• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Parcul Natural Văcărești, declarat arie naturală protejată

Parcul Natural Văcărești, declarat arie naturală protejată
Ministerul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, a dat astăzi avizul de înființare a Parcului Natural Văcărești, care va deveni astfel cel mai mare parc natural urban din Europa. Delta Văcărești adăpostește în acest moment peste 97 de specii protejate și va beneficia de regimul de conservare specific ariilor naturale protejate.

Zona naturală „Acumulare Văcărești” a fost declarată parc natural, cu denumirea „Parcul Natural Văcărești”, printr-o hotărâre de guvern. România devine în acest fel țara care găzduiește cel mai mare parc natural din Europa, cu o suprafață totală de 190 de hectare, compusă atât din teren proprietate publică, aflat în gestionarea Administrației Naționale „Apele Române”, cât și din teren proprietate privată, deținut de persoane fizice pentru care se va avea în vedere aplicarea unor compensații pentru respectarea prevederilor restrictive ori pentru măsurile de conservare instituite.

Parcul Natural Văcărești găzduiește 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecție) și mamifere precum vidra (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot. De asemenea, aici se găsesc și alte specii precum țestoasa de uscat și țestoasa de apă.

De-a lungul anilor, zona a reușit să se conserve într-un mod extraordinar, în ciuda amenințărilor frecvente, apărute mai ales din cauza pescuitului ilegal în lacuri, inclusiv cu plasa electrică, a incendiilor devastatoare, sau din cauza cantităților uriașe de deșeuri, care dăunează atât păsărilor, care pot confunda deșeurile cu hrana, cât și faunei.

În urmatoarea perioadă, Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor va selecta un administrator al zonei în baza unui proiect de amenajare a spațiului. Este pentru prima dată, începând din anul 2012, când Ministerul Mediului Apelor si Padurilor ia decizia de a-și asuma în mod oficial acest proiect. 

 

Inchide