Elvira Gheoghiță
09.12.2015
Știri

Patriarhia Română a inaugurat un prim serviciu de ambulanță, la Bistrița

Patriarhia Română a inaugurat un prim serviciu de ambulanță, la Bistrița
Patriarhia Română, prin Asociația "Filantropia Ortodoxă", are un prim serviciu de ambulanță, care a fost deschis la Bistrița, destinat transportului persoanelor nedeplasabile care trebuie să ajungă la spital, dar nu necesită asistență specializată.

„Încercăm să întregim activitatea serviciilor noastre medicale în județul Bistrița-Năsăud, servicii pe care le desfășurăm de doi ani de zile. Serviciul de ambulanță va deservi pacienții care nu necesită asistență specializată, mai precis va veni în sprijinul persoanelor care vor să fie internate în spital și care nu necesită supraveghere medicală intensă”, a declarat părintele Marius Pintican, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă”.

Dispeceratul va funcționa la sediul asociației având, pentru început, numărul de telefon 0363.107. 076, dar din luna ianuarie va intra în circuitul numărului unic de urgență 112.

Mitropolitul Clujului, Înalt Preasfințitul (IPS) Andrei, a spus că serviciul de ambulanță va opera cu mai multe autospecialele puse la dispoziția bolnavilor, în prezent fiind disponibile numai două mașini.

„Acest proiect este de un real folos pentru pacienții care de cele mai multe ori nu se pot deplasa și au nevoie de îngrijire medicală. «Filantropia Ortodoxă» din Bistrița desfășoară mai multe proiecte (…) – două cămine de bătrâni, cantina socială, centrul de zi și multe altele, dar președintele Asociației «Filantropia Ortodoxă» din Bistrița, părintele Ioan Pintican, a observat că mulți dintre cei care apelează la ajutorul nostru sunt nedeplasabili și sunt trasportați cu mașini improvizate sau rugând pe unul și pe altul să îi ducă la căminul de bătrâni sau la centrul Filantropiei pentru ajutoare. Era foarte greu. Atunci s-a născut această idee, să facem rost de o ambulanță care să ne ajute la aceste servicii. Cred că e primul serviciu de felul acesta din Patriarhia Română. Noi sperăm că vor fi și altele”, a spus IPS Andrei.

Asociația „Filantropia Ortodoxă” Bistrița-Năsăud a fost înființată în 2012.

În cei trei ani de activitate, asociația a deschis în satele Cușma și Maieru două centre rezidențiale pentru persoane vârstnice, un serviciu de îngrijiri medicale la domiciliu pentru întreg județul, iar la Bistrița un centrul de zi, aflat sub ocrotirea Sfântului Simion, cantina socială „Sfânta Filofteia” și cabinetul medico-social „Sfinții Apostoli Petru, Pavel și Andrei”.

Inchide