Peste 50% dintre tineri ar alege meserii pe care să le învețe rapid. Părinții îi împing către facultate

Redactor:
Aurelia Alexa
Peste 50% dintre tineri ar alege meserii pe care să le învețe rapid. Părinții îi împing către facultate
Unu din doi tineri ar alege o meserie care presupune mai mult efort fizic, dar pe care să o învețe rapid - șofer, mecanic, vânzător, însă peste 65 la sută dintre părinți îi sfătuiesc să aleagă profesii care necesită studii superioare - medic, avocat, profesor, potrivit unui studiu.

Studiul „Meserii pentru România, realizat de D&D Research și comandat de Bucegi, prezentat miercuri, arată percepția românilor despre meserii și profesii.

Astfel, peste jumătate dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani s-ar orienta către o meserie din categoria așa-ziselor „gulere albastre”, pentru că o astfel de meserie se poate învăța rapid, le permite să lucreze oriunde în Europa și le garantează câștiguri imediate.

Sociologul Dan Petre a explicat că tinerii sunt adepții lucrurilor pe care le pot face rapid și care le aduc rezultate imediate, iar în topul preferințelor lor se află meserii ca șofer, mecanic sau vânzător. Un alt domeniu care pare să îi tenteze ține de lumea artistică, mulți visând să devină, spre exemplu, cântăreți.

Studiul a mai arătat că meseriile nu primesc respectul care li se cuvine, 49,3 la sută dintre români considerând că acestea sunt utile, dar nu sunt respectate suficient.

„Cu toate acestea, peste jumătate dintre meseriași (57,4 la sută) sunt mândri de munca lor și s-ar îndrepta tot către o meserie din categoria «gulerelor albastre», dacă ar fi să o ia de la început. Chiar și unul din cinci profesioniști «gulere albe» s-ar orienta către o meserie, dacă ar lua-o de la început. Componenta financiară este cea mai importantă: 70 la sută dintre români pun pe primul loc câștigul financiar atunci când vine vorba de alegerea unei meserii”, rezultă din studiu.

Peste 65 la sută dintre părinți își sfătuiesc copiii să aleagă profesii care necesită studii superioare: medici – 20 la sută, avocați – 10 la sută, profesori – șapte la sută.

Același procent dintre respondenți consideră că o meserie se învață cel mai bine la școală, opinia fiind împărtășită și de aproape trei sferturi dintre tinerii care au între 18 și 24 de ani.

Aproape 46 la sută dintre tineri au afirmat că sunt mândri de ceea ce fac și peste 60 la sută consideră că cele mai mari avantaje ale educației sunt deprinderile practice și accesul la contacte.

„La ora actuală, muncitorii sunt foarte căutați pe piața muncii: peste 15.000 slujbe scoase la concurs de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă se adresează celor cu studii medii și profesionale. Cu toate acestea, muncitorii necalificați au o pondere mare în rândul populației, fiind a treia cea mai frecventă ocupație”, se arată în studiu.

Meseriașii consideră că cele mai importante meserii pentru dezvoltarea României sunt cele de profesor, economist, inginer, iar cele mai respectate meserii sunt cele de medic, profesor și avocat.

Concurs de proiecte pentru școlile de meserii

Plecând de la aceste rezultate, compania care a comandat studiul și organizația nonguvernamentală Junior Achievement au lansat un concurs de proiecte pentru școlile postliceale și pentru liceele care au clasa a XIII-a, prin „Meserii pentru România” având șansa să-și doteze atelierele profesionale sau să investească în materiale didactice.

Trei dintre aceste școli vor primi, în urma concursului de proiecte, finanțare în valoare de câte 97.500 de lei.

Înscrierile vor avea loc în perioada 22 septembrie – 17 octombrie pe platforma www.meseriipentruromania.jaromania.org, fiind acceptate unul sau mai multe proiecte care au scopul de a crește calitatea actului educațional.

Juriul va evalua aplicațiile în perioada 20-26 octombrie, iar cei trei câștigători vor fi anunțați în intervalul 27-31 octombrie. Proiectele vor fi implementate în școli în perioada 31 octombrie-17 noiembrie, cu ajutorul Junior Achievement.

 

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Horoscop 7 mai 2021. Zodia care se reapropie de familie
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide