Peste 70.000 de români s-au înscris în Programul Național Stop Fumat din 2007 până în prezent. Câți au renunțat la acest viciu

Peste 70.000 de români s-au înscris în Programul Național Stop Fumat din 2007 până în prezent. Câți au renunțat la acest viciu
Publicat: 07/05/2012, 18:20
Actualizat: 18/11/2015, 11:20

Anual, tutunul cauzează moartea a peste 6 milioane de oameni dintre care peste 5 milioane sunt fumători și foști fumători. Dacă situația rămâne la acest nivel, peste 8 milioane de oameni ar putea muri în întreaga lume, până în 2030, avertizează specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății.

Pentru a atrage atenția asupra riscurilor de îmbolnavire cauzate de fumat și pentru a încuraja renunțarea la dependența de fumat, Institutul „Marius Nasta”, coordonator al Programului Național Stop Fumat, declară „mai luna renunțării la fumat”.

Peste 50% dintre românii înscriși în Program au renunțat la viciu

Toți cei care se înscriu în program în luna mai beneficiază de tratament și consiliere psihologică gratuite. Primul pas este accesarea site-ului www.stopfumat.eu sau apelarea Tel Verde Stop Fumat 0800878673.

Mai mult, pe 31 mai, începând cu ora 17.30, la Universitate, va avea loc un Manifest al celor care au renunțat la fumat, susținut de cei care au reușit să nu mai consume tutun, cu ajutorul Programului.

„Peste 70. 000 de români și-au dorit din tot sufletul să renunte la dependența de tutun și s-au înscris în Program din 2007 până acum. În medie, mai mult de 50% nu au mai fumat la sfârșitului tratamentului și consilierii psihologice de specialitate. Prin Programul Național Stop Fumat, ne dorim să întindem o mână celor care își doresccu adevărat să renunțe la tutun. De aceea am decis să facem din luna mai momentul în care decizia multor români de a renunța la fumat poate deveni un fapt”, a declarat dr. Magdalena Ciobanu, Coordonatorul Programului National Stop Fumat și expert pentru controlul tutunului la OMS.

La nivel mondial, o persoană moare la fiecare 6 secunde din cauza fumatului. Ponderea deceselor atribuite tutunului este mai mare în rândul bărbaților decât în rândul femeilor dar acestea „recuperează” rapid, mai ales în cazul cancerului pulmonar.

În România, 15% din decese sunt cauzate de fumat

Dar și fumatul pasiv al adulților cauzează boli grave cardiovasculare și respiratorii, inclusiv boli coronariene și cancer pulmonar. Fumatul mamei în timpul sarcinii poate provoca moartea subită a noului născut sau greutate scăzută la naștere, cu repercursiuni pe tot parcursul vieții.

La nivel global, numărul de persoane protejate împotriva fumatului pasiv a fost de 739 milioane în 2010, față de 354 milioane în 2008. Totuși, doar aproximativ 11% dintre persoanele nefumătoare sunt protejate de o legislație națională antifumat cuprinzătoare.

Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, Europa și Americile se află în fruntea regiunilor cu cea mai mare mortalitate ca efect al fumatului (16%). În Europa, distribuția pe sexe este de 25% bărbați și de 7% femei, iar în Americi, de 17% bărbați și de 15% femei.

În România, 15% din decese sunt cauzate de fumat (24% la bărbați si 6% la femei). De exemplu, mortalitatea prin cancer pulmonar, boală despre care 98,3% dintre adulții români știu că este provocată de fumat , aproape s-a triplat în ultimii 25 de ani.

Fumatul este o boală – dependența de nicotină

Mulți oameni nu reușesc să renunțe la țigări singuri, sau o fac cu mare greutate și suferință. Și asta pentru că fumatul este o boală – dependența de nicotină, spun medicii.

Pentru acei fumători care își doresc din tot sufletul să renunțe la dependența de fumat, dar realizează ca nu pot singuri sau au un număr mare de recidive, există ajutor medical de specialitate. Ministerul Sănătații, cu sprijinul Institutului Marius Nasta, derulează de 5 ani Programul Național Stop Fumat care include: consiliere privind renunțarea la fumat, linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde) și accesul la medicamente gratuite. Toate cadrele medicale incluse în program cred în eficiența programului și se implică cu tot sufletul în efortul tratării pacienților dependenți de fumat.

Pentru a intra în program, pacienții trebuie doar să sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920 sau să acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.eu) pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist. De câteva luni, programul are și prezență pe Facebook (http://www.facebook.com/stopfumat.eu).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii