Percheziții DNA la sediul Agenției de Protecție a Mediului Hunedoara

Percheziții DNA la sediul Agenției de Protecție a Mediului Hunedoara
Publicat: 29/05/2015, 15:30
Actualizat: 30/05/2015, 10:19

Surse aproapiate anchetei au declarat corespondentului MEDIAFAX că procurorii DNA au ridicat de la sediul APM Hunedoara documente, într-un dosar care vizează fapte de corupție privind aprobarea construirii unei microhidrocentrale pe Râul Alb, pe care le-au transportat într-o cutie.

Totodată, la ora transmiterii acestei știri, au loc percheziții la sediul firmei din Deva care construiește microhidrocentrala pe Râul Alb, SC Abi Automotion SRL Deva, care aparține omului de afaceri implicat în incidentul de duminica trecută din Munții Retezat.

Procurorii DNA au făcut, vineri, nouă percheziții în București și județele Hunedoara, Mureș și Cluj, cercetările vizîzând „infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2013-2015”, potrivit unui comunicat al DNA.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că au avut loc percheziții la Administrația Bazinală de Ape Mureș, Administrația Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațegului”, cu sediul la Facultatea de Geologie și Geofizică din București și Agenția de Protecție a Mediului Hunedoara.

Potrivit surselor citate, ancheta vizează modul de aprobare a construirii de microhidrocentrale pe Râul Alb.

Duminică, două persoane – reprezentantul unui ONG de protecția mediului și cel al unei firme care construiește o microhidrocentrală în satul Coroiești (Hunedoara), la poalele Munților Retezat – au ajuns la spital în urma unui conflict izbucnit între mai multe persoane, fiind deschis dosar penal pentru tentativă de omor și lovire.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Hunedoara, Bogdan Nițu, declara atunci că Poliția orașului Hațeg a fost sesizată că în satul Coroiești a avut loc un conflict spontan între mai multe persoane.

Polițiștii ajunși acolo au stabilit că un bărbat în vârstă de 40 de ani, din orașul Hațeg, s-a deplasat, împreună cu alte patru persoane, reprezentanți ai unui ONG de protecția mediului, în satul Coroiești, cu intenția de a se documenta cu privire la construirea unei microhidrocentrale.

„Între grupul din care făceau parte reprezentanții ONG-ului și alt bărbat, în vârstă de 48 de ani, reprezentantul societății comerciale din Deva care intenționează să construiască microhidrocentrala, care, la rândul său, era însoțit de mai multe persoane, a avut loc un conflict, în urma căruia bărbatul în vârstă de 48 de ani și un activist de mediu au suferit vătămări corporale, fiind transportați la Spitalul Orășenesc Hațeg, pentru acordarea de îngrijiri medicale”, declara Nițu.

Coaliția pentru Mediu din România ceruse președintelui Klaus Iohannis și premierului Victor Ponta să ia măsuri urgente pentru a garanta securitatea activiștilor de mediu, după cazul de agresiune asupra acestora de la Hunedoara, drept urmare, joi seară, Guvernul a arătat, într-un comunicat, că premierul „condamnă cu fermitate” actele de agresiune fizică asupra unor activiști pentru mediu, comise în urmă cu patru zile pe Râul Alb, județul Hunedoara, și cere identificarea și tragerea la răspundere a agresorilor.

Proiectul de la Coroiești constă în construirea, exploatarea și racordarea la sistemul energetic național a microhidrocentralei de pe râul Alb, iar beneficiarul este SC Abi Automotion SRL Deva. Autorizația de construire a fost emisă de Consiliul Județean Hunedoara în decembrie 2013, iar termenul de execuție este de 36 de luni. Proiectul a fost demarat în 15 iulie 2014 și urmează să fie finalizat în 15 iulie 2017.

Reprezentanții CJ Hunedoara spun că autorizația de construire a fost emisă în baza acordului de mediu dat de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, iar la dosar există și o autorizație din partea Geoparcului Dinozaurilor din Țara Hațegului.

De asemenea, în zonă, există un al doilea proiect în lucru, care presupune construirea de locuințe de serviciu și birouri, beneficiarul fiind SC Abi Ecoacvacultura SRL, tot din Deva, care a primit autorizație de construire de la Primăria comunei Sălașu de Sus, în septembrie 2014. Termenul de execuție este de 36 de luni, iar lucrările au început în septembrie 2014.

La finalul proiectului, în zonă ar trebui să fie construite trei microhidrocentrale, o pescărie, o zonă de procesare pește, un imobil cu locuințe și birorui.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Patru români și-au făcut gaură în buget, după o masă pe litoral de 1 Mai!...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
REGULILE pentru posesorii auto se schimbă dramatic. VA FI INTERZIS pentru toți șoferii din România
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
El Niño se va transforma în La Niña, iar 2024 ar putea fi cel mai...