Clarice Dinu
13.06.2015
Știri

Petre Roman: „Am sentimentul că violențele din iunie 1990 au fost îndreptate împotriva Guvernului”

Și după 25 de ani de la mineriada din iunie 1990, fostul premier Petre Roman consideră că evenimentele din 13-15 iunie au fost îndreptate împotriva guvernului pe care îl conducea, scenariu confirmat un an mai târziu când era dat jos din fruntea executivului tot în urma unei mineriade. Cu toate acestea, Roman nu-l consideră vinovat pe Ion Iliescu pentru acele zile sângeroase, apreciind că aceastea nu aveau cum să-i folosească fostului președinte.

Într-un interviu pentru Gândul, Petre Roman a vorbit despre cum s-a luat decizia evacuării Pieței Universității, despre intervenția neprofesionistă a autorităților în acele zile și cum au ajuns minerii la București. Fostul premier susține că oprirea garniturilor cu ortaci era riscantă, puterea de la acea vreme luând decizia ca aceștia să fie lăsați să ajungă în capitală, să fie cazați în cazarme, hrăniți și apoi să fie trimiși înapoi în Valea Jiului.

Care a fost implicarea lui Ion Iliescu în evenimentele din iunie 1990, cine au fost cei care i-au mobilizat pe mineri și care este cel mai mare reproș pe care și-l face Petre Roman, urmăriți în interviul de mai jos. 

×
Inchide