Percheziții la fabricile firmei Schweighofer Holzindustrie pentru comerț ilegal cu lemn. Prejudiciu de 25 milioane de euro. Reacția companiei

Percheziții la fabricile firmei Schweighofer Holzindustrie pentru comerț ilegal cu lemn. Prejudiciu de 25 milioane de euro. Reacția companiei
Publicat: 30/05/2018, 10:59
Actualizat: 05/06/2018, 16:49

Anchetatorii au descins și la sediul social din București al companiei. Percheziții se fac și la Direcțiile Silvice din Suceava, Alba și Hunedoara. Sunt în desfășurare 23 de percheziții în Alba, Suceava, Hunedoara, Brașov, Bihor și București, prejudiciul cauzat prin achiziționarea de lemn fără proveniență legală sau a cărui proveniență ilegală este disimulată prin unele documente justificative cu caracter nereal fiind de 25 milioane de euro.

„Sunt efectuate 23 de percheziții domiciliare la sediul și punctele de lucru ale unei societăți comerciale, la 4 instituții, precum și la mai multe locuințe. Până în prezent, au fost identificate și conduse la sediul unității de parchet 10 persoane. Din cercetări a reieșit că persoane din conducerea societății comerciale vizate, începând cu anul 2011 și până în prezent, ar fi coordonat activitatea de achiziții de lemn rotund de rășinoase provenit din tăieri ilegale și deturnarea licitațiilor publice, de la foarte mulți furnizori, din majoritatea zonelor împădurite ale Românei. Aceste materiale lemnoase livrate de furnizori ar fi provenit, în majoritatea cazurilor, din tăieri ilegale”, potrivit IGPR.

„Unii agenți economici au fost înlăturați de la licitațiile de masă lemnoasă și după caz, impuși alții. Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepționată nu a fost evidențiată în documente contabile. De asemenea, în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepționată provenea din săvârșirea unor infracțiuni de tăiere fără drept de arbori. În desfășurarea activităților ilicite, membrii grupului infracțional organizat au beneficiat și de sprijinul unor funcționari publici”, precizează DIICOT.

Reacția Schweighofer Holzindustrie: Compania pune la dispoziția autorităților toate informațiile necesare

Schweighofer Holzindustrie susține, în contextul perchezițiilor DIICOT, că va pune la dispoziția autorităților informațiile necesare anchetatorilor, menționând că obiectul investigației nu a fost comunicat companiei.

„Principiul fundamental al companiei este de a respecta întotdeauna legea și reglementările în vigoare din țările în care operează. Compania pune la dispoziția autorităților toate informațiile necesare pentru buna desfășurare a anchetei în curs și sprijină autoritățile prin toate mijloacele sale pentru o soluționare corectă a investigației, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost înștiințată de obiectul acestei investigații”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Schweighofer Holzindustrie.

De asemenea, compania a precizat că, la începutul anului, a implentat un plan pentru combaterea tăierilor ilegale de lemn.

„Compania a investit 1 milion de euro în consolidarea securității lanțului său de aprovizionare prin măsuri care depășesc cu mult cerințele legale și reglementările în vigoare din România. La un an de la implementare, compania a făcut public bilanțul acestor măsuri”, mai reiese din comunicatul firmei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top