Parlamentul European, rezoluție prin care solicită eliberarea „imediată” a lui Navalnîi  

Parlamentul European, rezoluție prin care solicită eliberarea „imediată” a lui Navalnîi  
Parlamentul European îl vrea liber pe disidentul rus Aleksei Navalnîi / Sursă Foto: Shutterstock - Ilustrativ
Publicat: 29/04/2021, 22:56

Parlamentul European (PE) a solicitat, într-o rezoluţie adoptată joi, eliberarea imediată şi necondiţionată a opozantului rus Aleksei Navalnîi şi o nouă abordare a relaţiei UE cu Rusia, transmite agenţia de presă EFE.

Parlamentul European îl vrea liber pe disidentul rus Aleksei Navalnîi

În cadrul rezoluției adoptate cu 569 de voturi pentru, 67 împotrivă şi 46 de abţineri, eurodeputaţii semnalează că preşedintele rus Vladimir Putin este responsabil personal pentru protejarea vieţii lui Navalnîi, a cărui stare de sănătate s-a deteriorat în detenţie deşi a încetat greva foamei.

Parlamentul European mai deplânge faptul că justiţia rusă consideră drept organizaţie „extremistă” fundaţia anticorupţie condusă de Navalnîi şi cere Moscovei să „înceteze actele de hărţuire, intimidare şi atacurile împotriva opoziţiei, societăţii civile”, făcând astfel referire la reprimarea protestelor pro-Navalnîi.

Solidaritate cu Republica Cehă

Cu privire la desfăşurarea trupelor ruse la graniţa cu Ucraina, pe care Rusia a anunţat că le retrage la baze, textul rezoluţiei cere UE să tragă concluziile ce se impun şi şefului diplomaţiei europene Josep Borrell să pregătească un acord cu cele 27 de state membre privind noi acţiuni comune.

Eurodeputaţii mai cer Uniunii Europene să elaboreze o nouă abordare în relaţiile cu Rusia şi noul regim de sancţiuni europene care vizează încălcarea drepturilor omului să aibă în vedere şi corupţia, la fel ca în cazul Legii Magniţki în SUA.

PE îşi exprimă în rezoluţie şi profunda solidaritate cu Republica Cehă, în urma investigaţiei acesteia care a stabilit că Rusia se află în spatele exploziei dintr-un depozit de muniţii în 2014.

Prima apariție a lui Aleksei Navalnîi după greva foamei : „M-am uitat la mine. Sunt doar un schelet groaznic”

Cel mai important opozant al Kremlinlui, Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a apărut pentru prima dată în fața instanței după ce a ieșit din greva foamei. Disidentul și-a exprimat din nou opoziția față de președintele rus Vladimir Puțin, relatează CNN.

Disidentul Aleksei Navalnîi, care în transmisiunea video a apărut vizibil slăbit şi cu capul ras, a intrat în greva foamei la sfârșitul lunii trecute, în semn de protest față de condiţiile de detenţie, întrucât conducerea penitenciarului îi refuzase accesul la asistenţă medicală adecvată. A renunțat la acest protest săptămâna trecută, după ce a primit îngrijiri medicale.

În timpul transmisiunii video de joi, el a vorbit cu soția lui, Iulia Navalnîia, care era prezentă fizic în instanță, și i-a dat detalii despre greutatea sa. El a spus că i s-a permis să facă o baie pentru a arăta „decent” la audiere.

„M-am uitat la mine. Sunt doar un schelet groaznic. Ultima dată când am avut 72 de kilograme eram probabil în clasa a șaptea”, a spus el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase