Partidul Angelei Merkel îl contrazice pe Ponta și cere Guvernului român să deschidă secții suplimentare de vot în Germania

Partidul Angelei Merkel îl contrazice pe Ponta și cere Guvernului român să deschidă secții suplimentare de vot în Germania
Publicat: 13/11/2014, 18:18

Grupul parlamentar majoritar din Bundestag, CDU/CSU, condus de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmis un comunicat în care critică dur Guvernul României, contrazicând afirmațiile făcute de Victor Ponta privind interdicția privind deschiderea de noi secții de votare în Germania în afara sediilor misiunilor diplomatice românești din Germania.

Mai jos comunicatul, care a fost publicat cu titlulGarantați respectarea drepturilor omului, pentru organizarea de alegeri corecte și libere, înainte de turul doi pentru președinția României:

„Duminica viitoare va avea loc în România al doilea tur al alegerilor pentru președinție. Arnold Vaatz, vicepreședintele grupului parlamentar CDU/CSU din Bundestag și Erika Steinbach, președintele Grupului de Lucru pentru Drepturile Omului, transmit:

Cerem respectarea standardelor democratice obligatorii în UE privind drepturile omului, asigurarea de alegeri corecte și libere pe 16 noiembrie. Rezultatele primului tur arată că vocile românilor din diaspora și vocile celor de pe listele suplimentare vor decide cel mai probabil rezultatul alegerilor din România.
Potrivit statisticilor oficiale privind numărul cetățenilor străini, doar în Germania există 260.000 de cetățeni români cu drept de vot. Cu toate acestea, România a înființat doar cinci secții de votare în Germania. Asta a cauzat în Munchen cozi la care s-a așteptat mai multe ore. Sute de persoane au fost întoarse de la urne, fără a putea vota, atunci când secțiile s-au închis.
Dacă o reprezentanță străină solicita la MAE aprobarea pentru secții de votare în afara reprezentanțelor diplomatice din Germania, acestea se aprobă în cel mai scurt timp. Informațiile contrare sunt clar greșite. Cerem Guvernului României să facă uz de aceste posibilități pentru turul doi pentru a răspunde reproșului unei manipulări arbitrare”.
„Bundestagul sesizează cu foarte mare îngrijorare această evoluție foarte nedemocratică și o să prezinte un comunicat de presă în care clarifică încă o dată cât de falsă este această informație răspândită și solicită încă o dată folosirea tuturor posibilităților pe care legea germană le acordă intenționat pentru a da curs unor proceduri democratice. Se arată foarte mirați că, până în momentul actual, România nu dorește înființarea unor secții suplimentare, posibile după legea germană”, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” Bernd Fabritius, deputat în Bundestag, ales din partea CDU.
„Desigur că Bundestagul s-a sesizat și se va sesiza în continuare. Chiar eu am sarcina, ca raportor pentru drepturile omului în UE, am sarcina, să supraveghez exact această evoluție, știind că folosirea dreptului la un vot democratic face parte din drepturile omului stipulate în Convenția Drepturilor Omului respectată în UE. O să verificăm foarte clar ce se întâmplă în acest context”, a mai spus parlamentarul german de origine română pentru „Adevărul”.

În cursul zilei de joi, Ministerul Afacerilor Externe din Germania l-a contrazis pe premierul Ponta arătând că, în situații excepționale se pot organiza secții de vot în afara ambasadelor și consulatelor, pe baza unei cereri prealabile făcute de autoritățile statului respectiv. Precizarea a fost făcută pentru Mediafax.

„Secțiile de vot ale altor state sunt organizate în Germania, în principiu, în incita ambasadelor și consulatelor statelor respectiv. În cazuri excepționale, bine argumentate, există posibilitatea organizării uneia sau mai multor secții în afara ambasadei sau consulatelor”, a declarat Ministerul german de Externe.

MAE de la Berlin afirmă că „în trecut, au existat cazuri în care s-a folosit această excepție”.

„De exemplu în vara anului 2014 au fost organizate secții de vot pentru alegerile prezidențiale din Turcia în afara Ambasadei turce și a consulatelor în mai multe orașe germane”, a subliniat Auswärtiges Amt.

Surse oficiale au precizat pentru MEDIAFAX că Ambasada României la Berlin nu solicitat Ministerului german de Externe organizarea de secții de vot în afara misiunilor diplomatice ale României din Germania.

La dezbaterea de marți de la Realitatea TV, Victor Ponta l-a întrebat pe Klaus Iohannis câte secții de vot crede că ar trebui să fie organizate în Germania în turul II „ca să fie în regulă”.

Iohannis nu a răspuns, ci l-a invitat pe Ponta să-și termine ideea.

Victor Ponta a spus că are în față un document de la Ambasada României în Germania în care scrie că „potrivit regulilor în materie comunicate de MAE german, prin notă verbală, în Germania este permisă organizarea de secții de votare numai la sediile ambasadelor, consulatelor generale și onorifice”.

Ponta a precizat că poate pune la dispoziție documentul de la Ambasada din Berlin.

Liderul PNL Klaus Iohannis a declarat, joi, că premierul Victor Ponta „a fost prins iar cu minciuna”, în privința secțiilor de votare din Germania, invitându-l „să îl scoată pe ministrul de Externe din relanti, să îl bage în viteză” și să rezolve problema secțiilor de votare din diaspora.

„BEC a reconfirmat că, da, se pot înființa secții de votare suplimentare în diasporă dacă se dorește acest lucru. Ca atare, domnule Ponta, chemați-l pe ministrul de Externe, scoateți-l din relanti, băgați-l în viteză să rezolve aceste probleme”, a spus Iohannis.

El a făcut referire la faptul că iar l-ar fi „prins pe domnul Ponta cu minciuna”.

Iohannis a citit în conferința de presă un mesaj de pe telefon primit „de la un prieten”, despre care a precizat apoi că este Bernd Fabritius, parlamentar german.

„Vă amintiți, la o dezbatere a spus domnul Ponta că a vrut să-mi dea mie lecții cu Germania. Mare specialist în alde Germania e domnul Ponta, că sunt cinci secții de votare și că nu se pot face altele, fiindcă legea și nu știu ce … mințea el pe acolo. Ei, uite, mi-a scris cineva din Germania. Din limba germană o să fac o traducere liberă. Zice așa: este suficientă o solicitare oficială și fără nicio problemă și cu sprijin logistic din partea autorităților locale se pot amenaja secții de votare suplimentare. Ministerul de Externe din Berlin a informat de acum câteva zile, pe omologii lor din București, despre această posibilitate, însă nu a fost solicitat nimic. Am confirmări ferme din partea primăriilor München, Ingolstadt și Augsburg că până duminică ar face orice este necesar să se înființeze noi secții de votare dacă România dorește acest lucru. Este un sms din partea deputatului în Parlamentul Germaniei domnul Bernd Fabritius”, a spus liderul PNL.

Iohannis i s-a adresat din nou premierului: „Deci, domnule Ponta, dacă mai veniți tot cu hârtiuțe, faceți-le ca lumea. Faceți copiuțe ca lumea”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică