Pastorul și fiul său, aproape decapitați. Procuror: „A fost o faptă cu mult prea mare violență”

Pastorul și fiul său, aproape decapitați. Procuror: A fost o faptă cu mult prea mare violență
Publicat: 08/08/2013, 17:54
Actualizat: 29/03/2019, 17:07

Procurorii care anchetează uciderea pastorului din Bistrița și a fiului său afirmă că aceștia au fost găsiți aproape decapitați și nu exclud nicio variantă în anchetă, însă principalele ipoteze sunt tâlhăria sau recuperarea unei datorii, mai ales că bărbatul ar fi avut la el o sumă mare de bani.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Satu Mare, procurorul Gabriela Pop, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că anchetatorii merg pe mai multe variante în cazul uciderii pastorului din Bistrița și a fiului său, în vârstă de nouă ani.

„Nu excludem nicio variantă, nicio pistă. Din spusele martorilor, avea niște bani asupra lui, dar nu știm încă. Nu aș spune că este vorba despre vreun fanatic religios, luăm în calcul o răzbunare sau o recuperare de datorii, având în vedere modul în care a fost săvârșită fapta. Au fost găsiți aproape decapitați. Suntem la început cu ancheta. S-a vehiculat varianta că ar fi vrut să găsească un loc de tabără în Satu Mare, dar nu vă pot spune clar dacă este sau nu. Am înțeles că asta ar fi fost intenția lor, să caute un loc de tabără pentru tinerii enoriași ai lor sau pentru copiii străzii, nu se știe exact”, a spus procurorul.

Potrivit sursei citate, varianta răpirii nu este luată în considerare.

„Nu știm cum a ajuns în câmp, dar nu i-a adus cu forța nimeni în Satu Mare. Asta nu cred că e o variantă care este luată acum în calcul. Nu știm mai multe. Așteptăm să punem cap la cap informațiile. Tâlhăria, recuperarea unei datorii ar fi variantele pe care le luăm acum în calcul. Nu este un top, nu excludem nimic încă. A fost o faptă cu mult prea mare violență, nu excludem nimic”, a declarat procurorul Gabriela Pop.

Întrebată dacă anchetatorii au un cerc de suspecți pe care să îi audieze, Gabriela Pop a spus: „Nu. Încă nu au fost audieri. Suntem la faza culegerii de informații despre ei, despre familie, despre tot ce ține de viața lor și încercăm să dăm de cap”.

Potrivit sursei citate, IGPR a trimis de la București un laborator criminalistic fiindcă este mai dotat și se poate face mai bine ridicarea de urme.

„Polițiștii pun acum lucrurile cap la cap și nu vă pot spune mare lucru. S-a făcut autopsia cadavrelor și miercuri a fost dată autorizația de înhumare a celor doi”, a declarat ea.

La rândul său, prim-procurorul Parchetului Satu Mare, Dumitru Miclea, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că având în vedere leziunile pe care le aveau victimele, anchetatorii consideră că sunt mai mulți autori ai crimelor.

El a adăugat că procurorii cercetează acest caz, însă a menționat că se confruntă cu lipsa de personal, întrucât la Parchetul Satu Mare lucrează doar patru procurori, în loc de 12.

La rândul său, Ana Petric, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Satu Mare, a anunțat, printr-un comunicat de presă, că în urma necropsiei a rezultat că bărbatul de 39 de ani avea o „plagă tăiată înțepată penetrantă a gâtului, cu secționare de vase sanguine”, iar la examenul intern s-au constatat depuneri de funingine pe tractul respirator, limbă și mucoasa esofagului, care s-au putut produce în timpul vieții prin inhalare de fum.

„În ceea ce îl privește pe copilul de nouă ani, s-a constatat șoc hemoragic ca urmare a unei plăgi tăiate profunde a gâtului, cu leziuni de vase sanguine și, de asemenea, fractură deschisă comunitivă, cu dislocare a cutiei craniene cu dilacerare duro-cerebrală, care s-a putut produce prin loviri active repetate cu un corp dur cu suprafața relativ mică de impact, putând fi și ea cauza tanatogeneratoare”, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în acest caz se fac cercetări pentru omor deosebit de grav.

Trupurile celor doi au fost duse, miercuri noapte, la Bistrița și au fost depuse la capela mortuară. Joi seară va avea loc o slujbă de priveghere, iar vineri va fi înmormântarea, au declarat surse apropiate familiei.

Cadavrele celor doi au fost găsite după ce, marți seară, un bărbat a anunțat autoritățile din Satu Mare, prin 112, că pe un teren agricol din apropierea localității Aciua, comuna Pomi, se află un autoturism Volkswagen Transporter alb, înmatriculat în Bistrița-Năsăud, al cărui interior avea urme de incendiere.

În mașină au fost găsite cadavrele unui bărbat de 39 de ani și fiului acestuia, în vârstă de nouă ani. Dispariția celor doi fusese anunțată de către soția bărbatului la Poliția Bistrița, ei fiind dați apoi în urmărire generală. Cele două trupuri au fost găsite sub bancheta din spate a autoturismului, având multiple leziuni la cap și la gât.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Satu Mare, Ana Petric, preciza că „interiorul mașinii a fost într-adevăr incendiat, dar cadavrele nu au fost arse”.

Conform acesteia, bărbatul a fost identificat, fiind vorba despre Adrian Blaga, în vârstă de 39 de ani.

Ca urmare, a fost deschisă o anchetă, la Satu Mare fiind trimiși ofițeri specialiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române pentru a acorda sprijin în cercetarea acestui caz.

La rândul său, Antonela Pop, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Bistrița-Năsăud, declara că dispariția celor doi a fost anunțată de familie și că bărbatul era pastor la o biserică neoprotestantă.

Potrivit site-ului Bistrița Evanghelică, Adrian Blaga era pastor asistent la Biserica Carismatică Americană Calvary Chapel din Bistrița, această comunitate condusă de Brian Fouts fiind cea care susținea și activitatea Asociaței „Începuturi Noi”.

Bărbatul conducea o asociație care se ocupă de protecția copiilor și tinerilor, iar apropiați ai acestuia spuneau că nu avea de ce să se afle în județul Satu Mare întrucât întreaga activitate a asociației pe care o conducea se desfășura în Bistrița și în localitatea componentă Unirea.

„Suntem șocați de ce s-a întâmplat. Nu există nicio explicație logică, fiindcă el (Adrian Blaga – n.r.) plecase la serviciu, iar asociația pe care o conduce își desfășoară activitatea în Bistrița și în Unirea. Nu avea în plan să călătorească nicăieri. Bănuim că a fost amenințat și obligat să meargă până la Satu Mare din moment ce avea răni la gât și el și copilul. Poate că a luat pe cineva la ocazie și i-a pus cuțitul la gât. Era un om bun, nu avea dușmani. Suntem pur și simplu răvășiți de ce s-a întâmplat. E o tragedie. Era singurul lor copil”, declara o persoană apropiată familiei.

De asemenea, conform unor apropiați ai familiei, băiatul ucis, Timotei, în vârstă de 9 ani, era sportiv legitimat la CS „Hercules” Bistrița.

Asociația „Începuturi Noi”, cu sediul în Unirea, are două case de tip familial cu o capacitate totală de 16 locuri, ea fiind acreditată de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale să ofere îngrijire copiilor și tinerilor până la 26 de ani care provin din familii dezorganizate, care au fost abandonați sau se află în alte situații dificile.

Asociația este autorizată să ofere găzduire pe perioadă nedeterminată, masă, reintegrare în comunitate, educație, dispunând de asistent social, asistent maternal, personal administrativ și îngrijitor de copii.

De peste zece ani, Asociația „Începuturi Noi” colaborează cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud.

Teodor Sângeorzan, reprezentant al DGASPC Bistrița-Năsăud, declara că niciodată nu au existat probleme în relația dintre instituție și acest ONG.

„Am colaborat excelent. Când noi am găsit copii în situații dificile și nu am mai avut locuri să-i instituționalizăm sau să le oferim ajutor, am apelat la această asociație. Domnul Adrian Blaga a fost un om deosebit și întotdeauna dispus să-i preia. Suntem șocați de ce s-a întâmplat. Nu avem cuvinte”, declara Sângeorzan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Putin a dat ORDIN. Armele nucleare ale Rusiei...
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?