Parchetul Alba, precizări despre dosarele lui Iohannis. NOUĂ DOSARE clasate în 11 ani, niciunul închis de Lazăr

Parchetul Alba, precizări despre dosarele lui Iohannis. NOUĂ DOSARE clasate în 11 ani, niciunul închis de Lazăr
Publicat: 26/10/2018, 15:13

” La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în perioada 2007-2018, au fost identificate 9 dosare care îl privesc pe Klaus Iohannis, în care s-au dispus soluții de clasare. Nu a fost identificat niciun dosar soluționat sau confirmat de dl. procuror general Augustin Lazăr”, se arată într-un răspuns dat, vineri, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, la solicitarea corespondentului MEDIAFAX.

Ministrul Tudorel Toader a declanșat, miercuri, procedura de revocare din funcție a lui Augustin Lazăr, procuror general al României, ocazie cu care a vorbit despre cele 20 de puncte pe care i le reproșează acestuia.

Cea mai gravă pare să fie tocmai prezența, în dosarul de candidatură din 2016 a lui Augustin Lazăr, a unei rezoluții de clasare care îl viza pe Klaus Iohannis, din vremea în care ocupa funcția de primar ar Sibiului.

„Pe 27 aprilie 2016 a semnat numirea în funcția de procuror general, unde nu exista evaluarea criteriilor de performanță profesională. Rezultă faptul că ministrului Justiției de la acea dată a făcut propunerea de numire în funcția de procuror general cu nerespectarea criteriilor și procedurilor legale. Președintele Republicii nu a verificat legalitatea evaluării în propunerea numirii făcute.

De ce ministrul justiției a transmis fără ca dosarul să fie complet, președintele a numit fără a exista verificarea legalității și nu credem faptul că are vreo legătură numirea cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură, în care, și nu înțeleg de ce, apare o rezozluție de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoriare la președintele României în funcție”, a declarat miercuri Tudorel Toader.

Augustin Lazăr a fost din 2001 până în 31 decembrie 2012 procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar de la 1 ianuarie 2013 până în 27 aprilie 2016 procuror general al acestui parchet.

Casa lui Iohannis, mărul discordiei

În luna iulie, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunța că președintele Iohannis are de achitat 1,3 milioane lei statului român, pentru închirierea unui imobil dobândit ilegal în Sibiu. Pentru fiecare zi de întârziere, Iohannis va plăti dobânzi, deoarece amnistia fiscală nu i se poate aplica.

Familia Iohannis trebuie să plătească aproape 1,3 milioane de lei, pentru prejudicii aduse statului din încasarea unor chirii din imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, pierdut definitiv în instanță, a declarat ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.

„Acel imobil nu mai poate fi pus în discuție cui aparține, este clar că nu mai aparține familiei Iohannis, deci este clar implicit, că suma luată pe acea perioadă pe 2001-2015 ca și chirie, trebuie să fie returnată statului roman”, susține ministrul Finanțelor. „Ar fi corect, legal și moral să facă plata acelei sume IMEDIAT către statul român. Deci, familia Iohannis 1.278.856 de lei, plus cealaltă parte implicată, restul de 1.300.000 de lei, ambele părți trebuie să plătească către statul român această sumă, pentru ca ea oricum se va plăti.”

Eugen Teodorovici precizează că fiecare zi de neplată a acelei sume va atrage după sine DOBÂNZI pe care familia președintelui va trebui să le plătească.

„Fiecare zi de întârziere, de neplată a acelei sume, atrage după sine și plata de dobânzi, pentru că și astăzi domnul președinte beneficiază de acea sumă, o folosește. Dacă a cheltuit-o trebuie să o dea, nu este treaba noastră ca stat că a cheltuit-o. Statul are nevoie de fiecare ban în parte pentru a-i folosi în interesul comunităților. Deci suma aceea, dânsul știe foarte bine că trebuie să o plătească,” explică Teodorovici.

Subiectul datoriilor președintelui Klaus Iohannis a fost dezgropat atunci de președintele PSD Liviu Dragnea, care a atras atenția ministrului Finanțelor și șefului ANAF Ionuț Mișa să se preocupe de recuperarea prejudiciilor de la toată lumea, inclusiv „paguba de sute de mii de euro făcută de președintele Klaus Iohannis prin case obținute prin fals„.

Posibilitatea ca președintele Iohannis să beneficieze de amnistia fiscală pe care guvernul o pregătește a fost exclusă de ministrul Finanțelor.

„Nu i se aplică o astfel de amnistie,” infirmă Teodorovici. „Suma pe care trebuie să o înapoieze statului, chiar dacă am da o amnistie fiscală mâine, nu are cum să scape de ea, trebuie să fie plătită. „AMNISTIA FISCALĂ este un subiect pe care îl avem în lucru la nivelul Ministerului de Finanțe, dar nu se referă la domnul Iohannis. Este un posibil mecanism pentru a stimula partea de economie românească. N-am să vă dau acum detalii referitoare la această idee, dar este în lucru un astfel de mecanism și vom discuta în următoarele zile la nivelul conducerii Comisiei și la nivel de Guvern pentru a vedea dacă o astfel de măsură poate fi aplicată și care vor fi efectele.”

Acesta a mai precizat că amnistia nu are prag, iar persoanele vizate de această măsură „pot să scape de penalități și jumătate din dobânzi, cum a fost în 2015″.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a oferit atunci, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, o serie de detalii despre situația datoriei pe care președintele Klaus Iohannis și soția acestuia o au către statul român pentru un imobil pe care cei doi l-au folosit în perioada 2001 – 2015, fără a avea acest drept.

„Vreau să fac o scurtă informare legată de situația celor două imobile ale domnului președinte Iohannis,” a spus Teodorovici. „Este o analiză la nivelul ANAF-ului pe care am cerut-o în detaliu ca să înlătur orice fel de speculație, nu este făcută la comanda cuiva, că nu sunt genul care să acționez la comandă. Este o analiză, o discuție, cu colegii de la ANAF și am să vă ofer câteva date pe care le-am primit azi noapte, înainte să ajung la Bistrița. (…)

„Vorbim doar de imobilul din strada Nicolae Bălcescu numărul 29 din Sibiu. Acel imobil, pentru perioada 2001 – 2015 a aparținut familiei Iohannis și a mai fost încă o persoană care avut venituri din chiriile acelui imobil. În mod normal și logic și corect și mai ales moral, este ca statul să își recupereze sumele aferente acelei perioade. Astăzi statul încă nu este proprietar al acelui imobil, cu toate că a existat o decizie a instanței care a spus foarte clar că a anulat modul în care s-a făcut transferul acelui imobil către familia Iohannis. Asta înseamnă că se poartă discuția între cine este proprietarul imobilului din strada Nicolae Bălcescu – fie statul român, fie o altă persoană care a depus în instanță o cerere de revendicare a unei părți a acelui imobil. Sigur familia Iohannis nu mai are NICI UN DREPT asupra celui imobil! În 2001 – 2015 s-a primit o chirie de către cele trei persoane, soții Iohannis care dețineau imobilul – soții Iohannis și domnul Ioan Baștea pentru care s-a plătit impozit, deci suma este clară și impozitul de asemenea. Sumele au fost 1.278.856 lei chiria pentru care s-a plătit impozit de familia Iohannis de 157.160 de lei și 1.376.688 lei iar din partea celorlalte persoane suma a fost 1.376.688 lei pentru care s-a plătit impozit de 165.013 lei. Deci lucrurile sunt clare. Suma de aproximativ 2,6 milioane de lei trebuie să fie recuperată de către statul român” a declarat ministrul Finanțelor.

Deși imobilul nu este înscris încă în Cartea Funciară, ministrul Finanțelor susține că statul român este proprietarul imobilului și că suma trebuie plătită. Ministrul Finanțelor a explicat că președintele României știe clar care este suma pe care trebuie să o plătească către Finanțe, întrucât a plătit impozit pentru aceasta.

foto: Hepta

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Simona Halep și-a inaugurat piscina la vila de la Izvorani și a făcut senzație în...
Canicula ucide. Semne că suferi de epuizare termică ce pot duce la AVC
S-a aflat câţi BANI a plătit Alex Velea pe inelul de logodnă care a ajuns...
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Cea mai bine plătită medalie din istorie! Câți bani incasează prima sportivă din Filipine care...
PNRR-ul României, criticat aspru de presa din Germania: ”Comisia Europeană ar putea respinge planul fără...
Șocul de pe autostradă. Ce a văzut un șofer în apropierea unui sens giratoriu la...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Substanța nocivă pentru întreaga planetă: Este prezentă în alimente și cosmetice și este una dintre...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Calvarul îndurat de Monica Gabor în timpul relației cu Mr. Pink. Suferința nebănuită. EXCLUSIV
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Horoscop august 2021. O lună cu schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce...
Veste ȘOC despre CAPATOS! Anunțul cutremurător a venit CHIAR ACUM
Zguduitor! Un preot și soția sa au ars de vii. Tragedie provocată de furtuna din...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...