PCM Covasna, amendată cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică

PCM Covasna, amendată cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică
Publicat: 10/12/2014, 21:01

Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendat de Prefectură cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată, în 4 iunie, în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarității naționale a maghiarilor și comemorării Tratatului de la Trianon, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele PCM, Biro Zsolt, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Sfântu Gheorghe, că gestul prefectului reprezintă o „provocare” la adresa comunității maghiare și că legea prevede în acest caz o amendă cuprinsă între 2.500 și 5.000 de lei.

„Prefectul a aplicat amenda maximă ceea ce, credem noi, denotă rea-credință, rea-voință din partea lui. Imnul acesta este un cântec bisericesc, este un psalm, un cântec sfânt al nostru, este imnul maghiarilor, nu numai al Ungariei, și dacă în România vorbim despre stat de drept și vorbim de democrație atunci cred că trebuie să ridicăm glasul în această privință, nu putem crea un precedent pentru că ar fi unul foarte periculos și trebuie să facem tot posibilul ca legislația să fie schimbată. Normal ar fi ca într-o țară europeană să putem intona toate imnurile țărilor membre”, a afirmat Biro Zsolt.

El a adăugat că reprezentanții formațiunii vor contesta amenda.

„Din 1989 încoace, au trecut 25 de ani de la Revoluția de la Timișoara, și de atunci la fiecare manifestare a comunității maghiare a fost intonat acest imn, iar prefectul s-a gândit acum să se lege de acest lucru. Eu consider că este un gest politic și putem vorbi de o provocare împotriva comunității maghiare. Prefectul când a preluat funcția a avut o declarație, a spus că va face totul pentru o conviețuire pașnică în județul Covasna, dar cu asemenea provocări eu nu cred că o să ajungem la o conviețuire pașnică”, a spus Biro.

Sancțiunea a fost aplicată în temeiul HG 1157/2001 privind Normele de arborare a drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României, care prevede la capitolul II, articolul 16 că „imnul național al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităților și ceremoniilor oficiale cu caracter internațional, împreună cu imnul național al României, înaintea acestuia”.

Prefectul județului Covasna, Marius Popica, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că reprezentanții instituției aveau pregătită documentația încă de la evenimentul din iunie, dar au decis să concretizeze sancțiunea pentru că PCM a continuat acțiunile care „ies din lege”.

„Am pregătit amenda încă din iunie și am decis să o și aplicăm pentru că văd că PCM persistă în acțiuni care ies din limita legalității (PCM a organizat un miting pro-autonomie la Sfântu Gheorghe în 29 noiembrie – n.r.). Toată lumea poate organiza ce vrea și când vrea, dar trebuie să răspundă pentru acțiunile care au loc. Am tot tolerat și iată unde am ajuns, că primarul din Târgu Secuiesc nici nu trimite o coroană de Ziua Națională, nu pune steaguri, iar câțiva cetățeni arborează steaguri de doliu de 1 Decembrie. Evenimentul organizat de PCM în iunie a fost ilegal, legea spune foarte clar cum și unde se poate cânta imnul unei țări, eu nu am nimic cu imnul Ungariei, îl respect, dar de acum aplicăm toleranță zero la orice activitate ieșită din lege”, a declarat prefectul Marius Popica.

El a adăugat că PCM poate contesta amenda prin căile legale.

Zilele trecute, primarul din Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, a fost amendat de Prefectura Covasna cu 5.000 de lei pentru că în oraș au fost arborate doar „două-trei steaguri” ale României la ceremoniile de 1 Decembrie, însă edilul va contesta amenda spunând că legea nu prevede numărul drapelelor care trebuie puse.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji