Patronul unei companii din agricultură a fost trimis în judecată pentru fraudarea fondurilor de stat și ale UE

Patronul unei companii din agricultură a fost trimis în judecată pentru fraudarea fondurilor de stat și ale UE
Publicat: 21/09/2015, 14:12
Actualizat: 21/09/2015, 14:31

Ștefan Poienaru, administrator al SC Agrofam Holding SRL și SC Agrofam Prod SRL la data faptelor, va fi judecat pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la înșelăciune, participație improprie la tentativa de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, participație improprie la tentativa de înșelăciune și participație improprie la fals în declarații, arată Direcția Națională Anticorupție (DNA), într-un comunicat de presă transmis luni.

În același dosar va fi judecată și fiica acestuia, Maria Ecaterina Văleanu-Traicu, asociat unic al SC Agrofam Prod SRL la data faptelor, aceasta fiind acuzată de înșelăciune și folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au trimis dosarul la Tribunalul Călărași, propunând menținerea măsurii controlului judiciar în cazul celor doi, precum și măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 17 august 2009 – 3 septembrie 2010, în contextul unui proiect privind modernizarea unei exploatații agricole, Ștefan Poienaru a sprijinit-o pe fiica sa să manipuleze procedura de achiziții, prin simularea unei proceduri de licitație pentru achiziționarea de echipament, obținând în această modalitate fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene și bugetul național, în cuantum de 3.838.000 de lei. De asemenea, în același context, Ștefan Poienaru a sprijinit-o pe fiica sa să întocmească documente inexacte, prezentate ulterior autorității contractante și în baza cărora aceasta a obținut cei peste 3,8 milioane de lei.

„Cercetările desfășurate în cauză au scos la iveală, printre altele, faptul că echipamentul finanțat în cadrul proiectului, a fost livrat firmei beneficiare, cu mai mult de un an înainte de a fi achiziționat oficial în anul 2009, din fondurile nerambursabile primite”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Anchetatorii au mai stabilit că, în luna aprilie 2013, Ștefan Poienaru a determinat o persoană să depună la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură Călărași documente inexacte, pentru a putea astfel să obțină pe nedrept fonduri europene și din bugetul național, în cuantum de 642.792,57 lei, bani ce reprezintă plata unică pentru o suprafață de teren arabil de 991,58 hectare, pe care nu o deținea în mod legal.

„În aceeași perioadă, pentru a intra în posesia acelei sume de bani, inculpatul Poienaru Ștefan, cu intenție, a determinat aceeași persoană să se prezinte și să declare, în mod nereal, în fața reprezentanților legali ai Primăriei Comunei Borcea, că societatea SC Agrofam Prod SRL deține legal și exploatează pe raza acelei localități o suprafață agricolă substanțial mai mare decât cea reală. Acest aspect a avut ca urmare emiterea de către Primăria Comunei Borcea a unei adeverințe neconforme cu realitatea, utilizată ulterior la APIA Călărași”, susțin anchetatorii.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe sumele de bani, în lei și valută, prezente și viitoare, existente în conturile celor doi inculpați, până la concurența sumei de 3.838.000 de lei.

Direcția Națională Anticorupție a fost sesizată în acest caz de către APIA, care a constatat nereguli în cererea de finanțare.

Ștefan Poienaru, administratorul Agrofam Holding din Fetești, este unul dintre cei mai importanți jucători agricoli după cifra de afaceri și suprafața de teren exploatată. Grupul Agrofam a fost înființat în urmă cu mai bine de 20 de ani. Firmele din grup cultivă cereale și plante tehnice pe o suprafață de circa 25.000 de hectare, dar se ocupă și de creșterea animalelor, comercializarea cerealelor, servicii agricole alimentare, financiare și industriale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana