• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Peste 20 de percheziții la Fondul Național de Garantare a Creditelor – prima casă, într-un dosar de CORUPȚIE. Conducerea Fondului: Investigația NU afectează activitatea instituției

Peste 20 de percheziții la Fondul Național de Garantare a Creditelor – prima casă, într-un dosar de CORUPȚIE. Conducerea Fondului: Investigația NU afectează activitatea instituției
Percheziții la Fondul Național de Garantare a Creditelor - prima casă, într-un dosar de corupție

„Actele procedurale efectuate astăzi, 19.07.2018, la sediul FNGCIMM, de către organele abilitate ale statului, fac parte din cadrul unei investigații complexe, specializate. Investigația vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în desfășurarea activității FNGCIMM, fiind vizată o perioadă de timp de câțiva ani. Anchetă este în momentul de față în plină desfășurare.

Având în vedere limitele de comunicare publică pe această temă, impuse de specificul acțiunii, dorim să-i asigurăm pe clienții și partenerii FNGCIMM că obiectivele strategice, proiectele și programele aflate în derulare se vor desfășura conform graficelor stabilite”, arată comunicatul.

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din IGPR au efectuat joi 23 de percheziții domiciliare în București și județul Ilfov, într-un dosar al PÎCCJ, la birourile și domiciliile mai multor angajați ai FNGCIMM, cercetați sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție.

Polițiștii efectuează, joi, peste 20 de percheziții într-un dosar al procurorilor de la Parchetul General, ce vizează infracțiuni de corupție la o instituție publică. Perchezițiile au loc la Fondul de Garantare a Creditelor și la birourile și domiciile unor angajați, potrivit unor surse judiciare.

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din IGPR efectuează 23 de percheziții domiciliare în București și județul Ilfov, într-un dosar al PÎCCJ, la o instituție de interes public, la birourile și domiciliile mai multor angajați, cercetați sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Potrivit unor surse judiciare, perchezițiile au loc la Fondul Național de Garantare a Creditelor – prima casă.

„Din materialul probator administrat până în prezent s-a stabilit faptul că persoanele cercetate obișnuiesc să condiționeze urgentarea îndeplinirii actelor ce intră în îndatoririlor lor de serviciu de primirea unor sume de bani. În concret, cei în cauză condiționează soluționarea cererilor petenților, beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanții din partea statului român, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite în mod direct sau prin intermediul unor apropiați, fiind creat astfel un mecanism între funcționarii instituției din diverse compartimente, având ca scop obținerea de beneficii personale. În acest mod nu se respectă ordinea înregistrării cererilor, nu sunt acordate șanse egale și este încălcat accesul liber al beneficiarilor de bună credință, câștigători fiind doar cei ce se încadrează în ,,prioritățile” angajaților, în schimbul sumelor de bani date ca recompensă”, au precizat reprezentanții Parchetului General, printr-un comunicat de presă.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, mita oferită varia între 200 și 500 de euro, fiind vizate, până la acest moment, 60 de soluționări în regim de urgență. În dosar sunt vizați un șef de serviciu din instituția publică, dar și alți funcționari și intermediari.

Vor fi puse în aplicare opt mandate de aducere pe numele suspecților, urmând a fi audiați și aproximativ 60 de martori, arată Parchetul General.

„Concomitent, cu sprijinul specialiștilor din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală, vor fi efectuate controale fiscale și verificări de specialitate la o societate comercială deținută de una dintre angajatele cercetate și pentru stabilirea fluxurilor financiare aferente sumelor de bani obținute ilegal de personale implicate în mecanismul infracțional. Aceste acțiuni vizează și un subofițer din cadrul unei unități militare din București, cercetările față de acesta fiind realizate distinct de către procurori din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. (…) Pentru desfășurarea activităților de astăzi, organele de urmărire penală au fost sprijinite de conducerea instituției angajatoare, în vederea probării activităților infracționale ale persoanelor cercetate”, a mai precizat Parchetul General.

Inchide