Peste 200 persoane urmărite și 72 de mașini au fost găsite în România și în state Schengen

Peste 200 persoane urmărite și 72 de mașini au fost găsite în România și în state Schengen
Publicat: 03/05/2015, 11:56

În perioada 24 – 30 aprilie, prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), au fost localizate, pe teritoriul țării noastre, 115 de persoane care făceau obiectul unor semnalări în Sistemul Informatic Schengen (SIS).

Polițiștii români au pus în aplicare 17 mandate europene de arestare, au depistat 54 de persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară și două persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.

Conform sursei citate, pe teritoriul României, au fost identificate 37 de autovehicule ce erau căutate de partenerii din Spațiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale și au fost găsite nouă documente semnalate de statele membre.

Totodată, 94 de persoane căutate de autoritățile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informații prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul IGPR.

„Dintre acestea, 30 de persoane erau urmărite de Poliția Română în baza unui mandat european de arestare, 17 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar șase persoane era semnalate ca dispărute de autoritățile române”, precizează sursa citată.

Un număr de 35 de autovehicule semnalate de autoritățile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale au fost identificate în statele membre, iar partenerii străini au găsit și 10 documente semnalate de țara noastră.

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informațiilor de către autoritățile române și schimbului de date între acestea și SIS, sistemul comun european de urmărire polițienească transfrontalieră, un element determinant pentru procesul de aderare a României la spațiul Schengen.

Acesta conține date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele și informațiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obținute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.