Piedone, pus sub control judiciar în dosarul Colectiv. Trebuie să plătească o cauțiune imensă

Piedone, pus sub control judiciar în dosarul Colectiv. Trebuie să plătească o cauțiune imensă

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat, vineri, că în cazul lui Cristian Popescu Piedone, cercetat pentru abuz în serviciu, a fost luată măsura controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, începând de vineri 18 decembrie.

Cristian Popescu Piedone trebuie să depună în termen de 10 zile cauțiunea de 1,5 milioane de lei, care va fi consemnată pe numele fostului primar al Sectorului 4, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, la o unitate bancară.

În perioada în care va fi sub control judiciar, Cristian Popescu Piedone are interdicție să părăsească țara și să se apropie sau să comunice cu ceilalți inculpați și cu martorii din dosar. Fostul primar trebuie să meargă la Poliția Sectorului 4 în zilele stabilite prin programul de supraveghere, să se prezinte la DNA sau la instanță ori de câte ori este chemat, să anunțe dacă își schimbă locuința, să comunice periodic informații relevante despre mijloacele sale de subzistență, să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

De asemenea, procurorii DNA au instituit sechestru asigurător pe sume de bani și alte bunuri ale lui Cristian Popescu Piedone. Sechestru asigurător a fost pus și pe bani și bunuri ale Aureliei Iofciu, Luminiței Larisa Ganea și Sandrei Ramona Moțoc, la data faptelor funcționare în Primăria Sectorului 4.

Fostul primar Cristian Popescu Piedone a fost vineri la DNA, pentru a i se aduce la cunoștință luarea măsurii preventive și a măsurilor asigurătorii, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu și fals în legătură cu autorizarea clubului Colectiv, unde în 30 octombrie a izbucnit incendiul în urma căruia au murit 62 de persoane.

Fostul primar al Sectorului 4 a fost și miercuri la DNA, pentru a i se aduce la cunoștință că urmărirea penală în cazul său a fost extinsă pentru noi fapte de abuz în serviciu și fals intelectual, respectiv pentru că a mai autorizat o firmă cu încălcarea legilor privind apărarea împotriva incendiilor.

În același dosar, anchetatorii au extins cercetările și față de Aurelia Iofciu, șef Serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, și de Ramona Sandra Moțoc, funcționar în cadrul aceluiași serviciu, la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și complicitate la fals intelectual.

Potrivit ordonanței procurorilor de extindere a urmăririi penale, în perioada 12 noiembrie 2014- 30 ianuarie 2015, în calitate de primar al Sectorului 4 București, Cristian Popescu Piedone „și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12.07.2006, HGR 1739/06.12.2006 și Ordinul MAI nr. 3/2011, prin aceea că a emis un acord și o autorizație de funcționare necesare desfășurării activității de către o societate comercială (alta decât SC Colectiv Club SRL)”.

„Pentru a autoriza funcționarea acestei societăți comerciale, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone a emis documentele administrative (acordul și autorizația de funcționare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că firma respectivă îndeplinea cerințelor legale necesare avizării”, se arată în documentul anchetatorilor.

Potrivit sursei citate, Aurelia Iofciu și Sandra Ramona Moțoc l-ar fi sprijinit pe fostul primar al Sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menționată le-a avizat.

Procurorii anticorupție au deschis un dosar de abuz în serviciu după incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv, în care și-au pierdut viața 62 de persoane.

În acest dosar, procurorii DNA i-au pus sub urmărire pe Cristian Popescu Piedone, Aurelia Iofciu și Luminița Larisa Ganea, pentru emiterea autorizației pentru local fără avizul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) privind securitatea la incendiu.

Potrivit anchetatorilor, Cristian Popescu Piedone a încălcat dispozițiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcționare și autorizația de funcționare, în 14 ianuarie 2015, necesare desfășurării activității de către SC Colectiv Club SRL, iar cele două angajate l-au sprijinit în emiterea celor două documente.

Piedone și cele două angajate au fost arestați în 7 noiembrie, de Tribunalul București, și puși în libertate în 11 noiembrie, de Curtea de Apel.

Într-un alt dosar, procurorii militari din DNA i-au trimis în judecată, în 4 decembrie, pe ofițerii ISU București-Ilfov Antonina Radu și Petrică George Matei, ambii în arest preventiv, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și uzurpare a funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii militari din DNA susțin că aceștia, deși au făcut mai multe deplasări la Colectiv, nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca societatea să fie luată în evidență de către ISU București ca funcționând fără aviz sau autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu. Mai mult, cei doi angajați ai ISU s-ar fi oferit să-i ajute pe patronii clubului cu întocmirea dosarului pentru obținerea avizului PSI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai