la solicitarea Agenției MEDIAFAX, că la sfârșitul lunii ianuarie i-au transmis ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, un punct de vedere privind educația religioasă în școli, susținând că „disciplina religie trebuie să rămână parte a trunchiului comun, la nivel primar, gimnazial, liceal și postliceal” și propunând chiar ca religia să figureze printre disciplinele de la Bacalaureat, ca probă la alegere.

„Copiilor aparținând cultelor minoritare, indiferent de numărul lor, trebuie să li se asigure dreptul constituțional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii. La cerere, în situația în care conducerea școlii nu poate asigura profesori de religie aparținând cultului din care fac parte elevii, aceștia pot face dovada studierii religiei proprii cu atestat din partea cultului căruia îi aparțin”, au arătat romano-catolicii.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, Francisc Doboș, a declarat că solicitarea de a se depune cereri din partea părinților pentru participarea elevilor la ora de religie „i-a mobilizat pe copii și părinți”.

„În școlile catolice din București, procentajul celor care s-au înscris deja pentru ora de religie a depășit deja 99. La nivelul Capitalei, este vorba de aproximativ 1.500 de elevi”, a spus Doboș.

La rândul său, PF Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Arhiepiscop și Mitropolit de Alba Iulia și Făgăraș, susținea, recent, într-o circulară referitoare la orele de religie din școli, transmisă eparhiilor, că „statul are datoria să creeze și să garanteze” cetățenilor religioși condiții pentru o educație adecvată.

De asemenea, el îi îndemna pe părinți să depună cererile pentru ca elevii să continue să studieze religia la școală, iar pe preoți să le transmită credincioșilor și să le explice „această problemă”. „Totodată, în discuțiile private pe care le aveți, informați-i cât mai bine pe credincioși asupra acestor aspecte și a riscurilor care le presupun”, se arăta în circulara semnată de PF Lucian Mureșan.

Referitor la cererile depuse de părinți, în mai multe județe din Transilvania, unde trăiesc importante comunități de maghiari, solicitările vizează atât ore de religie romano- sau greco-catolică, dar și neoprotestantă.

De exemplu, în județul Arad, 75 la sută dintre cei 50.000 de elevi care participă în prezent la ore de religie sunt la cea ortodoxă, iar 17 la sută sunt la religia neoprotestantă, respectiv baptiști și penticostali. De asemenea, conform Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Arad, 7,6 la sută dintre elevi participă la orele de religie catolică sau reformată, majoritatea în școli din localități cu populație maghiară sau germană.

Până la jumătatea acestei săptămâni, din cei 50.000 de elevi care fac ore de religie, aproximativ 30.000 au completat și depus formularele prin care își exprimă dorința de a continua această materie.

„Băiatul meu este în clasa a noua și cred că este destul de mare să decidă dacă vrea să facă religie. Deocamdată nu a completat cererea pentru că așteaptă să vadă câți din clasa lui vor continua cu această materie”, a spus mama unui elev de religie catolică de la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn” din Arad.

La Cluj-Napoca, unde există trei licee cu predare în limba maghiară, peste 95 la sută dintre elevii acestora vor să participe la orele de religie, cei mai mulți aparținând cultului reformat, apoi celui romano-catolic.

Astfel, la Liceul „Apaczai Csere Janos”, unde învață 587 de elevi, directorul Voros Alpar spune că peste 95 la sută dintre ei vor să participe la orele de religie, numărul nefiind influențat de modificarea procedurii, prin necesitatea depunerii unei cereri de către părinți. Aproximativ 80 la sută dintre elevi aparțin religiei reformate, iar restul religiilor romano-catolică, unitariană, neoprotestate, astfel că aceste cursuri sunt predate de trei profesori – doi pentru cultul reformat și unul pentru cel romano-catolic, care are o jumătate de normă, în timp ce pentru unitarieni, religia se predă de către personal calificat aprobat de parohie.

La Liceul „Bathory Istvan” din Cluj-Napoca, 99 la sută dintre cei circa 1.000 de elevi sunt de acord să participe la orele de religie, 75 la sută dintre ei aparținând cultului reformat, iar restul cultului romano-catolic sau celor neoprotestante. Aici sunt trei profesori de religie – doi pentru reformați și unul pentru romano-catolici.

Și la Liceul „Brassai Samuel”, peste 95 la sută din elevi vor să fie prezenți la orele de religie, care sunt predate de două cadre didactice. Directorul Kosa Maria a declarat că, din cei 367 de elevi, peste 70 la sută sunt reformați, restul romano-catolici, unitarieni sau aparținând altor culte.

Mai mulți elevi de la acest liceu susțin că noua procedură solicitată pentru participarea la orele de religie nu i-a descurajat.

„Noi suntem reformați, am vorbit cu părinții să continuu orele de religie, au completat cererea și gata, nu va fi nicio problemă. E foarte importantă religia pentru că nu ne învață lucruri rele. Afli numai cum să faci bine”, a spus Ildiko, elevă în clasa a X-a la Liceul „Brassai Samuel”.

Un alt elev al acestei instituții, care aparține cultului romano-catolic, susține că cine vrea să fie prezent la orele de religie nu se împiedică „de o hârtie”. „Vă dați seama că părinții au depus o astfel de cerere. M-au întrebat dacă mai vreau să particip la orele de religie și am spus că da. Cererea a fost o formalitate”, a spus Arpad, elev în clasa a IX-a.

Totodată, la Liceul greco-catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca nu s-a înregistrat vreun refuz privind participarea la orele de religie a celor 220 de elevi, asta și datorită profilului acestei instituții.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, spune că, din primele semnale primite, în județ nu vor fi probleme privind desființarea unor clase de religie, întrucât au fost înregistrate „zeci de mii” de cereri făcute de părinți în numele elevilor.

În Harghita, din cei aproximativ 41.500 de elevi care studiază în acest an religia, 88 la sută aparțin cultelor romano-catolic și greco-catolic, 11 procente sunt ortodocși, iar restul studiază religia reformată, unitariană și altele.

Inspectorul de religie de la ISJ Harghita, Bogos Mária, spune că interesul părinților pentru continuarea orelor de religie în școli este foarte mare, până la mijlocul săptămânii fiind înregistrate peste 30.000 de cereri în acest sens. Dintre acestea, majoritatea – peste 67 la sută – sunt pentru religia romano-catolică, 15 la sută pentru religia ortodoxă, circa 10 la sută pentru cea reformată și șase la sută pentru religia unitariană.

„Vreau neapărat ca fiul și cele două fiice ale mele să facă în continuare orele de religie la școală, am semnat cererile din prima zi, ca și o mulțime de prieteni și de cunoștințe ale noastre. Religia le oferă copiilor cultura generală, tot ceea ce nu găsesc la alte discipline, respectul față de valorile morale, creștine și dacă nici Biblia nu o cunosc, la ce să te mai aștepți bun în societate?”, a spus Fazakas Orsolya, un părinte din Miercurea Ciuc.

Religia catolică este predată în județul Harghita de 73 de cadre didactice titulare și de aproximativ 10 preoți, aceștia din urmă la liceele romano-catolice „SegítÅ‘ Mária” din Miercurea Ciuc, „Sfânta Elisabeta” din Lunca De Sus, precum și la clasele de teologie ale unor licee din Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc și Cristuru Secuiesc.

Religia ortodoxă este studiată de peste 4.700 de elevi de la școlile cu predare în limba română din județ, fiind predată de 28 de profesori.

La ISJ Harghita au mai fost înregistrate cereri pentru cultul Martorii lui Iehova (38 de solicitări), penticostal (32 de solicitări), Creștini adventiști de ziua a șaptea (31 de solicitări), pentru religia greco-catolică (26 de solicitări), baptistă (22 de solicitări), existând, de asemenea, patru cereri pentru cultul evanghelico-luteran și două pentru cel evanghelic român.

În județul Mureș, cei mai mulți elevi învață, la secțiile în limba română, religie ortodoxă și greco-catolică, existând 114,51 posturi pentru acești profesori.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), Ștefan Someșan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, având în vedere numărul de cereri de participare la ora de religie depuse până în prezent, se estimează că jumătate dintre elevii de liceu vor renunța, ceea ce va crea o situație „greu de gestionat” în școli.

„Din analiza cererilor depuse până acum, constatăm că se va înjumătăți numărul elevilor de liceu care vor participa la orele de religie. Asta va crea probleme, pentru că dacă într-o clasă jumătate dintre copii nu vor face ora, pentru ei trebuie găsită o soluție ca să fie implicați în alte activități școlare. Fiecare școală va avea de gestionat această problemă, să le găsească activități copiilor care nu vor face religie”, a explicat Ștefan Someșan, menționând că, la ciclul gimnazial, se reduce „nesemnificativ” numărul celor vor face religie.

Înscrierea pentru participarea la ora de religie se poate face până vineri.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier