Pedeapsă suplimentară cerută de Judecătoria Sector 2 pentru Copos: Se impune îndepărtarea lui de la activități ce presupun încredere publică

Pedeapsă suplimentară cerută de Judecătoria Sector 2 pentru Copos: Se impune îndepărtarea lui de la activități ce presupun încredere publică
Publicat: 01/04/2013, 19:46
Actualizat: 04/07/2013, 04:52

Judecătoria Sectorului 2 arată în motivarea deciziei din dosarul Loteria I că se impune îndepărtarea lui Gheorghe Copos de la activitățile care presupun încrederea publică și exercițiul autorității, ca pedeapsă accesorie, având în vedere natura și gravitatea infracțiunii săvârșite de acesta.
Judecătoria Sectorului 2 arată în motivarea deciziei din dosarul Loteria I că se impune îndepărtarea lui Gheorghe Copos de la activitățile

care presupun încrederea publică și exercițiul autorității, ca pedeapsă accesorie, având în vedere natura și gravitatea infracțiunii săvârșite de acesta.

dosarul Loteria I, în care este acuzat de evaziune fiscală de peste un milion de euro, cu ocazia vânzării unor spații ale firmei Ana Electronic către Compania Loteria Română.

Gilio Giuzepe Roza, Stelian Ioan Rațiu, Nicolae Cristea au fost condamnați la câte patru ani de închisoare, iar Gabriel Rogoveanu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Instanța arată, în motivarea deciziei de condamnare, obținută de MEDIAFAX, că faptele de care a fost acuzat Gheorghe Copos există, sunt prevăzute și pedepsite de legea penală și „au fost comise cu forma de vinovăție cerută de lege”, astfel că pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare „este de natură să asigure atingerea scopurilor preventiv-educative și sancționatorii ale pedepsei”.

Judecătorul Toma Florian Ciorgodă i-a stabilit lui Gheorghe Copos și o serie de pedepse accesorii, „având în vedere natura și gravitatea infracțiunii săvârșite, precum și împrejurările cauzei și persoana inculpatului”.

Potrivit judecătorului, „se impune îndepărtarea inculpatului de la activitățile care presupun încrederea publică, exercițiul autorității, dar și încrederea în reprezentanții unor entități juridice implicate în circuitul comercial, faptele săvârșite generând o nedemnitate sub aspectul execitării acestora”.

La individualizarea judiciară a pedepselor date lui Copos și celorlalți inculpați din dosarul Loteria I instanța a avut în vedere „gradul deosebit de ridicat de pericol social concret al faptelor lor, modalitatea de comitere a acestora, de către mai multe persoane împreună, în mod premeditat, după un plan infracțional complex, profitând de cunoștințele lor în domeniul financiar, contabil și fiscal, respectiv de influența și poziția pe care le dețineau în cadrul Companiei Naționale Loteria Română (CNLR) și în firmele implicate”.

Totodată, instanța a avut în vedere în stabilirea pedepselor numărul foarte ridicat de acte materiale comise, valoarea foarte ridicată a prejudiciului cauzat bugetului de stat, conduita inculpaților înainte de săvârșirea faptei, dar și atitudinea nesinceră a acestora, „manifestată constant atât pe parcursul urmăririi penale cât și al judecării cauzei”.

Instanța le-a interzis celor cinci dreptul de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru săvârșirea infracțiunii, pe o perioadă de cinci, respectiv patru ani după executarea pedepsei.

Totodată, instanța i-a obligat pe Gheorghe Copos și Gilio Giuzepe Rosa – ambii în solidar cu părțile responsabile civilmente SC Ana Electronic și SC Romtur GM Impex, precum și pe Nicolae Cristea și Gabriel Rogoveanu să plătească ANAF 3.946.112 lei, cu titlu de despăgubiri materiale, precum și majorări, penalități și dobânzi calculate pentru acest debit.

Instanța a mai dispus ca, în solidar, Nicolae Cristea, Stelian Ioan Rațiu și Gabriel Rogoveanu să plătească ANAF 166.217 lei, cu titlu de despăgubiri materiale, precum și majorări, penalități și dobânzi calculate pentru acest debit. Stelian Ioan Rațiu mai trebuie să plătească ANAF despăgubiri materiale de 8.800 de lei, precum și majorări, penalități și dobânzi la această sumă.

Instanța a constatat că partea responsabilă civilmente SC Transilvania Oil SRL a fost radiată din evidențele Registrului Comerțului.

Judecătoria Sectorului 2 a menținut sechestrul asigurator dispus de procurori în cazul lui Copos, respectiv pe sumele de 3.237.034 de lei, 630.064,10 lei, 199.990 de lei, și în cazul lui Nicolae Cristea, pe sumele de 255.293,96 de lei, 1.385,19 de dolari, 44.720,15 de euro și 910,50 lei.

Decizia instanței Judecătoriei Sectorului 2 nu este definitivă, fiind contestată la Tribunalul București.

În dosarul Loteria I, omul de afaceri Gheorghe Copos, patron al echipei de fotbal Rapid București și acționar la firme din grupul Ana, a fost trimis în judecată în iunie 2006, la puțin timp după ce și-a dat demisia din funcția de vicepremier. El a fost acuzat de DNA de o fraudă de peste un milion de euro.

Alături de el sunt judecați, pentru evaziune fiscală, Gilio Giuzepe Roza, acționar la Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, administrator unic, director la societatea Rom Tour G.M. Impex și membru fondator al Fundației „ProRapid”, precum și Stelian Ioan Rațiu (administrator la firma Transilvania International).

Totodată, au fost trimiși în judecată Nicolae Cristea, fost director general și președinte al Consiliului de Administrație în cadrul Companiei Naționale Loteria Română, membru fondator al Fundației ProRapid, și Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la firma Euroest Invest, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-decembrie 2004, Copos, în calitate de asociat și președinte al Consiliului de administrație în cadrul Ana Electronic, împreună cu Roza și cu sprijinul lui Cristea și Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale, aducând bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei (peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea dată).

Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari în procesul de vânzare-cumpărare, respectiv persoana juridică SC Romtur GM Impex SRL și persoanele fizice Niculaie Ghinea și Ion Matei, inculpații ar fi ascuns sursa impozabilă cu ocazia vânzării unui așa-zis „pachet” de 38 de spații comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, către Compania Națională Loteria Română.

Același mecanism a fost folosit și la achiziția de către Loterie a spațiului comercial din Cluj-Napoca de la SC Transilvania Oil, prin intermediul lui Stelian Ioan Rațiu.

În rechizitoriul se arăta că Nicolae Cristea – fost director general și președinte al Consiliului de Administrație în cadrul Companiei Naționale Loteria Română (CNLR) – a plătit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid, ca sponsorizări și publicitate, în perioada 1996-1999.

În plus, în 2002, Loteria Națională a închiriat pentru cinci ani, de la clubul Rapid, un panou publicitar în afara stadionului Giulești pentru suma de 175.000 de dolari pe an, preț de patru ori mai mare decât cel al pieței, susțin procurorii. În privința acestor sponsorizări, procurorii au menționat în dosar că nu au dispus începerea anchetei, ci doar au vrut să sublinieze relațiile strânse dintre Copos și Cristea.

Procurorii au mai menționat că relația de „afaceri privilegiate” dintre Copos și Cristea a început cu mult timp în urmă, când Loteria a început să dea ca premii televizoare de la Ana Electronic, unde Copos este acționar.

În 9 decembrie 2009, instanța supremă a decis ca dosarul Loteria I să fie judecat de instanța Judecătoriei Sectorului 2. Magistrații instanței supreme au admis, astfel, excepția necompetenței instanței după calitatea persoanei în acest dosar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
S-a aflat! Motivul BOMBĂ pentru care Dan Negru a plecat de la Antena 1! Florin...
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
"Dumnezeu să te ierte, înger frumos". Moni a fost condusă spre moarte de iubitul său,...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Ea este Monica, tânăra decedată în accidentul din Timiș. Fata și iubitul ei se îndreptau...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Uniunea Europeană critică EBU pentru modul în care a organizat Eurovision 2024: un cadou pentru...
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Ungurii, la ani lumină de România. Planul Ungariei devine realitate
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital: Sunt viu
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Astronomii au observat lumina de la unii dintre cei mai vechi quasari din Univers
×