Pacienți internați la Psihiatrie în Harghita, speriați de un urs care se plimbă prin curtea spitalului

Pacienți internați la Psihiatrie în Harghita, speriați de un urs care se plimbă prin curtea spitalului
Publicat: 19/11/2014, 22:30

Potrivit primarului localității Tulgheș, Marcel Vancu, conducerea Spitalului de Psihiatrie a sesizat în scris autoritatea publică locală că ursul a fost văzut de asistentele medicale, de paznici și de pacienți în urmă cu două zile și de atunci în fiecare după-amiază intră în curtea unității spitalicești, în căutare de hrană, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„De două zile, un urs coboară zilnic în incinta Spitalului de Psihiatrie, se plimbă pe alei, intră și în gospodăriile locatarilor din perimetrul spitalului, care mai cresc iepuri, găini, rațe, pe care le-a mâncat. Martorii mi-au spus că este vorba de un urs tânăr. Oamenii sunt înfricoșați, nu este foarte plăcut, în condițiile în care acolo există și o grădiniță (în imediata vecinătate – n.r.), bolnavii se plimbă prin curte până seara târziu și ursul își face apariția după-amiaza, pe la orele 17.00 sau 18.00. Am vorbit să aibă grijă să golească toate tomberoanele din spital că acolo vin în căutare de hrană”, a declarat, miercuri, corespondentului MDIAFAX, primarul Marcel Vancu.

Primarul a înștiințat Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Harghita și conducerea Ocolului silvic din zonă, cerându-le sprijinul.

Directorul executiv al APM Harghita, Domokos László József, a luat legătura cu Direcția Silvică Harghita, care administrează pădurile din zona Tulgheș, precum și cu o asociație de vânătoare, iar pădurarii, vânătorii și inspectorii de mediu monitorizează, în prezent, zona Spitalului de Psihiatrie, fac pânde și încearcă să îndepărteze animalul din localitate, ademenindu-l în pădure.

„În cazul în care ursul va continua să viziteze spitalul, pădurarii îl vor momi în afara localității, în pădure și îl vor împușca, el find considerat un pericol pentru bolnavi și pentru localnici. Cei de la Direcția Silvică ne-au confirmat că pot face acest lucru fără aprobări suplimentare, întrucât au primit o cotă de patru exemplare de urs”, a precizat Domokos László József.

Primarul comunei Tulgheș susține că acesta nu este un caz singular, urșii provocând mari probleme în localitate și în satele învecinate.

„Anul acesta am avut multe probleme, au fost atacate animale, au fost mâncate mai multe vaci, oi, și nu numai la Tulgheș, ci și în satele din jur, la Hagota și la Pintec. Mai nou, avem, însă, câțiva urși relocați – așa se aude prin comună, că au fost aduși din altă parte – care coboară în zonele locuite, au intrat și în câteva gospodării din centrul localității, nu mai vorbesc de zonele limitrofe sau mai izolate. Este un pericol permanent și lumea a intrat în panică”, a conchis Marcel Vancu.

Potrivit evidențelor APM Harghita, în 2014 urșii au atacat și omorât în județul Harghita peste 580 de păsări din gospodăriile locuitorilor, 63 de vite, 79 de oi, cai, porci, capre și iepuri, au distrus zeci de stupine, pagubele la animalele domestice fiind evaluate la aproximativ 250.000 de lei.

De asemenea, urșii au făcut pagube uriașe și în culturile agricole, distrugând în acest an 124 de hectare cultivate cu porumb, 55 de hectare cu cartofi, lanuri de grâu, pomii fructiferi din livezi și vița de vie.

Specialiștii de la APM Harghita, care participă în fiecare an la acțiunile de evaluare, susțin că numărul urșilor care trăiesc în județul Harghita ar fi între 800-900 de exemplare, însă din datele oficiale ale gestionarilor fondurilor cinegetice reiese că numărul acestor animale este de aproximativ 1.350.

Statisticile arată o creștere anuală a efectivelor de urs, începând din 1999, mai accentuată din 2004 și până în prezent.

Specialiștii de la APM susțin că în ultimii ani urșii și-au schimbat comportamentul, nu se mai retrag în păduri, acceptând zone de odihnă în preajma localităților, cum s-a întâmplat anul acesta la Băile Homorod, când o ursoaică și-a făcut bârlog și a dat naștere la trei pui la o depărtare de aproximativ 200 de metri de casele localnicilor și de DN 13 A, care traversează stațiunea.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Singurul oraș din România în competiția pentru titlul de Capitală Verde Europeană
×