Pedepse mai mari pentru persoanele care întrețin acte sexuale cu minorii sub 14 ani. Orice act, încadrat drept viol 

Pedepse mai mari pentru persoanele care întrețin acte sexuale cu minorii sub 14 ani. Orice act, încadrat drept viol 
Publicat: 18/02/2020, 17:06

Un amendament la proiectul legislativ inițiat de parlamentari din majoritatea partidelor politice prevede că orice faptă care implică contact sexual cu un minor sub 14 ani se pedepsește cu închisoare de la 5 la 12 ani. 

Raportul a fost admis marți de Comisia juridică a Senatului, potrivit agerpres.ro.

Inițiatorul amendamentului este Șerban Nicolae care a precizat că se impune creșterea pedepsei pentru astfel de acte „dată fiind gravitatea faptei săvârşite cu un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani, dacă făptuitorul a împlinit vârsta de 18 ani”.

„Considerăm necesară modificarea actelor legislative care prevăd pedepsirea infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sociale a minorilor, astfel încât orice faptă care implică contact sexual cu un minor cu vârstă mai mică de 15 ani să fie în mod direct încadrată ca viol, fără a fi nevoie de dovezi care să ateste imposibilitatea victimei de a se apăra sau tentativa de a opune rezistenţă. De asemenea, considerăm necesar ca pedeapsa minimă pentru cazurile de viol şi de act sexual cu un minor să fie mărită de la trei la patru ani, având în vedere că, în prezent, foarte multe dintre pedepsele pronunţate sunt pedepse cu suspendare”, potrivit sursei citate. 

De asemenea, proiectul pune accentul și pe micșorarea numărului de pedepse de închisoare cu suspendare, mai ales în cazurile în care diferența de vârste dintre minor și adult este una mare. 

„Totodată, diferenţa de vârstă pentru care infracţiunile nu vor fi sancţionate va scădea de la 3 la 2 ani, cu scopul de a limita situaţiile în care abuzatorul primeşte pedeapsa minimă. De asemenea, propunerea prevede creşterea vârstei minime pentru care este un astfel de act poate fi considerat consimţământ, de la 15 la 16 ani, conform legislaţiei în vigoare”, se precizează în textul propus.

Sursă FOTO: Shutterstock / caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase