Pintea anunță: Analizăm lista celor 172 de medicamente propuse pentru interzicerea exportului

Pintea anunță: Analizăm lista celor 172 de medicamente propuse pentru interzicerea exportului
Publicat: 07/10/2019, 14:04

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, luni, la sediul Ministerului Sănătății, că se analizează în continuare lista celor 172 de medicamente care sunt propuse pentru interzicerea exportului, Ordinul aflându-se în dezbatere publică pe site-ul Ministerului până pe 24 octombrie.

În același context, ministrul a precizat că nu există riscul ca pentru unele medicamente prețul să fie majorat.

„Nu există aceste risc pentru că politica de prețuri ține tot de legislație și nu am făcut o legislație în acest sens”, spune ministrul.

Sorina Pintea a punctat faptul că restricția de export paralel va fi realizată cu respectarea tuturor reglementărilor UE în vigoare.

„Aș vrea să precizez un lucru foarte important. Restricția de export paralel va fi realizată cu respectarea tuturor reglementărilor UE în vigoare, Directiva 2001/83, art. 81. Niciodată, nicio clipă, nu s-a pus problema să nu respectăm aceste reglementări, deși am auzit în spațiul public că Ministerul face asta fără a respecta reglementările. Deci, exclus (…). Iar am auzit în spațiul public diverse opinii, dar aceasta este realitatea, am spus-o și atunci, am spus-o și la discuții cu asociații, o spun și acum: am ales să facem aceste lucruri în paralel, evaluând discontinuitățile și având Ordinul pus în Transparență pentru că am început demersurile din vară și pentru a nu pierde timp am considerat că este bine să reglăm situația cât mai curând posibil, adică la expirarea perioadei de Transparență să avem foarte clar câte vor rămâne restricționate la export și ce măsuri trebuie să luăm pentru celelalte discontinuități”, completează Pintea.

Pintea a precizat faptul că în contextul exportului paralel a purtat discuții cu comisiile de specialitate.

„Întotdeauna când se ia o decizie se discută cu comisiile de specialitate. Noi suntem cei care ținem cont de ce spun comisiile de specialitate, inclusiv un tratament nou, inclusiv un protocol. Sunt chestiuni pe care și le asumă medicii. Și atunci, cu siguranță, deciziile comisiilor de specialitate sunt lege pentru noi. (…) Întotdeauna o comisie formată din mai multe persoane și care funcționează la nivel central îngreunează accesul pacienților la medicație și avem exemplele din Austria, Bulgaria, Slovenia, care au această metodă hai să și spunem noi mai eficientă cu responsabilizare și pe anumite domenii clar definite, deci nu va intra totul acolo”, a completat Pintea.

Sorina Pintea a declarat faptul că există produse pe care ministerul le-a analizat și care au discontinuitate și în Europa, nu doar în România. „Lucrurile cred că ar trebui spuse. Există la nivelul UE un site unde putem vedea discontinuitățile la nivelul diferitelor țări. Și am sesizat de foarte multe ori că existau chestiuni comune: România, Austria, Franța. România, Italia, Germania. Nu doar în România există discontinuități la anumite produse, ci mai sunt produse. Problema este că ne îngrijorează acolo unde nu există la nivel european discontinuități și sunt la noi”, a spus ministrul Sănătății.

Ministrul a precizat și că încă din iunie 2019, prin Direcția de Politică a Medicamentului, a solicitat prin Direcțiile de Sănătate Publică, spitalelor, secțiilor de oncologie și hematologie, necesarul pe care acestea îl au până în decembrie 2019 și stocurile existente.

„Am constatat că la anumite produse care apăreau pe listă, notificate pentru export, din ceea ce ne-au transmis DSP-urile, rezulta că o mare parte din produse sunt exportate. Am analizat această situație și am constatat că la nivelul unor spitale județene stocurile de ocnologice sunt foarte reduse, la unele produse, inexistente. Eu cred că niciun ministru responsabil nu ar fi stat cu mâinile în sân”, a completat aceasta.

Ministrul Sănătății a precizat că prioritatea sa și a ministerului este reprezentată de pacient, și nu interesele comerciale.

„Pe de altă parte pot să înțeleg că fiecare are un business pe care trebuie să-l susțină sau dezolte, normal, când 98% din activitate este export, cu siguranță sunt întrebări. Cu siguranță nu o să facem în așa fel încât să omorâm pe cineva, dar eu vreau să trăiască pacienții mei”, a spus ministrul.

Ea a conchis spunând că singura măsură „care mai suportă discuții” din punctul său de vedere în acest moment este clawback-ul. „Celelalte, referitor la politica de prețuri și celelalte aspecte, nu mai suportă aspecte, este foarte clar ce avem de făcut”, a informat ministrul.

„În acest moment se fac analize referitor la medicamentele care sunt în această listă. Există posibilitatea să nu rămână cele 172 de medicamente dar înainte de expirarea datei de transparență vom publica în urma analizelor toate medicamentele care vor rămâne pe această listă, bineînțeles cu respectarea prevederilor Directivei Europene 2001/83 articolul 81. Să sperăm că nu vor fi probleme de niciun fel”, conchide ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția