ORDONANȚĂ MILITARĂ NR. 3. Virusolog la Universitatea din București: Restricţiile suplimentare pentru vârstnici sunt evident o EXAGERARE discriminatorie! Să impui un interval orar al ieşirilor din casă este ABERANT!

ORDONANȚĂ MILITARĂ NR. 3. Virusolog la Universitatea din București: Restricţiile suplimentare pentru vârstnici sunt evident o EXAGERARE discriminatorie! Să impui un interval orar al ieşirilor din casă este ABERANT!
Publicat: 25/03/2020, 11:03
Actualizat: 07/04/2021, 02:52

Prof. univ. dr. Grigore Mihăescu consideră că măsurile anunțate de autorități pentru reducerea circulației persoanelor cu vârste de peste 65 de ani sunt, în mod evident, o exagerare.

Prof. univ. dr. Grigore Mihăescu, cadru didactic al Departamentului de Botanică şi Microbiologie al Facultății de Biologie a Universității București, profesor titular al disciplinelor Microbiologie generală, Imunobiologie, Imunologie clinică și Virologie medicală, autorul a numeroase studii cunoscute la nivel internațional. Doctor în Științe Biologice, a răspuns, pentru Gândul.ro, la întrebările declanșate de emiterea Ordonanței Militare nr. 3 privind măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, care vizează limitarea circulației persoanelor de peste 65 de ani.

Prof. univ. dr. Grigore Mihăescu a realizat câteva articole, pe platforma online a Universității București, privind un istoric al pandemiilor: de la variolă, la noul tip de coronavirus , dar și despre „COVID-19: contagiozitate, mutații și memorie imunitară”. Conform prof. univ. dr. Grigore Mihăescu, „ COVID-19, agentul celei mai mari pandemii din ultimii 100 de ani, a provocat până acum (18 martie, data publicării – n.r.) peste 6000 de decese, o stare de îngrijorare globală fără precedent şi schimbarea fundamentală a planurilor noastre, sociale şi individuale, cel puţin pentru viitorul imediat”.

Care este opinia dumneavoastră privind eficiența măsurilor anunțate de autorități – carantina pentru persoanele de peste 65 de ani – în limitarea răspândirii COVID-19?

Prof. univ. dr. Grigore Mihăescu: Nu vreau să vă dezamăgesc, nici pe D-voastră şi nici pe cei care eventual ar lua cunoştinţă de comentariul meu! Eu am sărit bine de 70 şi aş putea fi bănuit de subiectivism! Desigur, vârstnicii, în general, sunt grupul major de risc pentru toată gama de patologii, de la banala răceală comună, trecând prin patologia cardiovasculară, până la neoplaziile de prostată (la bărbaţi)! Restricţiile suplimentare care îi vizează pe vârstnici sunt, în mod evident, o EXAGERARE discriminatorie! Să impui un interval orar al ieşirilor din casă este ABERANT! Lasă-i să-şi aleagă singuri momentul prielnic al ieşirii! Eu i-aş sfătui, nu numai pe vârstinici, să poarte o BOTNIŢĂ protectoare (ca în romanul DESCULŢ al lui Z. Stancu), confecţionată în casă, pt că virusul se transmite prin aerosolii purtaţi de curenţii de aer!

Când va fi, din punctul dvs de vedere, vârful epidemiologic și când vă așteptați să se încheie pandemia?

Prof. univ. dr. Grigore Mihăescu: La întrebarea duratei pandemiei este greu de dat un răspuns, chiar şi de către cei mai avizaţi epidemiologi! O epidemie începe brusc, are o durată de 6-8 săpt, apoi intensitatea diminuează! Ăsta e modelul clasic al evoluţiei în timp, dar aici este vorba de un VIRUS NOU, rezultat printr-un proces de recombinare între moleculele genomice (ARN) a 2 virusuri, posibil din familia CORONA, dar nu în mod obligatoriu! Fiind nou, cel puţin din punct de vedere genetic, orice prognoză este hazardată!

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata