Ordonanța de urgență pentru introducerea SALARIULUI MINIM DIFERENȚIAT, adoptată de guvern

Redactor:
Diana Grigore
Ordonanța de urgență pentru introducerea SALARIULUI MINIM DIFERENȚIAT, adoptată de guvern
Guvernul a adoptat, în ședința de vineri, ordonanța de urgență care prevede modificarea Codului Muncii și introduce definiția de salariu minim diferențiat. După publicarea OUG în Monitorul Oficial, Executivul urmează să aprobe o hotărâre în care care să fie menționate sumele.

„Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care modifică o serie de acte normative, printre care Codul Muncii – Legea nr. 53/2003, și Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă. Modificările aduse Codului Muncii vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă. Prin hotărâre de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferențiat pentru anumite categorii de salariați: pentru salariații care sunt încadrați pe studii superioare, precum și pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii.

Ordonanța de urgență nu a figurat pe ordinea de zi publicată de Guvern, intrând pe ordinea de zi suplimentară.

„OUG modifică Codul Muncii și introduce definiția de salariu minim diferențiat. Ordonanța de urgență nu conține sume. După publicarea OUG în Monitorul Oficial, în baza acestei ordonanțe de urgență se va da o Hotărâre de Guvern în care să fie menționate sumele”, au precizat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Muncii.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a susținut joi, la Parlament, că Executivul ar putea să discute, în ședința de vineri, ordonanțele privind instituirea unui salariul minim diferențiat și înființarea fondurilor suverane, dacă actele normative vor primi toate avizele necesare.

„Dacă sunt toate avizele întrunite, înseamnă că în ședința de Guvern de mâine putem să avem și acest prim act normativ aprobat, vizavi de salariul minim pe economie”, a declarat, joi, la Parlament, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la finalul unei întrevederi cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

Ministerul Muncii a trimis, la sfârșitul săptămânii trecute, spre avizare interministerială, un proiect de ordonanță de urgență care prevede introducerea unui salariu minim diferențiat în funcție de vechime și de studii, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Salariul minim brut ar urma să crească de la 1.900 de lei pe lună la 2.080 de lei pe lună, iar pentru persoanele cu studii superioare și pentru cele cu minimum 15 ani vechime, salariul minim brut crește la 2.350 de lei pe lună.

Pe 24 octombrie, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că este posibil ca salariul minim să fie majorat de la 1 decembrie.

„Am discutat cu sindicatele. Vom vedea dacă e oportun de la 1 decembrie sau 1 ianuarie”, a precizat șeful Executivului.

Dăncilă a adăugat că este de acord cu salariu diferențiat, în funcție de studii și că măsura nu este discriminatorie, aceasta aplicându-se și în alte state membre.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat pe 20 octombrie propuneri de creștere a salariului minim, astfel:

1. Creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2080 lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018.

2. Introducerea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajații pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupațiilor din România (COR).

3. Creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajații cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie 2018.

Inchide