Peste 130 de șomeri din Olt, executați silit. Cum au reușit să păcălească statul român

Peste 130 de șomeri din Olt, executați silit. Cum au reușit să păcălească statul român
Publicat: 01/03/2017, 18:03

Reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Olt au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că, în timp ce se aflau în șomaj, oamenii obțineau venituri și din alte activități.

În cazul a peste 130 de șomeri a fost declanșată procedura de executare silită.

„La data de 1 ianuarie 2017 se aflau în executare silită un număr de 136 debitori pentru suma totală de 80.219,70 lei, după cum urmează: indemnizații de șomaj necuvenite, plătite fără temei legal – 69 de persoane pentru suma de 68.114,67 lei; debite stabilite în sarcina șomerilor beneficiari de cursuri de formare profesională – 45 de persoane pentru suma de 4.062,51 lei; prime acordate în temeiul articolelor 73, 74 și 75 din Legea numărul 76/2002, modificată și completată ulterior -15 persoane pentru suma de 5.668 lei și debite provenite din proiecte implementate cu finanțarea din Fondul Social European – șapte persoane pentru suma de 2.347,5 lei”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al AJOFM Olt, Elena Iordache.

Oamenii au ajuns să fie datori la AJOFM pentru că s-au angajat, dar nu au anunțat în timp util instituția, încasând atât salariu, cât și șomaj, unii șomerii nu s-au ținut de cursurile de formare profesionale la care s-au înscris pe banii agenției, iar alte persoane aflate în evidențele AJOFM au primit prime de încadrare, conform legislației în vigoare, însă au părăsit locul de muncă înainte de 12 luni, din motive imputabile lor – prin demisie.

Pentru plata primei de încadrare sunt două condiții: una ar fi să se angajeze în intervalul de timp stabilit, cea de-a doua face referire la menținerea raporturilor de muncă cel puțin 12 luni. Din diverse motive, puțini tineri reușesc să respecte cea de-a doua condiție și să rămână la firma la care s-au încadrat minim un an, deși în momentul în care primesc prima de încadrare li se explică acest lucru. Primele încasate de cei care încetează relațiile de muncă se constituie în debite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase