Pixelul albastru. Traian Băsescu a câștigat procesul cu Dinu Patriciu

Pixelul albastru. Traian Băsescu a câștigat procesul cu Dinu Patriciu
Publicat: 18/02/2013, 15:03
Actualizat: 03/07/2013, 19:28

Traian Băsescu a câștigat, luni, la Tribunalul București procesul în care l-a dat în judecată pe Dinu Patriciu și a cerut despăgubiri de un leu pentru „minciună și trucarea unor filmări”, după mediatizarea unor imagini în care președintele părea că lovește un copil la un miting electoral din 2004, informează MEDIAFAX.

Instanța Tribunalului București a respins astfel apelul făcut de Dinu Patriciu în cazul deciziei din 19 octombrie 2011 a Judecătoriei Sectorului 1, care a admis acțiunea așa cum a fost formulată de șeful statului și l-a obligat pe Dinu Patriciu la plata a 0,5 lei daune morale, precum și la publicarea deciziei în două publicații cu tiraj național, în două numere consecutive.

Sentința Tribunalului Capitalei nu este definitivă, putând fi contestată cu recurs la Curtea de Apel București.

Președintele Traian Băsescu i-a dat în judecată pe Dinu Patriciu și firma Best Media, cea care edita cotidianul Gardianul, cerând despăgubiri de un lei pentru „minciună și trucarea unor filmări”, acțiunea fiind înregistrată la instanța Judecătoriei Sectorului 1 la începutul lunii decembrie 2009. Procesul a început în 21 aprilie 2010, iar Judecătoria Sectorului 1 a admis acțiunea președintelui Traian Băsescu în 19 octombrie 2011.

Instanța arăta în motivarea deciziei că Dinu Patriciu a vătămat dreptul președintelui la onoare și reputație prin afirmațiile potrivit cărora acesta ar fi lovit un copil. Judecătorul apreciza că deși Traian Băsescu a câștigat alegerile prezidențiale din 2009, s-a produs o vătămare a dreptului reclamantului la onoare și reputație, având în vedere intensitatea, frecvența, persistența în timp și conținutul dezbaterilor cauzate de declarația lui Dinu Patriciu.

Totodată, instanța arăta în motivare că Traian Băsescu a săvârșit un act de violență fizică asupra minorului aflat în public la mitingul electoral din 2004, susținând că declarația șefului statului făcută la o emisiune are valoarea unei mărturisiri extrajudiciare verbale. Instanța preciza că, „sub aspectul forței probante”, declarația președintelui Traian Băsescu are valoarea unei „mărturisiri extrajudiciare verbale”, care, în conformitate cu dispozițiile articolelor 1204 și 1205 Cod Civil, poate fi folosită ca probă împotriva celui care o face, „în pricinile în care este permisă administrarea probei cu martori”.

„În temeiul probelor arătate mai sus și ținând cont că prin verbul «a împinge» se înțelege și «a îmbrânci» (conform DEX, ediția 1998), instanța reține că reclamantul (Traian Băsescu – n.r.) a săvârșit un act de violență fizică asupra minorului aflat în public, la mitingul electoral din 2004”, nota judecătorul în motivarea deciziei.

Instanța mai arăta că „nu este învestită cu o acțiune având ca obiect tragerea la răspundere a reclamantului pentru această faptă săvârșită în septembrie 2004”.

Cotidianul Gardianul a publicat, în 26 noiembrie 2009, un film în care președintele Traian Băsescu pare a lovi un copil peste față, în timpul unui miting electoral din 2004.

Omul de afaceri Dinu Patriciu declara, în aceeași zi, la Realitatea TV, că, de fapt, la mitingul de la Ploiești, din 2004, Traian Băsescu a lovit copilul de două ori, prima dată în plex și apoi peste față, așa cum apare în imaginile difuzate în presă. Omul de afaceri a ținut să sublinieze că nu este el cel care a dat înregistrarea în presă.

În 28 noiembrie 2009, Traian Băsescu anunța că îl va da în judecată pe Dinu Patriciu și cotidianul Gardianul pentru „minciună și trucarea unor filmări” și întreba conducerea ziarului de ce nu a făcut o expertiză a filmului.

În 1 decembrie 2009, președintele a solicitat Institutului Național de Expertize Criminalistice (INEC) un aviz de specialitate prin care să se stabilească dacă filmul din campania din 2004 conține urme de intervenție tehnică în sensul modificării integrității.

Două zile mai târziu, INEC anunța că a transmis Administrației Prezidențiale rezultatul verificărilor solicitate de instituție în legătură cu autenticitatea unei înregistrări din campania electorală din 2004. Tot atunci, președintele Traian Băsescu declara că, potrivit INEC, înregistrarea de la Ploiești conține elemente de editare computerizată în sensul alterării integrității, nu e autentică și nici nu reprezintă o copie realizată cu acuratețe a unei înregistrări autentice.

Șeful statului preciza că pe document se specifică faptul că alterările apar în multe locuri, dar și că este interzisă multiplicarea. Traian Băsescu afirma că a primit avizul cu adresă semnată de directorul INEC și că în acesta se susține că nu este vorba despre o lovitură.

Ulterior, și omul de afaceri Dinu Patriciu l-a dat în judecată pe Traian Băsescu, pentru calomnie, acuzând folosirea de către președinte, la adresa sa, a apelativelor „mincinos” și „om care truchează casete”.

Dinu Patriciu a cerut în dosarul înregistrat la Judecătoria Sectorului 1 despăgubiri de un euro. Acest dosar a fost înregistrat la instanță în 3 decembrie 2009, iar proces a început în 4 mai 2010.

În 16 decembrie 2011, Dinu Patriciu a pierdut la Judecătoria Sectorului 1 procesul în care l-a dat în judecată pe Traian Băsescu pentru calomnie.

Sentința Judecătoriei Sectorului 1 București a fost atacată cu recurs de Dinu Patriciu la Tribunalul București, în 31 ianuarie 2012.

În 21 decembrie 2012, Tribunalul București a respins ca inadmisibilă acțiunea lui Dinu Patriciu, decizia fiind irevocabilă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii