Peste 1.700 de persoane din Bistrița și-au schimbat permisele auto în ultimele săptămâni

Peste 1.700 de persoane din Bistrița și-au schimbat permisele auto în ultimele săptămâni
Peste 1.700 de persoane din Bistrița-Năsăud și-au schimbat permisele de conducere în ultimele săptămâni, de peste șase ori mai multe față de perioada similară a anului trecut, majoritatea celor care au stat la cozi încercând să evite astfel examenul medical, prevăzut de noul Cod Rutier.
Publicat: 04/01/2013, 14:36
Actualizat: 28/09/2018, 08:08

Peste 1.700 de persoane din Bistrița-Năsăud și-au schimbat permisele de conducere în ultimele săptămâni, de peste șase ori mai multe față de perioada similară a anului trecut, majoritatea celor care au stat la cozi încercând să evite astfel examenul medical, prevăzut de noul Cod Rutier.

Comisarul șef Dumitru Creța, șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Bistrița-Năsăud, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că, în perioada 17 decembrie 2012- 4 ianuarie a.c., în Bistrița-Năsăud au fost emise 1.712 permise de conducere, de peste șase ori mai multe față de perioada similară a anului trecut, când au fost emise 270 de permise.

„După data de 17 decembrie 2012, a crescut numărul cererilor de preschimbare a permiselor. Unii cetățeni au apelat la noi motivat, fiindcă și-au schimbat domiciliul, adresa din permisul vechi sau chiar numele, dar o parte dintre cetățeni solicită schimbarea din cauza faptului că sunt modificări la Codul Rutier. Modificarea se referă la faptul că, după 19 ianuarie 2013, va fi obligatoriu un examen medical. Va fi o condiție în plus”, a declarat Dumitru Creța.

Potrivit sursei citate, în medie au fost câte 250 de solicitanți zilnic, dar în prima zi lucrătoare din 2013 au fost 400 de solicitări de preschimbare a permisului.

„În 3 ianuarie 2012, au fost în total peste 400 de solicitări. Vreau să vă spun că am avut o persoană care a solicitat preschimbarea permisului, deși acesta era eliberat în anul 2010 și cu o valabilitate până în 2020”, a spus Dumitru Creța.

Mai multe persoane care se aflau, vineri, la cozi la SPCRPCIV Bistrița-Năsăud au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că principalul motiv pentru care s-au grăbit să-și schimbe permisul a fost obligativitatea examenului medical.

„Din câte am aflat, va costa în jur de 250 de lei examenul medical. După părerea mea, este foarte mult și nu-mi permit să plătesc și suma aceasta. Nu știu dacă era necesar să ne mai ia bani și pentru asta. Eu, ca șofer, știu când pot să mai conduc și când nu, nu trebuie să mă oblige ei să fac încă un examen și să dau alți bani. Nu-i de ajuns că se scumpesc toate, că plătim impozite și taxe mai mari? Trebuie să ne mai ia bani și pentru examen medical pentru permis”, a declarat un bărbat în vârstă.

Alții au ales să stea la cozi fiindcă au aflat că se va mări taxa de schimbare a permisului, care este, în prezent, de 68 de lei.

„Eu am auzit că va fi 300 de lei. Nu se știe niciodată, la cum se scumpesc toate la noi de la o zi la alta. Nu vedeți că politicienii ne spun una ca să-i votăm, iar după ce ajung în funcții fac cu totul altceva? Tot noi suntem cei care plătim. Sigur nu va mai fi cât e acum. Mai bine stau la coadă și știu că nu mai am treabă și nu mă ia cu fiori fiecare scumpire pe care o vor face. Numai atât știu, să tot ia bani de la noi”, a spus un alt bărbat.

La Bistrița, la cozi s-au mai așezat și cei care lucrează în străinătate, dar au venit acasă de sărbători. Ei au spus că, în țările unde muncesc, au nevoie de permise valabile și nu se mai întorc acasă doar pentru a le schimba.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...