Părinții unui copil mort la spital reclamă că au fost anunțați după cinci zile despre deces. Reprezentanții spitalului spun că el a fost ababndonat în mternitate

Părinții unui copil mort la spital reclamă că au fost anunțați după cinci zile despre deces. Reprezentanții spitalului spun că el a fost ababndonat în mternitate
Publicat: 14/08/2014, 17:31
Actualizat: 29/09/2018, 00:53

Copilul a fost transferat imediat după naștere, în 23 iunie, de la Vaslui la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, el având malformații cardiace și suferind de sindromul Down.

Bebelușul, care s-a născut prematur, a fost tratat timp de trei săptămâni la maternitate, după care a fost transferat la Spitalul de copii „Sfânta Maria” din Iași, în condițiile în care starea de sănătate a acestuia impunea să fie ținut sub supraveghere medicală.

„Noi tocmai de aceea nu l-am externat acasă, fiindcă avea o patologie malformativă cardiacă pe care, sigur, nu urgent urma să se intervină chirurgical, dar în același timp se putea decompensa și copilul se putea pierde. Ținând cont de faptul că avea și sindromul Down, am decis să îl transferăm la secția de distrofici a Spitalului «Sfânta Maria»”, a declarat joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Maria Stamatin, directorul medical al Maternității „Cuza-Vodă” din Iași.

Ulterior, de la secția de distrofici a Spitalului „Sfânta Maria”, copilul a fost transferat la cardiologie, iar în 27 iulie a fost mutat la terapie intensivă întrucât starea acestuia de sănătate se deteriorase, medicii stabilind că suferă și de pneumonie.

Copilul a murit în 9 august, iar părinții reclamă că au fost anunțați de conducerea spitalului despre deces abia după cinci zile. Aceștia spun că au venit ultima dată la spital în 4 august pentru a-l boteza pe băiețel, iar după aceea nu i-a mai contactat nimeni de la spital pentru a-i informa despre starea copilului.

„Noi încă de pe salvare le-am dat numărul de telefon, deci la fișa lui trebuia să fie. Ne-am interesat de el în ambele spitale, nevastă-mea chiar l-a întrebat pe medicul de la «Sf. Maria» dacă mai este nevoie de ceva și a spus că nu. Băiatul era ținut la terapie intensivă, puteam intra foarte puțin să îl vedem, iar la botez eu chiar nu am mai intrat, ci doar soția și nașa. Pe noi ne-a supărat faptul că nu ne-a anunțat de sâmbătă, de când s-a întâmplat”, a declarat tatăl copilului, Iulian Arnăutu.

Conducerea Spitalului „Sfânta Maria” din Iași susține însă că părinții l-au abandonat pe copil la spital după ce au venit și l-au botezat „pe fugă”.

„Acest copil a venit fără însoțitor, transferat de la Maternitatea «Cuza-Vodă», a fost internat la secția de pediatrică cronică, fiindcă avea greutatea mică la naștere. Însă copilul a fost abandonat în spital, starea sa s-a înrăutățit, a fost transferat la terapie intensivă fiindcă a fost găsită și o pneumonie. Părinții au venit pe 4 august, l-au botezat în fugă și au plecat fără să lase un număr de contact. Niciodată nu s-au interesat de el în afară de faptul că au venit și l-au botezat, iar când copilul a decedat, ei au fost contactați în urma autopsiei”, a declarat joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii „Sfânta Maria”.

El a spus că au existat dificultăți în găsirea numărului de telefon al părinților, întrucât acesta nu exista în fișele spitalului, fiind cerut în final de la Maternitatea „Cuza-Vodă”.

Terinte a precizat că deși părinții copilului au fost într-un final găsiți de reprezentanții spitalului, nu au venit să ridice trupul neînsuflețit al bebelușului, conducerea unității fiind nevoită să sune la Poliția Vaslui.

„Problema este că, murind sâmbătă, toate intervențiile au fost făcute luni, atunci a fost căutat numărul de contact, iar marți cel târziu au fost solicitați să vină să ridice copilul de la spital. Fiindcă nu s-au prezentat am sunat la Poliția din Vaslui și abia astăzi (n.r. – joi) au venit să ridice copilul”, a adăugat Radu Terinte.

Pe de altă parte. reprezentanții Maternității „Cuza Vodă” susțin că numărul de telefon al părinților copilului exista în fișa de observație cu care acesta a fost transferat la secția de distrofici.

„Nu avea cum să nu fie datele de contact pentru că pe foaia de observație cu care s-a plecat de la noi existau toate datele, pe prima pagină: data nașterii, cine este mama, cine este tatăl, localitatea de unde este copilul, adresa și de cele mai multe ori, când nu rămâne mama, luăm și un număr de telefon. Sunt convinsă că acolo exista și numărul de telefon”, a declarat Maria Stamatin, directorul medical al unității.

În legătură cu foaia de observație, Radu Terinte a declarat că va fi declanșată o anchetă internă la Spitalul „Sfânta Maria” pentru a se stabili cine se face vinovat de faptul că nu au fost preluate datele de contact ale părinților și dacă acestea există pe foaia de observație primită de la Maternitatea „Cuza Vodă”.

„Noi am declanșat o anchetă internă, dar e inadmisibil ca părinții să își abandoneze copiii, mai ales că ei se internează cu însoțitor care stă gratuit. Acum verificăm dacă pe foaia de observație era și numărul de telefon și dacă se va confirma ancheta se va solda, sigur, cu o comisie disciplinară obligatorie”, a precizat Radu Terinte.

Părinții copilului au venit, joi, la Iași pentru a ridica trupul băiețelului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Întrebarea la care Florin Piersic n-a primis răspuns niciodată. A rămas cu o mare durere...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?