Peste 900 de hectare de pădure tăiată ilegal la ras în Argeș, într-o zonă protejată

Peste 900 de hectare de pădure tăiată ilegal la ras în Argeș, într-o zonă protejată
Publicat: 01/11/2013, 10:29
Actualizat: 01/11/2013, 10:29

Peste 900 de hectare de pădure dintr-o zonă de protecție din județul Argeș a fost tăiată ilegal la ras, fiind sustras lemn în valoare de 63 de milioane de lei, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul delegat pentru Ape și Păduri Lucia Varga, în urma unei acțiuni de control.

Ministrul Lucia Varga a efectuat, joi, în nordul județului Argeș, o acțiune de control a rapoartelor vizând defrișările ilegale, constatând că au fost afectate 2.000 de hectare de pădure, din care pe 915 hectare pădurea a fost tăiată la ras.

„Am fost în țară în multe locuri unde au fost tăieri necontrolate, dar ce-am văzut astăzi în Argeș este de neacceptat. (…) Soluția în acest moment la acest flagel este noul cod silvic care acum este în Parlament și care este contestat de toți cei care au profitat de pe urma jafului din păduri. „, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Lucia Varga.

Ea a mai apreciat că se poate vorbi, în acest caz, „de o anumită protecție din partea politicului”. „Imposibil să tai 915 hectare la ras, să transporți 206.000 de metri cubi, am făcut o socoteală, aproximativ 6.000 de camioane încărcate cu lemn fără să le vadă nimeni”, a mai spus Varga.

Executarea exploatărilor a urmărit doar extragerea arborilor care prezintă valoare economică, suprafețele exploatate fiind în majoritate necurățate de resturi de exploatare, ceea ce este un real obstacol pentru viitoarele lucrări de împădurire, informează Departamentul pentru Ape și Păduri.

S-a constatat de asemnea și existența unui „real pericol și pentru siguranța barajelor din zonă și a tuturor lucrărilor de corectare a torenților, prin colmatare și prin acumulări necontrolate formate din baraje de resturi de exploatare și arbori”.

Pagubele care au fost calculate constau în suprafețe complet despădurite de 915 hectare, de pe care s-a extras un volum de 368.000 metri cubi, fiind întocmite acte de punere în valoare pentru 162.000 de metri cubi (majoritatea de produse accidentale). Din volumul tăiat, au fost transportați ilegal 206.000 de metri cubi în valoare de 63 milioane lei, valoarea acestui lemn, de 31,5 milioane de lei, fiind dublată de faptul că pădurea era în zona de protecție.

Fondul de regenerare și conservare a pădurii a fost astfel lipsit de 34 milioane de lei, transmite Departamentul pentru Ape și Păduri.

Pe lângă aceste pagube din fondul forestier proprietate privată, a mai fost constatată tăierea în totalitate a 4,5 hectare din pădurea statului aflată în administrarea Romsilva prin Ocolul Silvic Domnești din Direcția Silvică Pitești.

Valoarea de reîmpădurire a acestor suprafețe este de aproximativ 2.500 euro/hectar, adică un total de circa 2,28 milioane de euro.

În urma controlului s-a mai constatat că suprafețele defrișate sunt brăzdate de drumuri de exploatare pentru scoaterea materialul lemnos, executate pe pante de peste 30 grade (limita legală fiind de 25 grade). Aceste căi au fost construite fără respectarea prevederilor legale, au fost executate cu excavatoare și buldozere prin derocare, fiind un real pericol de destabilizare a versanților de pe care a fost tăiată și pădurea ce avea ca rol principal tocmai protejarea acestora împotriva eroziunii și avalanșelor.

Concluzia verificărilor a fost că toate aceste prejudicii au fost posibile prin neîndeplinirea sarcinilor de serviciu conform legii, în primul rând, din partea personalului silvic de la Ocolul Privat Valea Oltului, de la celelalte ocoale din sistemul Romsilva și de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vânătoare (ITRSV) Ploiești. Au fost constatate abateri de la Norme de regim silvic ale personalului de la ITRSV Ploiești, personalului silvic din administrație de la Ocoalele Silvice Domnești, Vidraru și Mușetești din Direcția Silvică Pitești, personalului silvic de la Ocolul Silvic Privat Valea Oltului.

Toate aceste abateri și pagube sunt instrumentate în cadrul unor cercetări penale în desfășurare. Pentru fondul de conservare și regenerare aferent, de aproximativ 34 milioane lei, Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură se poate constitui parte civilă pentru recuperarea prejudiciului.

Toate acestea au fost depistate începând cu luna octombrie 2012, când s-au efectuat controale în nordul județului Argeș, pentru descoperirea defrișărilor ilegale. În luna iunie 2013 la solicitarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, Departamenul pentru Ape, Păduri și Piscicultură a efectuat controale alături de polițiști din cadrul structurilor de investigare a fraudelor, polițiști criminaliști, jandarmi, cu asistența personalului silvic din cadrul Ocolului Silvic Privat Valea Oltului. Aceste acțiuni au avut ca scop determinarea pagubelor create prin tăieri ilegale și prin neconstituirea fondului de conservare și regenerare a pădurilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului