PERICOL IMINENT | Într-o lună, toți angajații din sănătate vor fi infectați cu noul coronavirus! „Ne putem aștepta la o înrăutățire a situației”

PERICOL IMINENT | Într-o lună, toți angajații din sănătate vor fi infectați cu noul coronavirus! „Ne putem aștepta la o înrăutățire a situației”
Publicat: 08/04/2020, 11:59
Actualizat: 08/04/2020, 12:01

Ritmul în care a crescut zilnic, în medie, numărul salariaților din sănătate infectați SARS-CoV-2 în ultimele nouă zile (până la data de 7 aprilie 2020) a fost de 22,46%, susțin cei din Federația „Solidaritatea Sanitară” din România, iar dacă s-ar menține acest ritm de creștere zilnică a numărului, atunci în 27 de zile ar fi infectați toți salariații din sănătate.

„Acesta nu este un model predictiv, ci o extrapolare menită să indice riscul maxim. Ea arată ce s-ar putea întâmpla dacă rata de infectare a salariaților din sănătate va rămâne constantă. Aceasta este o predicție care dorim să nu se împlinească. Din perspectiva interesului public, vestea proastă este că din momentul publicării (06.04.2020) modelul s-a dovedit corect, într-o marjă foarte mică de variație”, precizează reprezentanții federației. „O veste și mai proastă este faptul că acest model împlinește o predicție anterioară, publicată în urmă cu două săptămâni (25 martie 2020), în care indicam riscul unei scăderi semnificative a resurselor umane din sănătate, arătând și cauzele care generează aceste consecințe. Deoarece puține dintre cauzele amintite în acel studiu au fost eliminate, ne putem aștepta la o înrăutățire a situației”.

Dacă s-ar menține acest ritm de creștere zilnică a numărului atunci în 27 de zile ar fi infectați toți salariații din sănătate

Conform cercetării efectuate de cei din organizația sindicală, 25% dintre cei îmbolnăviți cu COVID-19 sunt salariați din sănătate, rata de infectare în rândul lor fiind de 20 de ori mai mare decât cea a restului cetățenilor.

„80% din personalul existent în unitățile sanitare riscă să fie infectat”

Evoluția constatată, susțin cei din „Solidaritatea Sanitară”, a fost determinată în special de lipsa echipamentelor individuale de protecție din perioada anterioară. În măsura în care ipoteza este corectă, evoluția ritmului s-ar putea menține pe aceste coordonate între 7 și 14 zile.

Rata de creștere zilnică de 22% este o caracteristică ce a fost indicată în foarte multe state în perioada de maximă dezvoltare a pandemiei COVID 19.

Conform celor care au realizat studiul, se iau în calcul două ipoteze explicative pentru diferența dintre rata de infectare a personalului din sănătate și cea a populației generale.

„Diferențele sunt generate de impactul diferit al testării: personalul din sănătate este testat într-un procent mai mare (chiar dacă insuficient de mare). Este ipoteza cu probabilitatea cea mai mare. În funcție de puterea ei explicativă, situația ar putea fi diferită în realitate și în rândul populației. Cu alte cuvinte, testarea într-un procent mai mare a salariaților din sănătate ar putea fi un indicator mai adecvat a ceea ce se întâmplă la nivelul întregii populații”, precizează autorii cercetării, dată publicității miercuri, 8 aprilie 2020. „Diferențele sunt determinate de factori de amplificare specifici sistemului (concentrarea pacienților infectați în unități sanitare, ponderea mare a pacienților care sunt purtători asimptomatici, transmitere intra-profesională)”.

Din datele pe care federația le are, în unele cazuri s-a ajuns deja la situația de transmitere intra-profesională a virusului, ea dublând modalitățile tradiționale de contaminare (în special contaminarea pacient-personal medical).

În funcție de modalitatea de implementare și de ritmul măsurilor de „distanțare profesională”, efectele contaminării intra-profesionale pot varia până la nivel de unitate.

„Din cauza multiplelor căi de contaminare a salariaților din sănătate, nu ne putem aștepta la întreruperea bruscă a lanțului transmiterii în perioada imunitară. Eficiența izolării și imunizarea unei părți a salariaților încă nu pot juca un rol semnificativ. Pe coordonatele actuale ne menținem estimarea anterioară: în continuare, 80% din personalul existent în unitățile sanitare riscă să fie infectat”, mai precizează specialiștii în sănătate.

Modelul aisbergului – un model necesar pentru strategia de risc

Având în vedere utilizarea inadecvată a testării, respectiv absența testării tuturor salariaților, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România estimează că numărul real al salariaților infectați este cu mult mai mare.

Modelul aisbergului – un model necesar pentru strategia de risc

„Dată fiind importanța resursei umane în lupta împotriva COVID-19, considerăm că ar trebui luat în considerare cel mai rău scenariu (worst case scenario), respectiv riscul maxim: să ne comportăm ca și cum numărul real al salariaților din sănătate infectați ar fi de 10 ori mai mare decât al celor deja diagnosticați. Modelul aisbergului credem că sugerează cea mai bună strategie de risc”, mai susțin cei din organizația sindicală.

În data de 07 aprilie 2020 erau confirmați pozitiv SARS-CoV-2 un număr de 1.087 salariați din sănătate. Și asta în condițiile în care, în ziua de 30 martie 2020, numărul de infecții era de 215.

În data de 07 aprilie 2020 erau confirmați pozitiv SARS-CoV-2 un număr de 1.087 salariați din sănătate

Procentul salariaților din sănătate infectați (din total salariați) este de 0,543%, adică aproape 20 de ori (19,68) mai mare decât cel al populației generale (0,02%).

Analiza este efectuată în baza datelor culese de personalul din cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”.

Culegerea datelor s-a efectuat luând în considerare datele furnizate de presă, informațiile din surse directe existente în cadrul unităților și alte surse de informații.

Procedura de culegere a datelor proprii a fost determinată de lipsa datelor publice în acest domeniu și de refuzul instituțiilor de a le furnizat.

Informațiile evită distorsionările ideologice sau interesele strategice ce vizează manipularea datelor.

Marja de eroare a informațiilor a fost estimată la maxim 4%, ea luând în considerare atât erorile de comunicare publică cât și efectele acțiunilor de ascundere a informațiilor.

Distribuția procentelor a fost calculată luând în considerare informațiile aferente datei de 7 aprilie 2020.

La stabilirea numărului total au fost luate în considerare inclusiv cazurile de salariați infectați din rețelele sanitare separate (MAPN, MAI, CFR).

Din cauza absenței informațiilor relevante, nu au fost incluse informațiile privitoare la salariații din medicina de familie și asistența socială.

Calcule procentuale s-au raportat la un număr de 250.000 de salariați din sectorul public, respectiv un număr de 20.000.000 cetățeni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021