Percheziții la firme din domeniul energiei eoliene. Acestea sunt suspectate de fraudarea de fonduri UE

Percheziții la firme din domeniul energiei eoliene. Acestea sunt suspectate de fraudarea de fonduri UE
Publicat: 22/09/2015, 14:27

Procurori Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind fraudarea fondurilor europene.

Astfel, anchetatorii fac percheziții la sediile a două societăți comerciale din județul Bacău, cu activitate în domeniul energiei eoliene.

„Prejudiciul estimat în această cauză se ridică la aproximativ două milioane de euro. Însă, suma exactă despre care există suspiciuni că ar fi fost fraudată va fi stabilită în urma evaluării materialelor ce vor fi ridicate de la sediul firmelor din Bacău”, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

Potrivit anchetatorilor, beneficiarul fondurilor europene pentru realizarea de parcuri eoliene ar fi desfășurat activitățile prin intermediul unor firme interpuse din Bacău, vizate acum de procurorii DNA.

Procurorii DNA Suceava au descins la sediile firmelor întrucât exista bănuiala că societățile implicate ar fi realizat lucrări în cadrul unui proiect vizând proiectare și instalare de sisteme de turbine eoliene, fără să emită însă documente justificative către beneficiarul real, antrenându-se astfel într-un mecanism financiar fraudulos împreună cu societăți de tip fantomă, creat în scopul de a supraevalua cheltuielile eligibile decontate prin fonduri europene nerambursabile și TVA solicitată la rambursare de la autoritatea fiscală.

Potrivit unor surse judiciare, SC Aida SRL Gălănești, în cadrul implementării proiectului „Modernizare fabrică procesare lapte, comuna Gălănești, județul Suceava”, a achiziționat și montat cinci turbine eoliene.

„Referitor la achiziția de bunuri (turbine eoline) făcută de SC Aida SRL, menționăm că din verificările efectuate a rezultat că o parte a acestei achiziții (acumulatori solari, cabluri electrice, montaj) s-a realizat de la SC Electro -Metal SRL, la prețul de 43.400 de lei, conform facturii din 29 noiembrie 2011 emisă către SC KokotasNicol SRL. De asemenea, o parte din aceste bunuri, respectiv bateriile pentru instalațiile eoliene, au fost achiziționate de către SC Electro – Metal SRL de la SC Alternative Pure Energy SRL”, au spus sursele citate.

Conform acestora, SC Electro-Metal SRL a livrat către SC Kokotas Nicol SRL echipamente electrice la un preț de 156.000 de lei (59.197 achiziții SC Alternative Pure Energy SRL, 96.915 achiziții SC Electrovolt SRL), fără a încasa însă prețul din revânzarea lor, „revânzare care de altfel nici nu a fost materializată prin întocmirea de documente justificative și fără a efectua vreun demers legal pentru recuperarea acestei datorii, fapt ce naște suspiciuni cu privire la realitatea acestor relații comerciale”, mai arată sursele citate.

SC Alternative Pure Energy SRL a desfășurat relații comerciale direct cu WSC Aida SRL, iar SC Electro-Metal SRL și SC Kokotas Nicol SRL ar fi fost folosite ca societăți comerciale de tip „paravan”, au precizat sursele judiciare, care au menționat că reprezentanții SC Alternative Pure Energy SRL au afirmat „pe un forum de specialitate că întreaga lucrare ar fi fost efectuată de aceștia”.

„Procedând la verificarea site-ului www. Alternativepureenergy.ro s-a constatat că această societate comercială are în obiecutul de activitate și comercializarea și montarea de turbine eoliene. Din verificările făcute în evidențele Oficiului Registrului Comerțului a reieșit că SC Alternative Pure Energy SRL are un punct de lucru în Onești, pe strada Redului nr. 4, județul Bacău.