”Pericolul” care îi pândește pe turiștii de pe litoral. Autoritățile au aplicat amenzi de zeci de mii de lei

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de ABADL, până la deschiderea sezonului estival au fost adunate de pe sectoarele de plajă aproape 2.800 de tone de deșeuri, constând în alge, depozite de scoică și corpuri străine (lemn, sticlă, plastic, etc), cantitate care a fost transportată în depozitul ecologic de la Costinești, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În urma lucrărilor de igienizare manuală și mecanizată, plajele au fost predate la începutul sezonului estival celor 326 de operatori economici cu care sunt încheiate contracte de închiriere pentru perioada sezonului estival. De la data de 12 mai și până în prezent s-a mai colectat o cantitate de 16.863 de tone de alge, astfel că, de la începutul anului și până în prezent s-au strâns aproximativ 19.662 de tone de deșeuri”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Administrației Bazinale susțin că fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute în ultimele 20 de zile în sudul litoralului, de unde a fost strânsă cantitatea de peste 6.000 de tone de alge. În ultimii ani, recordul în ceea ce privește colectarea algelor de pe litoralul românesc a fost înregistrat în anul 2011, când au fost adunate aproximativ 47.000 de tone de alge. Anul trecut au fost colectate 19.176 tone, în 2014 – 18.849 tone, în anul 2013 – 9.565 tone, iar în anul 2012 – 24.750 tone.

„Colectarea depunerilor de alge de la linia țărmului se face manual și mecanizat cu ajutorul utilajelor din dotare. Angajații instituției noastre strâng algele depuse pe sectoarele de plajă libere de contract și intervin la linia țărmului în zona sectoarelor închiriate doar atunci când intensitatea fenomenului algal depășește capacitatea operatorilor de a le îndepărta. Pentru reducerea disconfortului produs turiștilor de fenomenul de înflorire algală, ABA Dobrogea – Litoral acționează în fiecare seară, în funcție de necesitate, în medie cu 45 de muncitori și peste 20 de utilaje”, se mai arată în comunicat.

Pentru strângerea algelor, ABADL acționează pe toata linia țărmului din zona localității Năvodari și până la Vama Veche, numai noaptea, pentru a nu crea disconfort turiștilor aflați pe plajă în timpul zilei.

O situație deosebită cu care s-au confruntat inspectorii ABADL a fost dezafectarea defectuoasă a obiectivelor de pe sectorul de plaja Năvodari II, care cuprinde 54 de subsectoare, unde contractul de plajă a expirat, iar agentul economic ar fi trebuit să predea plaja administratorului în condițiile prevăzute în contract. Pentru nerespectarea măsurilor privind dezafectarea construcțiilor de pe plajă, ABADL a aplicat operatorului de plajă o amendă în valoare de 5.000 de lei.

„Menționăm că în urma dezafectării construcțiilor de pe sectorul Năvodari II s-au generat aproximativ 600 de tone de deșeuri. În urma igienizării efectuate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, noul sector de plaja a fost scos la licitație și a fost predat noilor operatori de plajă”, spun reprezentanții ABADL.

Potrivit acestora, de la sfârșitul lunii iunie, echipele de inspectori au efectuat peste 200 de controale și au aplicat 25 de sancțiuni contravenționale, între care 23 de amenzi, în valoare de 71.000 de lei.

„Menționăm că rolul Inspecției este de îndrumare și control și nu de aplicare a unor măsuri coercitive, astfel că, în urma inspectării sectoarelor de plajă, se dau măsuri de remediere a deficiențelor constatate, iar dacă acestea nu sunt duse la îndeplinire operatorul de plaja este sancționat”, se mai arată în comunicatul ABADL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu