• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Peste 15.000 de pelerini, la coadă pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași

Peste 15.000 de pelerini, la coadă pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași
Peste 15.000 de pelerini așteaptă la rând pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva, aproximativ 150 de autocare cu credincioși din Voluntari și București sosind la Iași, vineri dimineață, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primii pelerini veniți să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au început să sosească la Iași încă de joi după-amiază, unii dintre aceștia așezându-se la rând cu aproape 24 de ore înainte de scoaterea moaștelor din incinta catedralei.

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană într-o procesiune desfășurată vineri dimineață, la care au asistat câteva mii de oameni. Racla a fost așezată într-un baldachin în curtea catedralei.

În cursul dimineții de vineri, au ajuns la Iași peste 6.000 de credincioși din Voluntari și București, îmbarcați în peste 150 de autocare.

„Pelerinii din Voluntari și București au venit organizat la Iași. Au venit cu reprezentanți ai Ambulanței, iar la această oră ei se află la rând pentru a se închina la raclă. În câteva ore vor ajunge la raclă, apoi se reîntorc la mijloacele de transport pentru deplasarea spre Capitală”, a declarat Marius Țăranu, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, unitate care asigură măsurile de siguranță în zona Catedralei Mitropolitane din Iași.

Vineri dimineață, la ora 10.00, pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane așteptau la rând peste 15.000 de credincioși. Pelerinii care vor trece pe la raclă vor primi câte o cruciuliță din partea Mitropoliei Iași, în total fiind pregătite peste 300.000 de astfel de obiecte de cult.

Mai multe artere din zona centrală a orașului au fost închise, iar pe mai multe clădiri și pe stâlpi din jurul Catedralei Mitropolitane au fost montate camere de luat vederi, în timp ce pentru îndrumarea pelerinilor au fost organizate două puncte de informare – la gară și pe bulevardul Ștefan cel Mare.
De asemenea, în zona Mitropoliei a fost amenajat un punct medical, cu medic și asistent, pentru intervenții în caz de urgență.

Câteva sute de mii de pelerini din întreaga țară sunt așteptați în următoarele zile la Iași, pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva, astfel că au fost mobilizați peste o mie de jandarmi și polițiști care asigură ordinea publică în zona centrală, iar de sâmbătă un elicopter al MAI va survola orașul.

Ca și anul trecut, Sfânta Liturghie, programată marți, 14 octombrie, se va desfășura în fața Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ștefan cel Mare. La ceremonia religioasă este așteptat și premierul Victor Ponta.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iașiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

În anii precedenți, pelerinii veniți la Iași din toate colțurile țării au stat și câte 12 ore la coadă pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaște, cozile întinzându-se pe distanțe de câțiva kilometri. Credincioșilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaște le vor fi oferite de către autorități, dar și de către Mitropolie, ceai cald și pachete cu mâncare.

Anul trecut, aproximativ 220.000 de persoane au trecut pe la racla cu moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva, în cele cinci zile ale pelerinajului de la Catedrala Mitropolitană din Iași, potrivit reprezentanților Jandarmeriei.

Florin Ghețău, [email protected]

Inchide