Peste 1.500 de persoane protestează față de construirea unei noi fabrici de formaldehidă în România

Peste 1.500 de persoane protestează față de construirea unei noi fabrici de formaldehidă în România
Publicat: 11/01/2015, 16:42

Protestatarii s-au mobilizat pe rețelele de socializare și s-au adunat în jurul orei 14.00 în fața Primăriei Sebeș, unii însoțiți de copii, iar apoi au pornit într-un marș pe străzile din oraș, manifestându-se zgomotos și purtând pancarte cu mesaje precum „Kronospan nu uita / Sebeșul nu te vrea”, „Opriți poluarea! Formaldehida = cancer”, „Dacă alții nu vă lasă / Voi poluați la noi acasă” sau „Nu corporația face legislația”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ora transmiterii acestei știri, grupul de protestatari se află în marș pe străzi, iar pe traseu li se alătură alți oameni, punctul final al acțiunii urmând să fie parcarea din fața companiei Kronospan, potrivit organizatorilor.

Acțiunea de protest de la Sebeș a fost organizată de Grupul de Inițiativă Civică Sebeș, înființat de mai mulți localnici susținuți de organizații ecologice, iar obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva construirii unei noi fabricii de formaldehidă în Sebeș cu o capacitate de 60.000 de tone pe an.

Potrivit reprezentanților Jandarmeriei Alba, acțiunea de protest de duminică este autorizată, urmând să se încheie până la ora 18.00.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții Grupului de Inițiativă Civică Sebeș solicită autorităților să ia „măsuri urgente pentru stoparea poluării orașului și să interzică continuarea activității principalului poluator, SC Kronospan SA, atât timp cât acesta nu respectă cu strictețe normele europene de protecția mediului”.

„Ținând cont de faptul că autoritățile statului român, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun la ora actuală de aparatura modernă de ultimă generație necesară măsurării exacte a cantității de noxe emise în atmosferă, locuitorii Sebeșului solicită atât oprirea imediată a acestei instalații noi, cât și a celei vechi, până la rezolvarea definitivă a acestei probleme, rezolvare care va fi prezentată public și prin angajamente cu răspundere juridică. Oamenii din Sebeș și din localitățile învecinate consideră că poluarea masivă resimțită în toate zonele orașului reprezintă o încălcare gravă a dreptului constituțional la sănătate și la un mediu curat”, se arată în comunicatul de presă citat.

Protestatarii consideră că noua fabrică de formaldehidă, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, este „un pericol evident” pentru sănătatea și viața celor peste 150.000 de locuitori din zona Sebeș – Alba Iulia și susțin că procedura de autorizare și revizuire a acordului de mediu este ilegală.

La rândul lor, reprezentanții companiei Kronospan afirmă, într-un comunicat de presă, că noua instalație de producere a formaldehidei pe care dorește să o realizeze respectă toate reglementările, atât din România, cât și din Uniunea Europeană.

Potrivit companiei, investiția este realizată de divizia chimică a a Kronospan, Kronochem, și are autorizație de construire și acord de mediu.

„Pentru obținerea autorizației de construire, Kronochem a derulat întreaga procedură legală în vigoare. La dispoziția publicului au fost puse pe site-ul ARPM și Kronospan Raportul de impact asupra mediului și Raportul de securitate pentru noua instalație. Ambele rapoarte sunt realizate de evaluatori independenți, acreditați și tratează pe larg toate aspectele referitoare la tehnologii, procese de fabricație, protecția mediului”, mai spun reprezentanții companiei.

Compania Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, unde a investit peste 500 de milioane de euro și deține două unități de producție la Sebeș și Brașov și un centru logistic la Constanța.

Kronospan a început investițiile în țara noastră în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeș. Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeș, Kronospan deține și o fabrică de formaldehidă care produce 30.000 de tone pe an.

În urmă cu cinci ani, compania Kronospan a mai avut o tentativă de construire a unei fabrici noi de formaldehidă, însă atunci, în urma unor proteste ale localnicilor și a unor controale ale autorităților, s-a stabilit că firma nu a respectat procedurile legale și nu avea toate autorizațiile necesare construcției, fiind nevoită să demoleze instalația.

Ulterior, între Kronospan și Primăria Sebeș a urmat un proces în instanță, după ce compania a contestat decizia de demolare, iar în 2010 Judecătoria Sebeș a dispus demolarea acestei instalații pe motiv că este construită ilegal și aducerea terenului la starea inițială.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Alex şi-a investit toate economiile într-un proiect unic în lume. A vândut kurtos pe Transalpina...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Friptură de miel cu sos de portocale și rozmarin. Deliciul ideal pentru masa de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
China a lansat o misiune istorică pe fața nevăzută a Lunii