Roxana Din
01.11.2019
Știri

Pintea anunță: În trei ani ar putea funcționa primele centre independente de chirurgie cardiacă pediatrică

Pintea anunță: În trei ani ar putea funcționa primele centre independente de chirurgie cardiacă pediatrică
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, vineri, că în România ar urma să fie puse bazele a trei centre de intervenție cardiacă pediatrică, în București, Timișoara și Iași, acestea putând funcționa independent în următorii trei ani.

Ministrul Sănătății, demis prin moțiune de cenzură, Sorina Pintea, a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă la Ministerul Sănătății, că în următorii trei ani, ar putea funcționa primele centre independente de chirurgie cardiacă pediatrică, în București, Timișoara și Iași.

„Sunt convinsă că peste trei ani așa cum ne-am obligat (…) vom avea primul sau primele centre independente de chirurgie cardiacă pediatrică. Eu sper că la Timișoara și Iași, având în vedere experiența pe care o au aceste centre, independența lor să se producă ceva mai repede (de trei ani, n.r) „, a spus Pintea.

Ministrul a precizat că în acest sens foarte importantă este pregătirea personalului, întrucât „pentru a avea un astfel de centru funcțional cu adevărat și independent e nevoie de 10 ani de pregătire”.

Întrebată dacă România dispune în acest moment de aparatură și medici pentru aceste centre, Sorina Pintea a explicat că mai e nevoie de o completare a necesarului pentru aparatură doar la Iași și că medicii se află acum în pregătiri.

„Aparatură mai e nevoie să se completeze la Iași, avem aparatură la Timișoara, medicii îi pregătim, vor termina rezidențiatul și cei care au intrat în rezidențiat anii aceștia, începând de anul trecut, așa că pregătim cadrele pentru viitor”, spune ministrul demis al Sănătății.

Potrivit ministrului demis al Sănătății, în anul 2018, în țara noastră erau 1.023 de copii cu malformații congenitale, aceste cazuri soldându-se cu 19 decese.

„În acest moment, cazurile foarte grave se trimit în Italia”, a conchis Sorina Pintea.

 

Inchide