Pedepse de 4 și 6 ani de închisoare pentru foști directori de la EM Petrila în dosarul exploziilor

Pedepse de 4 și 6 ani de închisoare pentru foști directori de la EM Petrila în dosarul exploziilor
Publicat: 19/12/2013, 20:51
Actualizat: 29/09/2018, 10:58

Curtea de Apel Craiova a menținut, joi, pedepsele cu închisoarea date, în urmă cu un an, de Tribunalul Gorj, pentru cei trei foști directori de la Exploatarea Minieră Petrila, în dosarul exploziilor produse în noiembrie 2008, în urma cărora 13 persoane au murit.

Judecătorii Curții de Apel Craiova au respins, joi, recursurile făcute de cei trei foști directori de la EM Petrila, precum și de rudele minerilor decedați sau răniți în cele două explozii la decizia Tribunalului Gorj, din decembrie 2012, și a admis parțial recursul formulat de Parchetul Tribunalului Gorj, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Astfel, fostul director Aurelian Necula va trebui să ispășească șase ani și jumătate de închisoare, iar Dan Ungur și Gheorghe Roșu, patru ani de închisoare.

De asemenea, instanța l-a obligat pe fostul director Aurelian Necula la cheltuieli judiciare în valoare de 20.000 de lei, în timp ce Dan Ungur și Gheorghe Roșu vor trebui să achite câte 15.000 de lei. Sumele urmează să fie plătite în solidar cu Compania Națională a Hulei, prin firma de lichidare judiciară care se ocupă de patrimoniul fostei companii de la Petroșani.

Decizia Curții de Apel Craiova este definitivă.

În 12 decembrie 2012, Tribunalul Gorj s-a pronunțat pentru a doua oară în dosarul exploziilor de la EM Petrila după ce prima sentință dată tot de Tribunalul gorjean a fost casată, fiind trimisă spre rejudecarea la aceeași instanță de către Curtea de Apel Craiova.

Conform sentinței respective, fostul director general al Exploatării Miniere Petrila Aurelian Necula a fost condamnat la șase ani și jumătate de închisoare. Necula a primit atunci pedepse diferite pentru mai multe fapte de care a fost acuzat, acestea fiind cumulate într-una singură, de șase ani, care a fost suplimentată cu șase luni, decizia fiind cu executare. Acesta a primit cinci ani de închisoare pentru moartea a șase mineri în prima explozie produsă în subteranul minei și șase ani de detenție pentru cei cinci mineri decedați în a doua explozie produsă la câteva ore după prima.

Gheorghe Roșu, inginer șef securitate minieră, a fost condamnat de Tribunalul Gorj la patru ani de închisoare pentru moartea celor șase mineri din prima explozie. El a primit pedepse mai mici pentru alte fapte pentru care a fost judecat, pedepsele respective fiind contopite în pedeapsa de patru ani.

Cel de-al treilea inculpat din acest dosar, Dan Ungur, șeful stației de salvare minieră, a fost condamnat, la fel ca și Roșu, la patru ani de închisoare cu executare.

Instanța a decis atunci ca Roșu și Ungur să nu mai fie obligați, alături de Necula, Compania Națională a Huilei și EM Petrila, să suporte despăgubiri civile pentru familiile celor cinci mineri decedați în cea de-a doua explozie.

De asemenea, Gheorghe Roșu și Dan Ștefan Ungur au fost obligați de instanța gorjeană să achite câte 15.000 de lei cheltuieli judiciare statului, în timp ce fostul director Aurelian Necula a fost obligat la plata a 20.000 de lei cheltuieli judiciare statului.

Sentința Tribunalului Gorj nu a fost definitivă, fiind atacată cu recurs.

Procesul exploziilor de la Exploatarea Minieră Petrila s-a judecat pe fond la Judecătoria Târgu Jiu, unde fusese strămutat de la Judecătoria Petroșani ca urmare a cererii formulate de apărătorii celor trei inculpați.

În noiembrie 2010, magistrații Judecătoriei Târgu Jiu au decis ca fostul director Aurelian Necula să facă șapte ani și jumătate de închisoare, iar ceilalți doi inculpați să fie condamnați la șase ani și jumătate de detenție.

Un număr de 11 mineri au murit în cele două explozii produse la EM Petrila în 15 noiembrie 2008, alți doi pierzându-și viața ulterior din cauza rănilor suferite. Ancheta procurorilor a dus la inculparea fostului director Aurelian Necula, dar și a celorlalți doi foști șefi de la EM Petrila, Gheorghe Roșu și Dan Ungur, toți trei fiind acuzați de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și de infracțiuni privind nerespectarea măsurilor de protecție a muncii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”