PERCHEZIȚII BIOTERRA. Noi audieri în dosarul „FABRICA DE DIPLOME”. 42 de profesori și 18 studenți de la BIOTERRA, aduși la poliție

PERCHEZIȚII BIOTERRA. Noi audieri în dosarul FABRICA DE DIPLOME. 42 de profesori și 18 studenți de la BIOTERRA, aduși la poliție
Publicat: 31/10/2012, 11:20
Actualizat: 29/07/2014, 21:51

Un număr de 60 de angajați și studenți ai Universității Bioterra sunt audiați, miercuri, la sediul Poliției Române, în dosarul în care se fac cercetări pentru luare de mită și divulgarea unor subiecte la licență, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au precizat că la sediul Poliției Române vor fi audiați 42 de angajați ai Universității Bioterra și 18 studenți.

Printre cei 42 de angajați sunt mai mulți profesori suspectați că au modificat notele la testele studenților sau le-au dat note fără ca aceștia să participe la examene.

În dosarul Bioterra, polițiștii și procurorii Parchetului Tribunalului Vâlcea au făcut, în 27 septembrie, 19 percheziții în București, dintre care una domiciliară și 18 la Universitatea Bioterra, precum și alte trei în Olt, Drăgășani și Ilfov, într-un caz în care cadre didactice sunt cercetate pentru fapte de corupție.

În urma perchezițiilor au fost puși sub acuzare Adrian Dulugeac, șef de lucrări și prodecan la Facultatea de Control și Expertiză a Produselor Alimentare din Universitatea Bioterra, și Laura Harcan, șef de lucrări la Facultatea de Drept, în legătură cu divulgarea de subiecte de licență, aceasta fiind acuzată de fals intelectual.

Adrian Dulugeac, prodecanul Facultății de Controlul și Expertiza Produselor Alimentare din cadrul universității, a fost reținut și ulterior arestat, la 6 octombrie, în acest caz.

Procurorii îl acuză pe Dulugeac de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, fals intelectual și material în înscrisuri oficiale, uz de fals și instigare la fals intelectual și material. Totodată, Dulugeac a fost pus sub acuzare și pentru luare de mită, anchetatorii stabilind că acesta a primit bani, bunuri sau servicii de la studenții pe care i-a ajutat la licență sau la alte examene.

Potrivit procurorilor, profesorul Adrian Dulugeac, de la Universitatea Bioterra, a primit mită de la studenți bani, două cife cu beton și servicii de reparare a instalațiilor electrice pentru a le da răspunsuri prin SMS la examene, a le obține lucrări de licență sau a le da note fără să se prezinte la examene.

Adrian Dulugeac mai este acuzat că, folosindu-se de calitatea sa de cadru didactic, a cerut și a determinat alți profesori de la Universitatea Bioterra care au examinat candidați la proba orală a examenului de licență să le acorde note mai mari față de cele corecte.

Astfel, la data de 11 septembrie, Adrian Dulugeac i-a cerut Laurei Harcan, cadru didactic la Facultatea de Drept de la Universitatea Bioterra, să corecteze și să noteze lucrările scrise ale altor studenți de la examenele anuale ori semestriale restante, solicitându-i acesteia să treacă notele și în cataloage.

Procurorii l-au pus sub acuzare pe Dulugeac și pentru luare de mită, stabilind că a primit diferite sume de bani ori alte servicii de la studenți sau absolvenți ai Universității Bioterra, în schimbul răspunsurilor corecte la subiectele de la proba scrisă a examenului de licență sau al obținerii unor lucrări de licență. Totodată, Dulugeac a luat mită pentru notarea anuală a unor studenți fără ca aceștia să fie prezenți la examene, pentru înscrierea în fiecare an universitar, ori întocmirea unor situații școlare nereale, în vederea absolvirii facultății, înscrierii la examenul de licență, promovării acestuia și obținerii diplomelor de licență.

Universitatea Bioterra a fost implicată, în 2000, într-un scandal legat de emiterea de diplome și certificate imprimate de Ministerul Educației, fără ca Bioterra să aibă dreptul pentru asemenea tipizate, la acea vreme Consiliul Național de Evaluare Academică și Acreditare (CNEEA) hotărând retragerea autorizației, până la remedierea problemelor.

La sfârșitul anului 2000, CNEAA de la acea vreme a hotărât retragerea autorizației și a dreptului de funcționare pentru toate specializările Universității Bioterra București, din cauza încălcării grave a Legii acreditării și a Legii învățămîntului. Neregulile descoperite vizau organizarea ilegală, la Constanța și Arad, a unor filiale aparținînd departamentului de psihopedagogie, prin concesionare către unele fundații, precum și emiterea de diplome și certificate imprimate de MEN, fără ca universitatea să aibă dreptul pentru asemenea tipizate.

CITEȘTE AICI MAI MULTE DESPRE CAZUL „FABRICA DE DIPLOME” DE LA BIOTERRA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Lege pentru șoferii care merg cu viteză pe autostradă. Polițiștii din România sunt obligați
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern