Orban îi solicită lui Vela să publice raportul dosarului 10 august: Să fie cunoscut opiniei publice

Orban îi solicită lui Vela să publice raportul dosarului 10 august: Să fie cunoscut opiniei publice
Publicat: 13/11/2019, 14:48

UPDATE „Înainte de a stabili ordinea de zi, aș solicita câtorva colegi sa ne facă o scurtă informare pe teme pe care le-am discutat și care necesită o intervenție serioasă. Domnule ministru Vela, ați finalizat desecretizare a dosarului 10 august?”, a întrebat Ludovic Orban, miercuri, în debutul ședinței de Guvern.

Ministrul de Interene Marcel Vela i-a răspuns acestuia: „Astăzi se finalizează, mai așteptăm doar un aviz de la o instituție și car astăzi va sosi. Am discutat cu directorul instituției și este în regulă”.

„Procedural, solicit să prezentați opiniei publice raportul, adică să fie cunoscut de toată opinia publică”, a precizat Ludovic Orban.

Marcel Ion Vela a declarat încă de la audierea din Parlament pentru avizul de numire în funcția de ministru, că raportul privind protestele din 10 august 2018 trebuie desecretizat, chiar dacă nu conține lucruri „extraordinare”.

Vela a spus că secretizarea raportului creează neîncredere în instituțiile statului.

Știrea inițială. „Va fi desecretizat în această săptămână. Este posibil în orice moment să-l desecretizăm. Sunt câteva proceduri în care sunt implicate și alte instituții. Dar răspunsul meu de ministru al Afacerilor Interne este: Cât mai repede. Până vineri, cel târziu.

Trebuie să comunic și cu aceste instituții pentru a primi un aviz de desecretizare. Veți afla toată derularea evenimentelor, implicarea instituțiilor și tot ceea ce conține respectivul raport”, a spus ministrul Marcel Vela, la Europa FM.

Noul ministru de Interne, prins în „menghina” dosarului 10 august /

Mai multe grupuri civice i-au trimis o scrisoare lui Marcel Vela

Mai multe grupuri civice i-au transmis o scrisoare noului ministru al Afacerilor Interne (MAI), Marcel Vela, prin care îi cer, printre altele, desecretizarea dosarului 10 august 2018, dar și declanșarea unor anchete interne privind comportamentul unor înalți responsabili din Jandarmerie.

Grupurile civice și organizațiile care semnează scrisoarea sunt: Federatia Inițiativa Timișoara, Inițiativa România, #activAG Pitești, Asociația Aradul Civic, Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just

#Rezist Galați, Diaspora Milano, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Grupul Civic Madrid-Ro, Voluntari în Europa, Asociația Platforma Oradea Civică 2017, Rezist Dublin, Acțiunea Civică Galați, Rezist Budapesta, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România, Canada Save Roșia, Diaspora Franța solidară cu România, Asociația Bihorul Civic, Reset Iași, EuRoAleg, #Rezist Milano și Protestatari Pro Democrație Londra.

Organizațiile și grupurile civice semnatare precizează că apreciază pozitiv votul de desemnare a noului guvern, dar amintesc că schimbarea Executivului a fost determinată în mare măsură și de protestele intense din ultimii ani, „urmare a implicării grupurilor și organizațiilor civice din România și diaspora”.

„Ministerul de interne, în speță, Jandarmeria Română a avut uneori în această perioadă un comportament nedemocratic, manifestându-se asemenea unei gărzi pretoriene a grupului infracțional care a supus România, aproape scoțând-o din spațiul european. Aceste acte de violență instituțională, larg criticate și de instituțiile europene, trebuie să dispară dintr-un stat de drept, în care respectarea drepturilor și a libertăților individuale ar trebui sa fie nenegociabile”, se arată în scrisoarea adresată lui Marcel Vela.

În acest context, grupurile civice solicită: desecretizarea dosarului 10 august 2018, declanșarea unor anchete interne privind comportamentul unor înalți responsabili din Jandarmerie și a rolului pe care aceștia l-au avut în 10 august 2018, dar și cu prilejul altor manifestări de amploare care au avut loc la București, sancționarea acelor jandarmi care au aplicat amenzi ilegale, dovedite a fi astfel în instanță, realizarea unei evaluări a activității corpurilor de jandarmerie din orașele României unde au avut lor proteste și unde au fost reclamate abuzuri contra protestatarilor, declanșarea unor verificări privind fabricarea unor dosare penale unor lideri ai grupurilor civice, de catre Poliția Română în vara anului 2018, acte vădite de poliție politică, dar și inițierea de consultări cu grupurile civice.

Noul ministru al Afacerilor Interne, Marcel Ion Vela, a declarat, pe 29 octombrie 2019, că raportul privind protestele din 10 august 2018 trebuie desecretizat, chiar dacă nu conține lucruri „extraordinare”. Vela spunea la acea vreme că secretizarea raportului provoacă neîncredere în instituțiile statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?