Organizația Mondială a Sănătății verifică în ce condiții s-au realizat cele 400.000 de doze de vaccin antigripal de la Cantacuzino care nu au putut fi folosite

Organizația Mondială a Sănătății verifică în ce condiții s-au realizat cele 400.000 de doze de vaccin antigripal de la Cantacuzino care nu au putut fi folosite
Publicat: 25/02/2014, 12:53
Actualizat: 31/01/2019, 20:51

Echipa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), formată din doi experți tehnici, s-a întâlnit, marți dimineață, cu secretarul de stat din Ministerul Sănătății Adrian Pană, apoi a plecat la Institutul Cantacuzino.

„Experții vor verifica toată linia de fabricație, condițiile în care s-a realizat vaccinul, pentru a vedea care au fost problemele ce au stat la baza contaminării vaccinului și totodată pentru a rezolva problemele și a relua producția de vaccin în 2014”, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat Adrian Pană.

Directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, a spus că experții OMS au transmis că vor rămâne în București în perioada 25-28 februarie, pentru a vedea care sunt problemele și ce este de făcut pentru redeschiderea liniei de fabricație și reluarea producției de vaccin antigripal.

Institutul Cantacuzino a produs, pentru sezonul epidemic 2013-2014, 400.000 de doze de vaccin antigripal, însă acestea nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentrație foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacții adverse, precum febră sau șoc anafilactic.

Agenția Națională a Medicamentului a anunțat Institutul Cantacuzino, la sfârșitul anului trecut, că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piață întrucât au fost descoperite probleme.

Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenția franceză a Medicamentului, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unități per mililitru de endotoxine, față de sub 100 pentru un produs conform. Agenția franceză a făcut și un al doilea test, de reconfirmare, care de asemenea a indicat aceleași rezultate.

Ministerul Sănătății a desemnat o comisie de experți care a analizat efectele vaccinului antigripal. Întrucât produsul s-a dovedit neconform, el a rămas în custodia Institutului Cantacuzino.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a cerut Institutului Cantacuzino și experților OMS efectuarea unor analize complexe asupra procesului de producție, „pentru identificarea tuturor determinanților care au influențat calitatea produsului”.

Eugen Nicolăescu a sesizat și SRI, după ce a primit informații că salariați sau foști angajați ai institutului ar fi „influențat în mod negativ producerea vaccinului gripal”.

Totodată, Ministerul Sănătății a cerut Curții de Conturi să verifice modul în care au fost folosiți banii publici primiți de Institutul Cantacuzino și să stabilească valoarea prejudiciului pentru producția de vaccin antigripal în care s-a găsit o concentrație foarte mare de endotoxine.

La finalizarea anchetei comune efectuate de Institutul Cantacuzino și experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dar și a anchetei Curții de Conturi, se va evalua pe baza concluziilor prezentate de aceștia, dacă dosarul „va merge mai departe, la Parchet sau la Poliție”, preciza Nicolăescu.

În luna mai 2013, ministrul Eugen Nicolăescu anunța că Institutul Cantacuzino devine, prin Hotărâre de Guvern, serviciu de interes economic general și va primi din fondul de rezervă al Guvernului 10 milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensație financiară din partea statului. Nicolăescu preciza că s-a ocupat personalul de reluarea activității institutului și a discutat cu ANM scurtarea etapelor, pentru ca producția de vaccin antigripal să poată fi reluată în sezonul 2013-2014.

Anul trecut, Ministerul Sănătății a achiziționat 600.000 de doze de vaccin antigripal din import, pentru campania de vaccinare 2013-2014. Institutul Cantacuzino urma să pună la dispoziție alte 400.000 de doze.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinei B, linia de producție a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccinuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii