Pacienții români de COVID-19, un nou simptom alarmant. Medicii avertizează: „Se întâlnește și în formele ușoare”

Pacienții români de COVID-19, un nou simptom alarmant. Medicii avertizează: „Se întâlnește și în formele ușoare”
Pacienții români de COVID-19, un nou simptom alarmant. Medicii avertizează: „Se întâlnește și în formele ușoare” / Foto: Pexels.com
Publicat: 05/08/2020, 10:06

Unul dintre medicii din prima linie în războiul dus cu pandemia semnalează că virusul a devenit mai agresiv și starea pacienților români cu coronavirus se degradează mai rapid.

Nicoleta Bîrcă, șefa secției de Pneumologie a Spitalului Județean din Buzău, a declarat că numărul românilor care prezintă afectare pulmonară a crescut, iar virusul este mai agresiv!

Cazurile au devenit tot mai severe

Virusul este mai agresiv. Asta am observat noi, medicii care tratăm pacienții COVID. În ultima perioadă cazurile au devenit din ce în ce mai severe.

Dacă inițial am avut primul val de pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare, din ce în ce cazurile au devenit mai severe, din ce în ce mai des cu afecțiuni pulmonare, deci problema este foarte serioasă.

Am avut pacienți care s-au prezentat la debut cu accident vascular cerebral și ulterior am descoperit că de fapt aveau infecție SARS CoV-2. Am stabilit diagnosticul pe bază de tomograf computer, deci aveau și leziuni pulmonare și test COVID pozitiv. Este clar că debutul a fost un AVC, dar acesta a fost cauzat de coronavirus.

De asemenea, sunt leziuni hepatice pe care le-am întâlnit inclusiv la pacienți cu forme ușoare.

Nu putem să ne culcăm pe o ureche – să spun așa – că vom face o formă ușoară, pentru că nu avem de unde să știm. Practic, virusul atacă toate organele și sunt din ce în ce mai puțini cu forme ușoare. Nu avem de unde să știm ce formă vom face. Din păcate nu are legătură cu comorbiditățile pacienților. Am avut pacienți tineri, fără niciun fel de altă problemă de sănătate și care la un moment dat, undeva între zilele 5 și 10 au avut o evoluție proastă, au necesitat oxigen sau chiar transfer în terapie intensivă. (…)

Problemele la plămâni survin și la asimptomaticii de Covid-19, iar uneori este prea târziu, chiar și pentru aceștia

Și în analizele sanguine ale pacienților asimptomatici regăseam modificări. Chiar și la nivel hepatic, renal, fără ca pacientul să prezinte simptome”, a explicat Nicoleta Bîrcă, la Digi 24.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult