ORA Z pentru Augustin Lazăr. Tudorel Toader va anunța rezultatele EVALUĂRII procurorului general

ORA Z pentru Augustin Lazăr. Tudorel Toader va anunța rezultatele EVALUĂRII procurorului general
Publicat: 24/10/2018, 08:22

În luna august, ministrul Justiției anunța că declanșează procedura de evaluare a activității manageriale a lui Augustin Lazăr, în contextul protocoalelor încheiate cu Serviciul Român de Informații (SRI). Mai exact, după scandalul publicării protocolului încheiat în 2016 între Parchetul General și Serviciul Român de Informații, act semnat de Augustin Lazăr. În replică, procurorul general a precizat, la acea vreme, că întreaga colaborare PG-SRI a fost efectuată în cadrul legii și că tema protocoalelor este, de fapt, una falsă. Augustin Lazăr a mai subliniat că de existența acestor protocoale se știa de multă vreme, iar ministrul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii au primit documentele pentru a se demonstra că Ministerul Public nu are nimic de ascuns.

Ulterior, ministrul Justiției a anunțat că a cerut de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o situație privind evaluările lui Augustin Lazăr din ultimii trei ani, pentru a afla dacă a fost evaluat și care a fost calificativul pe care procurorul general l-a primit. CSM a trimis apoi către minister situația evaluărilor procurorului general, membrii Consiliului arătând că Lazăr nu a fost supus niciunei evaluări. Procurorul general afirma, în replică, că nu are emoții deoarece în 36 de ani de activitate a fost evaluat cu „foarte bine”.

Contrele dintre ministrul Justiției și procurorul general nu s-au oprit aici. Tudorel Toader a anunțat că decizia de evaluare nu a venit din senin și că a observat o îndepărtare progresivă a activității Ministerului Public de la rolul său constituțional și de la rolul de garantare a drepturilor și libertăților omului. Augustin Lazăr a răspuns, referindu-se la evaluarea sa de către ministrul justiției pe fondul disputei privind protocolul cu SRI, că scopul acestui joc ilegal îl reprezintă de fapt destabilizarea Ministerului Public.

Un alt subiect de dispută între cei doi, în cadrul unei ședințe a plenului CSM, a fost nominalizarea Adinei Florea la șefia Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Interviul acesteia în cadrul Consiliului a fost amânat de pe 24 septembrie pe 8 octombrie după ce Augustin Lazăr a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la o posibilă abatere disciplinară a candidatei pentru funcția de procuror șef al DNA, în contextul suspiciunilor că protocolul publicat de Darius Vâlcov pe Facebook ar fi provenit de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, instanță de unde provine și Adina Florea. Ministrul Justiției s-a opus și le-a cerut membrilor CSM să nu amâne audierea deoarece nu există niciun temei juridic. Cu toate acestea, interviul a fost amânat. În cele din urmă, CSM a dat aviz negativ pentru Adina Florea, însă Tudorel Toader a transmis președintelui Klaus Iohannis propunerea.

Augustin Lazăr are o vechime în funcția de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere. A fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia începând cu anul 2013, calitate în care a coordonat și instrumentat dosare complexe, unul dintre acestea fiind urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară cooperarea judiciară internațională. Anterior, din anul 2001 până la finalul anului 2012, a ocupat funcția de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Din 28 aprilie 2016, Augustin Lazar ocupă funcția de procuror general al României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă