Peste 80 la sută dintre elevii din Capitală cu vârste între 14 și 16 ani au consumat alcool

Peste 80 la sută dintre elevii din Capitală cu vârste între 14 și 16 ani au consumat alcool
Publicat: 19/11/2013, 15:47
Actualizat: 29/07/2014, 20:33

Peste 80% dintre elevii din București cu vârste între 14 și 16 ani au consumat alcool cel puțin o dată, 26,6% fumează, 8,9% au consumat canabis și 1,8% au luat amfetamine, potrivit rezultatelor unui studiu făcut în cadrul unui program la care participă 19 orașe din 14 state europene.

„Concluziile programului sunt că există consum de alcool și țigări la vârste foarte fragede la tinerii din Capitală. Spre exemplu, la capitolul consumului de băuturi fabricate în casă, rata de consum este cu mult mai mare decât media celorlalte orașe participante”, a declarat marți directorul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), Cosmina Simean, la conferința în care au fost prezentate rezultatelor chestionarelor aplicate în cadrul programului „Tineri în Europa”, desfășurat sub patronajul președintelui Islandei, care se implementează și în România din 2007.

Potrivit rezultatelor studiului, peste 80 la sută dintre elevii din Capitală cu vârste între 14 și 16 ani au consumat alcool, 8,9 la sută dintre ei au consumat canabis, 1,8 la sută au luat amfetamine și 2,8 la sută au consumat substanțe inhalante.

Cosmina Simean a precizat că din rezultatele studiului rezultă că există legături foarte mari între consumul de substanțe interzise, tutun sau alcool și „monitorizarea parentală”, respectiv timpul pe care îl petrec părinții cu copiii lor.

„Practic a fost distrus mitul timpului de calitate, rezultatele chestionarelor arătând că este importantă cantitatea de timp petrecută de părinți cu copiii lor”, a mai spus Cosmina Simean.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că, urmând exemplul controalelor la magazinele de etnobotanice, pot fi demarate și alte acțiuni de verificare a zonelor din apropierea școlilor, astfel încât să nu se ofere tinerilor țigări sau alcool.

„Concluziile de azi sunt importante, pentru că trebuie să hotărâm rapid ceea ce avem de făcut pentru combarerea consumului de alcool și droguri la tineri. Asta înseamnă verificarea perimetrelor școlii, dar și ajutorul profesorilor în ceea ce privește educația dată tinerilor sau pentru crearea unor evenimente prin care copiii să facă sport, să meargă la bazin”, a declarat Sorin Oprescu.

Potrivit primarului Capitalei, fiecare sector ar trebui să aibă o sală de sport polivalentă cu bazin.

„Pentru combaterea consumului de alcool și tutun la tineri, care din punct de vedere medical este distrugător la această vârstă, ne dorim ca la sfârșitul acestui mandat fiecare sector să aibă o sală de sport cu bazin, pentru că ne dorim să dăm o preocupare acestor copii. Copiii trebuie să facă sport în locuri special amenajate, care să le ofere și cafenele cu internet, astfel încât aceștia să-și petreacă util timpul, iar lucrurile acestea să înceapă să devină spontane pentru ei”, a mai spus Oprescu.

În cadrul studiului au fost aplicate 2.798 de chestionare tinerilor cu vârste între 14 și 16 ani, din licee.

Rezultatele studiului au arătat că, în București, 26,6 la sută dintre elevi fumează, 27 la sută dintre aceștia o fac zilnic, față de 19,6 la sută în celelalte orașe participante la proiect.

La întrebarea „M-am îmbătat o dată în viață”, 48,8 la sută dintre liceenii din București au răspuns afirmativ, cel mai mare procentaj dintre orașele participante fiind de 59,7.

În ce privește consumul de canabis, 8,9 la sută dintre liceenii din București chestionați au spus că au fumat cel puțin o dată în viață, procentul cel mai ridicat înregistrat în rândul orașe participante la studiu fiind de 26,8 la sută.

De asemenea, 25,9 la sută dintre liceenii din Capitală chestionați au spus că au consumat băuturi fabricate în casă, ceea ce indică un consum cu 10 procente mai mare față de media celorlalți elevi din orașele participante.

Reprezentanților celor 19 orașe implicate în program din 14 țări selectate le vor fi prezentate anul viitor rezultatele studiului, individualizat pentru fiecare oraș în parte.

Programul paneuropean „Tineri în Europa – Un Program de Prevenire Primară” se desfășoară sub patronajul președintelui Islandei, Olafur Ragnar Grimsson și presupune realizarea de cercetări și analize care să stea la baza unor demersuri de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Intervenție jenantă la Cluj-Napoca: O polițistă a pulverizat spray lacrimogen în fața colegului ei
De la ce s-ar fi infectat Florin Piersic, de fapt. Amputarea piciorului, decizia drastică a...
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de...
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Tânăr în vârstă de 21 de ani, sechestrat și bătut în Chiajna. Victima le-ar fi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Fabrica la care se va produce noua limuzină a lui Putin
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Anunț teribil despre Florin Piersic. De ce se tem medicii: Nu este...
Pașaportul va putea fi livrat va orice adresă. Legea a intrat în vigoare
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Adevărul ascuns al lui Florin Piersic. Câți copii are, de fapt, actorul în realitate: ”A...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Test de cultură generală. Ce țară folosește 99% energie regenerabilă?